La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dijous 29 de desembre 2016 es va celebrar a la plaça del Vi la festa de Hanukkà, amb l'encesa dels vuits llums, organitzada pel Patronat Call de Girona, amb la col·laboració de la plataforma Mozaika de Barcelona. El grup musical Tati Cervià Trio va animar la vetllada amb un repertori de cançons tradicionals. En acabar, el públic assistent va degustar unes sufganiot, dolços típics d’aquesta festa, i amb unes danses festives.

El grup musical Tati Cervià Trio durant la seva actuació

(Ampliar) - El grup musical Tati Cervià Trio durant la seva actuació.

L'acte va ser presentat per la directora del Patronat del Call, Assumpció Hosta, i va comptar amb la participació d'alumnes que estudien hebreu a l'Institut d'Estudis Nahmànides, que van pujar a l'escenari per acompanyar amb un recital de poesia la celebració.
Amb l'encesa dels vuit llums varen participar el rabí Meyer Simon Bar Hen, qui va encendre el xamaix; el regidor de l'Ajuntament de Girona Eduard Berloso, en representació del Centre Islàmic de Girona; un representant del bisbat de Girona; el president de la comunitat israelita de Barcelona, Uriel Benguigui; el cònsol d'Israel a Barcelona; estudiants del curs d'hebreu de l'Institut d'Estudis Nahmànides; i l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, qui va encendre l'última espelma i va pronunciar les paraules de cloenda. A més, l'acte va comptar amb un recital de música a càrrec de la formació Tati Cervià Trio, i es va oferir una degustació de sufganiot, els bunyols dolços tradicionals d'aquesta festivitat, i uns llums Hanukkà.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, durant l'encesa dels llums

(Ampliar) - L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, durant l'encesa.

La festa de Hanukkà

La festa de Hanukkà dura vuit dies durant els quals la família i els amics es reuneixen al capvespre per fer plegats l'encesa dels llums. Totes les cases tenen una hanukkià, un canelobre de nou espelmes. La primera nit s'encén un llum, la segona nit s'encenen dos i cada nit següent se n'hi afegeix un altre fins que a la vuitena s'encenen tots. La novena espelma és el xamaix, el "servidor", que s'utilitza per encendre la resta d'espelmes. Abans d'encendre els llums es reciten dues benediccions:

Baruj ata Adonai eloheinu melej haolam asher kidshanu bemitzvotav vetzivanu lehadlik ner Hannukkà. (Beneït ets Tu, Adonai, Déu nostre, Rei de l'univers, que ens has santificat mitjançant els teus preceptes i ens has ordenat encendre la lluma de Hanukkà)

Baruj ata Adonai eloheinu melej haolam she'asá nisim laavoteinu, balamim hahem bazman hazé. (Beneït ets Tu, Adonai, Déu nostre, Rei de l'univers, que vas fer miracles per als nostres pares i mares en aquesta mateixa data en els temps antics)

Danses dels assistents a la plaça del Vi

(Ampliar) - Danses dels assistents a la plaça del Vi.

Una vegada enceses les espelmes i recitades les benediccions, tot està per gaudir de la festivitat. Se succeeixen músiques de tota mena i es mengen diferents dolços en els que l'oli és el protagonista, atès que recorda el miracle que succeí al Temple.


[Més imatges] -----------Back-Index-Next

Llum del xamaix, l'espelma testimoni amb la que s'encenen les altres vuit

(Ampliar) - Llum del xamaix, l'espelma testimoni amb la que s'encenen les altres vuit.

Làmpada de Hanukkà. Segle XIV. Musée d'art et d'histoire du Judaïsme, França

(Ampliar) - Làmpada de Hanukkà. Segle XIV. Musée d'art et d'histoire du Judaïsme, França. Viquipèdia.

Les llums enceses a la plaça del Vi

(Ampliar) - Les llums enceses a la plaça del Vi.

Sufganiot, una mena de bunyols rodons fregits i farcits amb melmelada o crema, cobert de sucre glacé

(Ampliar) - Sufganiot, una mena de bunyols rodons fregits i farcits amb melmelada o crema, cobert de sucre glacé. • Les llums de Hanukkà
  Exposició de la col·lecció de l'antiga comunitat jueva de Casale Monferrato (Piemont), al Centre Bonastruc ça Porta desembre 2011 i gener 2012.

 • Festa de Hanukkà 2015
  Reportatge fotogràfic i article de les encesa de les llums el 2015.

 • Festa de Hanukkà 2014
  Reportatge fotogràfic i article de les encesa de les llums el 2014.

 • Festa de Hanukkà 2013
  Reportatge fotogràfic i article de les encesa de les llums el 2013.

 • Taller de baldufes de Hanukkà 2013
  Reportatge fotogràfic i article del taller per a mainada per fer sevivonim, al Centre Bonastruc ça Porta, el 2013.

 • CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés