La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dilluns 3 de gener de 2022, com esdeveniment preparador de l'arribada dels Reis d'Orient a Girona, va tenir lloc a la plaça de la Catedral l'arribada del mag Naj-Mandin i la comitiva de la Llum per encendre l'Estrella d'Orient a la Catedral, per il·luminar el camí dels Reis cap a la ciutat.
El mag anava precedit de torxes i altres elements de foc, i d'una banda de música amb violins i tambors. Amb el seu ritual es va encendre l'Estrella d'Orient, reflectida a la façana de la Catedral, i el Campanar que ho va estar cada dia amb el color d'un Rei durant els dies 3, 4 i 5 (vermell pel Rei Blanc, blau pel Rei Ros i verd pel Rei Negre, respectivament).

El mag Naj-Mandin baixant les escales de la Catedral

(Ampliar) - El mag Naj-Mandin baixant les escales de la Catedral.

El mag Naj-Mandin representa la llum de la cavalcada que il·lumina el camí als tres Reis. És per això que sempre va amb el fanalet. Els seus patges i el seu seguici són els que reparteixen les espelmes i encenen els fanalets. És un personatge central a la ciutat de Girona, ja que il·lumina tot el camí a través de prèviament haver vist els fanalets dels infants encesos a les cases.
Naj vol dir home, Mandi vol dir llum. La llum agafada també com a saviesa, no és un rei mag, però també és un savi en aquest sentit, ja que Mandi també vol dir saviesa. “L’home de la saviesa, l’home de la llum, la saviesa entesa com a llum”. Dona inici a tota la cavalcada per il·luminar la ciutat juntament amb tota la seva comitiva. No té cap metall propi, però hi predomina el color blanc com a símbol de llum i de puresa. Prové de la zona de l’est del Mediterrani, de zones turques.

Els músics dels mag Naj-Mandin baixant les escales de la Catedral

(Ampliar) - Els músics dels mag Naj-Mandin baixant les escales de la Catedral.


[Més imatges] -----------Back-Index-Next

El mag Naj_Mandin arriba a la plaça de la Catedral

(Ampliar) - El mag Naj_Mandin arriba a la plaça de la Catedral.

Els acompanyants del mag Naj-Mandin

(Ampliar) - Els acompanyants del mag Naj-Mandin.

Els acompanyants del mag Naj-Mandin

(Ampliar) - Els acompanyants del mag Naj-Mandin.

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés