La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

L'edifici de cases plurifamiliars, que té façanes a tres carrers diferents - el carrer de Barcelona, carrer Bailén i plaça del Poeta Marquina-, totes decorades amb panells de ceràmica de vius colors, és obra dels arquitectes Bartomeu Llongueras i Juan Gordillo.

Inaugurat el 22 de novembre de 1959, va ser la seu de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis, i actualment és una oficina de la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona "La Caixa". L'artista Josep Martí Sabé, amb la col·laboració del ceramista Joan Vila Clara, van realitzar els trenta-un relleus decoratius que exhibeix a les façanes.

Les escenes que s'hi representen simbolitzen diversos entorns: oficis -banquer, pagès, músic, ceramista, pescador, modista, ferrer, fuster, pastor, metge, artista, professor i venedor-, aficions -ballador de sardanes, jugador d'hanbol o de bàsquet, esquiador, muntanyista- i altres elements diversos. En un dels panells s'hi representa la processó de la Setmana Santa i, al costat, a la cantonada del carrer Barcelona amb la plaça Poeta Marquina, un panell amb la inscripció "Immortal 1808", amb dues figures, simbolitza els defensors de Girona durant la Guerra del Francès.

A la mateixa façana de la plaça del Poeta Marquina, uns grans relleus representen l'escut de La Caixa i l'estalvi, amb una familia, amb cinc personatges de tres generacions, i una dona asseguda que sosté un cofre.


Back - Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés