El pont del ferrocarril de França actual va tenir dos precedents: un primer, de ferro, construït el 1876, un segon, que el substituïa, de formigó construiït el 1958, i finalment l'actual pont de ferro, de l'any 1975. (Ampliar) - Obres de construcció del ferrocarril Girona-França. Muntatge del pont del Ferrocarril, sobre el riu Onyar. 25/07/1876. Josep Antoni Gómez Sanjuan. CRDI - Ajuntament de Girona.El primer pont, de ferro (1876). El pont inicial de 1876 va ser construït per la companyia Eiffel per salvar el pas del tren damunt l'Onyar. Tenia una longitud total de 194,16 metres, i va ser el més important de tots els construïts pel ferrocarril a la ciutat. L'estructura principal estava formada per cinc trams tipus gelosia i se sostenia damunt tres pilars de formigó. Estava pintat de color verd fosc, mentre que els altres ponts del ferrocarril ho eren de gris plom (1). (Ampliar) - Obres de construcció del ferrocarril Girona-França. Muntatge del pont del Ferrocarril, sobre el riu Onyar. 28/09/1876. Josep Antoni Gómez Sanjuan. CRDI - Ajuntament de Girona.(Ampliar) - Pont de ferro del ferrocarril Girona-França. 1889. Amís Unal Alá. CRDI - Ajuntament de Girona.(Ampliar) - Pont del Ferrocarril sobre el riu Onyar amb un tren circulant. Sota el pont, a la dreta, la passera del Portal de la Barca. 1930-1935. Josep Fulcarà Ponsí. CRDI - Ajuntament de Girona.(Ampliar) - Retrat d'un grup d'homes joves a les ribes del riu Onyar a l'altura del pont del Ferrocarril. 1932. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.(Ampliar) - Pont de ferro del Ferrocarril. 1930-1940. Vilà. CRDI - Ajuntament de Girona.(Ampliar) - Pont de ferro del Ferrocarril. S'hi observa una placa amb la referència a l'empresa constructora Eiffel i la data octubre de 1929. 1930-1940. Salvador Crescenti Miró. CRDI - Ajuntament de Girona.El pont de formigó (1958).
El nou pont construït el 1958 va tenir una vida molt més curta que el seu antecessor. La companyia Renfe, sense cap permís de la Comissaria d'Aigües va bastir dos nous pilars de formigó en massa, que se sumaven als tres preexistents de l'anterior pont de ferro. (Ampliar) - El pont de ferro del Ferrocarril, sobre el riu Onyar, fora d'ús. Ca. 1955. Salvador Crescenti Miró. CRDI - Ajuntament de Girona.(Ampliar) - El pont de formigó del Ferrocarril, sobre el riu Onyar. 1966-1975. Autor desconegut. INSPAI - Diputació de Girona.(Ampliar) - El pont de formigó del Ferrocarril, sobre el riu Onyar. Darrera seu, el pont de ferro al qual substitueix. 1960-1970. Salvador Crescenti Miró. CRDI - Ajuntament de Girona.(Ampliar) - Construcció del pont de formigó. 1965-1975. Narcís Sans Prats. CRDI - Ajuntament de Girona.El pont actual (1975).
Va ser construït a causa de l'ampliació a doble via de la línia de ferrocarril de Barcelona a França, segons projecte confeccionat per l'enginyer de camins, canals i ports José L. Nassarre y de Goicoechea, que va dissenyar un pont metàl·lic tal com havia estat en els seus orígens. Durant les obres es va aprofitar per enderrocar els dos pilars que s'havien afegit a la construcció del pont de formigó, que eren un obstacle important pel curs de les aigües de l'Onyar. (Ampliar) - El pont de ferro actual. 1983. Dani Duch. INSPAI - Diputació de Girona.Notes (1) - Font d'inspiració per a pintors, fotògrafs i escriptors, Prudenci Bertrana, a la seva novel·la "El vagabund" ens en deixa una descripció: "Passava el pont de ferro de l'Onyar, des d'on la perspectiva de Girona esdevé impressionant. L'Aspriu netejà un tros de vidre de la finestrella i ataialà al defora. El prodigiós campanar de la col·legiata de Sant Feliu, vist contra la llum de la celístia, era més meravellós que mai. Tenia l'esveltesa d'un enorme xiprer. Per albirar-lo fins al vèrtex calia aixecar el cap. [...] Això tan grandiós i dramàtic desaparegué ben tost i l'Innocenci s'adonà que ho estimava més del que creia. [Tornar al text]
|
(Ampliar) - El pont de ferro del ferrocarril. 1900-1930. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.Gerona.- Inauguración del ferro-carril de Francia el 20 del actual. Misa y bendición del primer tren en la estación de Gerona. Gravat, 1862. (CRDI - Ajuntament de Girona) (Ampliar) - El pont de ferro del ferrocarril. 19/11/1950. Martí Massafont Costals. CRDI - Ajuntament de Girona.(Ampliar) - El riu Galligants al seu pas pel barri de Sant Pere. En segon terme, el pont del carrer de la Barca. Al fons, el pont del Ferrocarril. 1930-1940. Salvador Crescenti Miró. CRDI - Ajuntament de Girona.(Ampliar) - El pont de ferro del ferrocarril. 19/11/1950. Martí Massafont Costals. CRDI - Ajuntament de Girona.(Ampliar) - El pont de formigó, existent entre 1955 i 1975. Imatge de 1960. Josep Buil Mayral. CRDI - Ajuntament de Girona.(Ampliar) - Inundacions a Girona. El pont de formigó del ferrocarril. 15/10/1965. Narcís Sans Prat. CRDI - Ajuntament de Girona.(Ampliar) - Pont del Ferrocarril sobre l'Onyar. 1960-1970. Salvador Crescenti Miró. CRDI - Ajuntament de Girona.(Ampliar) - Inundacions a Girona provocades pel desbordament del riu Onyar, Ter i Güell. El pont del Ferrocarril amb una locomotora circulant. 13/09/1963. Narcís Sans Prats. CRDI - Ajuntament de Girona.(Ampliar) - Obres de canalització del riu Onyar a l'altura del pont del Ferrocarril. 14/07/1972. Narcís Sans Prats. CRDI - Ajuntament de Girona.
|
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice |
© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |