La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Via en forta pendent, veritable cor del Call, enllaça el carrer de la Força amb el límit superior del barri jueu. És el carreró més pintoresc del barri i el que desperta més curiositat dels visitants. A destacar-hi, a més del seu traçat sinuós i costerut, les bòvedes que cobreixen part del seu recorregut, i que projecten formes ombrívoles damunt les seves parets irregulars. A aquest carrer s'hi troben la casa Colls-Labayen i el centre Bonastruc ça Porta. La semblança entre aquests carrerons costeruts i els del casc antic de Jerusalem no és tan sols una coincidència atzarosa.

El centre Bonastruc ça Porta és un conjunt de construccions, patis i jardins, la configuració del qual esdevé d'una reforma contemporània dels anys setanta. És l'únic conjunt visitable en la seva totalitat i que aporta una visió global completa de les distribucions i disseny interiors dels habitacles jueus medievals, malgrat les intervencions posteriors. El seu pati, l'anomenat Pati dels Rabins, representa com pocs la sorpresa lluminosa i assolellada enmig de la trama densa i obaga de l'antic Call. Comunica, amb un desnivell salvat per una escala, amb un altre jardí tancat, per la banda sud, pel mur que delimita el carreró d'Hernández no accessible al públic.

Aquestes construccions alberguen el centre d'estudis del mateix nom, el Museu d'Història dels Jueus i el Patronat del Call de Girona, on s'hi porten a terme, entre altres activitats, mostres i exposicions relacionades amb el devenir i les formes de vida jueves. Cal destacar la notable col·lecció de làpides sepulcrals medievals jueves.


Extret de "Girona. Guia del Call", Fèlix Xunclà i Tubert, Girona 1995, GI-500-95.

Imatge: Dibuix de Fèlix Xunclà, extret de la mateixa obra.

Back - Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés