La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dimarts 23 de desembre 2014 es va celebrar a la plaça del Vi la festa de Hanukkà, amb l'encesa dels vuits llums, organitzada pel Patronat Call de Girona, amb la col·laboració de la plataforma Mozaika de Barcelona. El grup musical Domari Trio va animar la vetllada amb un repertori de cançons tradicionals. En acabar, el públic assistent va degustar unes sufganiot, dolços típics d’aquesta festa.

La hanukkiyyà abans de l'encesa dels llums

(Ampliar) - La hanukkiyyà abans de l'encesa dels llums.

L'acte va ser presentat per la directora del Patronat del Call, Assumpció Hosta, i va comptar amb la participació d'alumnes que estudien hebreu a l'Institut d'Estudis Nahmànides, que van pujar a l'escenari per acompanyar amb un recital de poesia la celebració.
Amb l'encesa dels vuit llums varen participar el rabí de la comunitat israelita de Barcelona; professors i alumnes dels instituts Jaume Vicens Vives de Girona, Salvador Vilarassa de Besalú i Castelló d'Empúries, que participen en el projecte Benjamin de Sefarad de la Red de Juderías; Domènec Espadalé, com a membre del Patronat de Turisme de la Diputació, per la seva ajuda a l'hora de promocionar el Call de Girona arreu del món; Pere Pujolràs, com a representant de l'associació de comerciants del Barri Vell; la presidenta d'Oncolliga, Maria Lluïsa Ferrer; i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. A més, l'acte va comptar amb un recital de música klezmer de la mà de la formació barcelonina Domari Trio, explorant les seves fronteres amb melodies gitanes, i es va oferir una degustació de sufganiot, els bunyols dolços tradicionals d'aquesta festivitat.

El conjunt Domari Trio durant la seva actuació

(Ampliar) - El conjunt Domari Trio durant la seva actuació.

La festa de Hanukkà

La festa de Hanukkà dura vuit dies durant els quals la família i els amics es reuneixen al capvespre per fer plegats l'encesa dels llums. Totes les cases tenen una hanukkiyyà, un canelobre de nou espelmes. La primera nit s'encén un llum, la segona nit s'encenen dos i cada nit següent se n'hi afegeix un altre fins que a la vuitena s'encenen tots. La novena espelma és el xamaix, el "servidor", que s'utilitza per encendre la resta d'espelmes. Abans d'encendre els llums es reciten dues benediccions:

Baruj ata Adonai eloheinu melej haolam asher kidshanu bemitzvotav vetzivanu lehadlik ner Hannukkà. (Beneït ets Tu, Adonai, Déu nostre, Rei de l'univers, que ens has santificat mitjançant els teus preceptes i ens has ordenat encendre la lluma de Hanukkà)

Baruj ata Adonai eloheinu melej haolam she'asá nisim laavoteinu, balamim hahem bazman hazé. (Beneït ets Tu, Adonai, Déu nostre, Rei de l'univers, que vas fer miracles per als nostres pares i mares en aquesta mateixa data en els temps antics)

Encesa del xamaix, a partir de la llum del qual s'encenen les altres espelmes

(Ampliar) - Encesa del xamaix, a partir de la llum del qual s'encenen les altres espelmes de la hanukkiyyà.

Una vegada enceses les espelmes i recitades les benediccions, tot està per gaudir de la festivitat. Se succeeixen músiques de tota mena i es mengen diferents dolços en els que l'oli és el protagonista, atès que recorda el miracle que succeí al Temple.

Llums de record de la celebració de la Hanukkà

(Ampliar) - Llums de record de la celebració de la Hanukkà.

Rabí de la comunitat israelita de Barcelona, durant l'acte

(Ampliar) - Rabí de la comunitat israelita de Barcelona, durant l'acte.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, durant l'acte

(Ampliar) - L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, durant l'acte.

Sufganiot, una mena de bunyols rodons fregits i farcits amb melmelada o crema, cobert de sucre glacé

Sufganiot, una mena de bunyols rodons fregits i farcits amb melmelada o crema, cobert de sucre glacé, típics de la festivitat.  • Les llums de Hanukkà
    Exposició de la col·lecció de l'antiga comunitat jueva de Casale Monferrato (Piemont), al Centre Bonastruc ça Porta desembre 2011 i gener 2012.

  • [Més imatges] -----------Back-Index-Next

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés