La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

L'escultura.

L'escultura de la Majordoma de Sant Narcís es troba al carrer de Ferran el Catòlic, al començament del Passeig Arqueològic, i sota la torre Cornèlia, on va ser col·locada el 12 de maig de 1973.

La Majordoma de sant Narcís és un personatge llegendari creat pel poeta i activista cultural gironí Josep Tarrés i Fontan, personatge que Tarrés descriu com una dona molt grassa i una molt bona remeiera i cuinera, inventora de l'oca amb peres i la sopa de menta.

L'escultura de pedra nummulítica de Girona, obre Josep Bosch Puy, conegut com Piculives, mostra el considerable volum de la Majordoma, amb una gran panxa, ales, i una aureola arrodonida que l'envolta, que sosté el "Llibre dels misteris de Girona" entre les mans, atès que segons la llegenda, va predir la mort de Sant Narcís i de Sant Feliu. Curiosament, la rotunditat d'aquesta figura contrasta amb el vestit lleuger i vaporós que porta.at utilitzades en el dibuix dels rínxols dels cabells, de les ales i de l'aureola que l'envolta.

A la part del darrere hi ha una cara d'infant o angelet bufant, envoltat de les mosques de Sant Narcís estilitzades. Al davant de l'escultura, una placa commemorativa col·locada el 29 d'octubre de 1999, indica: "Piculives (1935-1998). La Majordoma de Sant Narcís. Escultura ofrena de l'autor a Amics de Girona Antiga i Arqueològica de Girona. 12 - Maig - 1973".

La Llegenda

Segons Josep Tarrés, la majordoma era una tia-àvia de santa Afra, que va acompanyar el sant Bisbe quan va venir a residir a Girona. Es tractava d'una dona que, encara que tenia més de cent anys, tenia un aspecte ufanós, amb una pell tan tendra que semblava de flor de mató. Era immensament grassa, ostentosament presumida, i una xafardera impenitent, amb dots de remeiera i de cuinera i que dominava les ciències dels astres i les plantes.

El seu pas pels carrers de Girona era tot un espectacle, ja que solia anar guarnida amb vestits llampants, amb esquellerincs cosits a la vora de la faldilla per fer-se notar, amb el cap cobert per tocats immensos i que es feia acompanyar per criats que la precedien amb encenser i amb una cadira especial per a descansar al bell mig del carrer quan ja no tirava més.

Els seus dots de cuinera li havien fet inventar menjars tan saborosos com l'oca amb peres, les pomes farcides i la botifarra de sang. I les seves habilitats més o menys màgiques li van permetre que una vegada que es va enfadar molt, fes que totes les esglésies de Girona quedessin plenes de teranyines amb unes aranyes immenses i de tots colors. Però un dia, per culpa d'una irreverent xafarderia sobre Sant Narcís, aquest li va retirar tots els poders.

La majordoma es va convertir en la riota de la ciutat i anava esmaperduda pels carrers mentre la gent al seu pas, li tirava al damunt els sobrants de plats i olles. Fins que un bon dia, la majordoma va tenir una visió i va preveure la tràgica mort de Sant Narcís i Sant Feliu, víctimes del martiri per la seva fe. Quan els seus tristos pressentiments es varen fer realitat, la majordoma va practicar la humilitat i la penitència i es va dedicar, sobretot, a tenir cura dels malalts i ajudar els desvalguts.

En trobar-se prop de la seva mort, com un últim gest d'amor, va fer encendre un foc davant la porta de la Catedral i allà mateix va inventar per als pobres i els malalts la sopa de menta. En morir, els gironins que es varen preocupar de l'enterrament varen observar amb sorpresa que el seu immens cos no pesava més que el d'un pardalet.


Bibliografia:

 • Llegendes i misteris de Girona. Carles Vivó. Quaderns de la Revista de Girona, 1989. Diputació de Girona i Caixa de Girona. ISBN:84-86377-60-9.
  Josep Tarrés i Fontan. Reportatge fotogràfic, galeria d'imatges i biografia del poeta i activista cultural gironí.

  Girona Temps de Flors 2008. Reportatge fotogràfic de la decoració realitzada durant l'edició 2008 de Girona Temps de Flors.

 • Relleu representat la Majordoma de Sant Narcís, a l'hotel Llegendes de Girona

  Back-Index

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés