La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

La masia o casa de pagès ha estat l’arquitectura tradicional de l’habitacle a Sant Daniel i fins al segle XX les cases aïllades ocupaven tot el territori de la vall fins a les portes de la ciutat. Seguint la ruta del castell de Sant Miquel i havent deixat enrere Sant Daniel, la primera masia que trobem, en un excel·lent estat de conservació és Can Lliure.

La masia de Can Lliure
(Ampliar) - La masia de Can Lliure.

A l’inici del segle XVI, consta que van ser construïdes diverses cases de la vall encara avui dempeus i habitades, especialment algunes de les situades a l’actual carrer del Segle XVIè, tal com les llindes de pedra mostren, que devien estar vinculades al servei del monestir; aquest carrer serà l’únic del nucli del voltant del cenobi durant centenars d’anys; al segle XIX era conegut com carrer de Santa Margarida i posteriorment de la Llibertat. En el Cinccents es conformen també els grans masos de la vall: mas Pi, mas Preses, mas Miralles, torre d’en Rosès o mas de la Torre, Can Llinàs, etc.

A finals del segle XVI i el XVII, el saqueig del monestir de Sant Daniel va ser una constant en èpoques bèl·liques; consten documentalment les tensions a la zona amb motiu de la Guerra dels Segadors (1640-1652), de la de Successió, a l’inici del segle XVIII, o de la Guerra Granla Guerra Gran (1793-1795), així com de l’epidèmia de pesta de mitjan Siscents. Tots aquells fets van influir molt negativament en el desenvolupament de la vall, amb l’abandonament de diverses masies.

Vista (idealitzada) de Girona durant el setge de 1809
(Ampliar) - Vista (idealitzada) de Girona durant el setge de 1809. Arxiu Municipal de Girona - SGDAP.

Anterior al segle XVIII, després dels sotracs de la guerra de Successió es va produir un important redreç de les masies, amb la reconstrucció de l’actual mas Miralles, del 1710, i represa d'altres masos, com Can Lliure, Poater, Noguer i altres cases al voltant del monestir de Sant Daniel.

La situació estratègica de l'edificació, dominant del pla de Girona fins arribar al Montseny, va fer que durant el setge de la ciutat del 1809, durant l'anomenada Guerra del Francès, els comandaments francesos s'hi establissin.

Vista de Girona des de Can Lliure
(Ampliar) - Vista de Girona des de Can Lliure.

Reconstrucció del vestuari durant la Guerra de Successió.

Episodi de la Guerra del Francès. La gesta del tambor Lucio Anzio. El nom del personatge no resulta clar: Carles Rahola l'anomena Llucianet Ansió i el carrer de Sant Daniel actualment a ell dedicat l'anomena Tambor Ansó. Gravat 1888-1892. SGDAP Ajuntament de Girona.

Reconstrucció històrica dels fets de la Guerra del Francès durant la 5a. Festa Reviu la Història dels setges napoleònics.

  • Cal Mistaire. Article sobre la vida a pagès y reportatge fotogràfic de la masia.

  • Can Micaló. Article sobre les construccions amb pedra seca y reportatge fotogràfic de la masia.

  • [Més imatges] -----------Back-Index-Next

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés