La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

La col·lecció Tomàs Mallol.

El Museu del Cinema de Girona, constituït entorn de la col·lecció adquirida per l'Ajuntament de Girona el gener de 1994 a Tomàs Mallol, qui, al llarg de més de 30 anys, ha format una col·lecció d’objectes i aparells de precinema i dels primers anys del cinema. La Col·lecció Tomàs Mallol és considerada com la més important d'Espanya d'aparells de cinema, i sobretot dels precinematogràfics, i està dins el grup de les col·leccions més importants d'Europa d'aquesta temàtica.

La Col·lecció Tomàs Mallol es compon aproximadament d'unes 20.000 unitats. A part dels gairebé 8.000 objectes, aparells i accessoris precinematogràfics i del cinema dels primers temps, cal destacar prop de 10.000 documents amb imatges fixes (fotografies, cartells, gravats, dibuixos i pintures), 800 films de tot tipus i una biblioteca amb més de 700 llibres i revistes. Els objectes aplegats s’emmarquen en el període comprès entre mitjan segle XVII i 1970. El gruix de la col·lecció pot datar-se entre la segona meitat del segle XVIII i el primer terç del segle XX.

Una de les principals característiques de la Col·lecció Tomàs Mallol és el criteri sistemàtic que s’ha seguit a l’hora d’adquirir les peces, deixant de banda qualsevol tendència personal o arbitrària. La idea de fons era recollir tots els elements que configuren la prehistòria del cinema i els seus primers anys d’existència. És a dir, tots els objectes que expliquen com es representaven les imatges abans del cinema i quin va ser el procés tècnic que va desembocar en l’invent del cinematògraf el 1895.

----- -----

Fenasquistoscopi d'Eadweard Muybridge. Parella ballant, del 1893. (Wikipèdia)


Museu del Cinema

Back - Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés