La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El monument

Situat al lateral de la porta principal de l'Hospital que li és dedicat, al barri de Sant Ponç de la Barca, el bust commemora les investigacions de Trueta centrades en el tractament de l'osteomielitis crònica. El 1982, l’hospital de Sant Pau de Barcelona, on havia treballat amb l'equip del doctor Manuel Corachan, va encarregar un bust de Josep Trueta a Walter Cots en motiu d’una aula dedicada en un pavelló. L’any 1995, quan Cots era mort, es va realitzar una còpia del bust de Barcelona per l’hospital de Girona, a partir d'una còpia que va aportar la família Trueta Strubel.

L'Hospital Universitari de Girona, dedicat al doctor Josep Trueta

Realitzat en bronze sobre un monòlit de pedra de Girona, hi consta una inscripció que diu: "L'Hble senyor Xavier Trias, Conseller de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya ha inaugurat aquest monument el 7 de setembre de 1995".

Inscripció al peu del monument

El personatge

Josep Trueta i Raspall va néixer a Barcelona, el 27 d’octubre de 1897. D'àmplia formació cultural per influència familiar, va començar a estudiar pintura i destacà com a esgrimista, esport que va afavorir el fet que fos ambidextre, facultat que utilitzà després en la pràctica quirúrgica. Es va decidir per la medicina, i estudià la carrera a la Universitat de Barcelona. El 1921 es llicencià i va anar a Madrid a fer el doctorat. L'any següent entrà a l'equip del gran cirurgià doctor Manuel Corachan a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i s'especialitza en Cirurgia de les extremitats. El 1923 es va casar amb Amèlia Llacuna, amb la qual tindria tres filles i un fill, que morí de petit.

Les seves investigacions, que es centraren en el tractament de l'osteomielitis crònica, tingueren com a punt de partida els estudis iniciats pel cirurgià nord-americà Winnet Orr sobre les infeccions òssies. La guerra civil, pel complex quadre de ferides que va haver d'intervenir, li va oferir una extensa ocasió d'ampliar i confeccionar un procediment propi de tractament, que més tard es va conèixer com a mètode Trueta.

Va quedar provat que l'aplicació correcte dels cinc punts que composen aquest mètode permetien combatre la gangrena. El tractament, que causà sensació arreu, consistia en: tractament quirúrgic immediat, neteja de la ferida, excisió de la ferida, el punt més important, drenatge i immobilització amb embenat de guix.

El febrer de 1939 es preveia el desenllaç de la Guerra Civil, i Josep Trueta decidí passar la frontera com a exiliat, primer a Perpinyà, però aviat fou requerit per fer una conferència a Londres que li va donar l'oportunitat d'entrar en contacte amb l'Hospital de Nuffield, a Oxford, on s'instal·là com a ajudant de la càtedra d'ortopèdia i cirurgia. El 1940 el van elegir membre d’honor de la Societat Britànica d’Ortopèdia, i el 1948 esdevingué el titular de l'esmentada càtedra.

També va formar part, a partir de 1940, del Consell Nacional de Catalunya, l'ens creat pel president Companys amb la voluntat de mantenir la continuïtat jurídica i nacional després de la desfeta, que es va constituir a Londres. El 1946 publica The Spirit of Catalonia, que dedica a Pau Casal "a great artist and a great Catalan", per donar a conèixer al món anglosaxó la història i la cultura catalanes.

El treball i l’aportació de Josep Trueta a la medicina són immensos. La troballa de la doble circulació renal és un descobriment de gran transcendència. Va ser proposat dues vegades per al premi Nobel, i fou membre d’honor de nombroses acadèmies i associacions mèdiques de tot el món, obtingué innombrables títols, fou doctor "Honoris Causa" de les més prestigioses universitats europees i nord-americanes, i va contribuir a la història de la medicina amb més de 200 treballs i 20 monografies, publicades en diversos idiomes.

L'any 1965 es jubilà a Oxford i tornà a Barcelona, on morí, l'any 1976. L'extraordinària personalitat humana i científica del Dr. Josep Trueta, així com el seu compromís amb la nostra terra motivaren que l'Hospital, que anteriorment s'havia anomenat Residència sanitària Álvarez de Castro, adoptés el nom de l'eminent científic, l'any 1991.

Text base: Wikipèdia.


Retrat de Josep Trueta. Biblioteca de Catalunya

Monument al doctor Josep Trueta.

Una de les darreres fotografies de Josep Trueta.


The Spirit of Catalonia. Web dedicada al doctor Josep Trueta: biografia, fotografies, etc, de Vilaweb.

The Spirit of Catalonia. Publicació digitalitzada de l'edició de 1946 del llibre.

Back-Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés