La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

També anomenat de la Creu Blanca per la farmàcia que hi havia (i encara hi ha) a la cantonada amb la pujada de Sant Feliu, aquest pont peatonal sobre l'Onyar és format per un sol arc. Comunica el passeig de Josep Canalejas amb la pujada de Sant Feliu i el carrer Ballesteries.
Construït el 1915 per l'empresa "Construcciones y Pavimentos" de Barcelona, va tenir un cost de 13.500 pessetes. En el projecte, de data 29 de setembre de 1914, s'especificava que havia de ser fet amb formigó armat (1).

El pont d'en Gómez des del passeig Josep Canalejas. 1916

(Ampliar) - El pont d'en Gómez des del passeig Josep Canalejas. 1916. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Per construir l'accés i les escales des de la pujada de Sant Feliu es va haver d'enderrocar part de la propietat de Miguel Gómez (2), qui tenia una empresa dedicada a la col·locació de bombes, estufes, canonades i aparells per a fabricació d’alcohols i aiguardents. La designació del pont amb el seu cognom es va fer per la seva desinteressada col·laboració.

El pont d'en Gómez des del passeig Josep Canalejas. 1916

(Ampliar) - El pont d'en Gómez des del passeig Josep Canalejas. 1916. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona.

El 6/11/1915 el "Diario de Gerona de avisos y notícias" publicava que "Está ya desmontado el andamiaje que ha servido para construir el puente sobre el Onyar que une las plazas de San Félix y de la Independencia, quedando al descubierto la línea atrevida y esbelta del arco. Actualmente se procederá a terminar el piso del puente que en breve será entregado al tránsito público". El 21/10/1915 el mateix diari informava que ja s'hi estaven instal·lant les baranes.

El pont d'en Gómez des del passeig Josep Canalejas. 1916

(Ampliar) - El pont d'en Gómez des del passeig Josep Canalejas. 1916. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

L'esveltesa de l'arc del pont va provocar en el seu moment la desconfiança en la seva solidesa. El 14/11/1915 el "Diario de Gerona de avisos y notícias" publicava que "Mañana lunes por la mañana se practicarán las pruebas oficiales de resistencia del nuevo puente sobre el Onyar, entre las plazas de San Félix e Indepencia", i dos dies més tard, el 16/11/1915, deia que "Ayer se efectuaron las pruebas oficiales del nuevo puente de cemento armado que une las plazas de San Félix e Independencia, construido por la sociedad 'Construcciones y Pavimientos', de Barcelona. A tal efecto fueron colocados en el puente 478 sacos de arena, de peso cada uno 55 kilogramos, con un total de 26.290 kilos. Presenciaron las pruebas, que dieron buen resultado, el alcalde señor Coll, el señor Jefe de Obras públicas, dos ingenieros de la casa constructora, y varios concejales. También acudieron a dicho punto muchos curiosos".

El pont d'en Gómez sobre el riu Onyar amb sacs penjats per tal de provar la seva resistència. 1915

(Ampliar) - El pont d'en Gómez sobre el riu Onyar amb sacs penjats per tal de provar la seva resistència. 1915. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Aquest pont va ser plató on es varen rodar seqüències del film "Tres metros sobre el cielo" de Fernando González-Molina, estrenada el 2010, i l'any següent, entre octubre i desembre s'hi filmava una escena de "Tengo ganas de ti" del mateix Fernando González-Molina, una adaptació cinematogràfica de la novela de Federico Moccia.

El pont d'en Gómez en un fotograma del film 'Tengo ganas de ti'

(Ampliar) - El pont d'en Gómez en un fotograma del film 'Tengo ganas de ti'. Catalunya Film Commission - Generalitat de Catalunya.

El pont d'en Gómez des del passeig Josep Canalejas. 1916

(Ampliar) - El pont d'en Gómez des del passeig Josep Canalejas. 1916. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

El pont d'en Gómez. 1967

(Ampliar) - El pont d'en Gómez. 1967. J. Clara Resplandis. CRDI - Ajuntament de Girona.


Notes

(1) - A "Girona, rius, ponts, aiguats" s'esmenta que el projecte porta data de 29 de setembre de l'any 1914, pel maig de 1915 s'adjudica l'obra [...] pel mes de novembre del mateix any (1915) es ratifica l'acord, i el 8 de setembre de 1916 l'arquitecte municipal comunica que ja es pot fer la recepció definitiva de la pasarel·la. El 9 de març de l'any 1917 s'insisteix que el pont ja està fet..."
Tornar al text

(2) - El "Diario de Gerona de avisos y notícias" del 7/2/1915 informava que "En la sesión que anteayer celebró la Corporación municipal fué aprobado el pliego de condiciones para la subasta que ha de celebrarse para la construcción de un puente sobre el Onyar que unirá la plazuela de la subida de San Félix y la plaza de la Independencia. Además se acordó dar un voto de gracias al propietario D. Miguel Gómez, que cede gratuitamente un pasaje en los bajos de una casa de su propiedad para la entrada al puente".
Tornar al text


Bibliografia
- "Rius, Ponts i Aiguats". R. Alberch, P. Freixas i altres. 1982. Ajuntament de Girona. Dip. Leg. GE-803-82.
- "Girona entre quatre rius". Jaume Fabre. 1986. 1986. Ajuntament de Girona. ISBN 84-5054-365-7.
- "Diario de Gerona de avisos y notícias". Diverses dates.


Temps de flors 2018. Reportatge fotogràfic de la decoració del pont d'en Gómez durant l'esdeveniment.
Temps de flors 2017. Reportatge fotogràfic de la decoració del pont d'en Gómez durant l'esdeveniment.


[Més imatges]------Tornar-Index-Més imatges

El pont d'en Gómez des del passeig Josep Canalejas. 1944

(Ampliar) - El pont d'en Gómez des del passeig Josep Canalejas. 1944. Melitó Casals. CRDI - Ajuntament de Girona.

Vista del pont d'en Gómez des de la torre de l'Institut Vell. 1955

(Ampliar) - Vista del pont d'en Gómez des de la torre de l'Institut Vell. 1955. Marcel Prat Prat. CRDI - Ajuntament de Girona.

Pintor amb el seu cavallet al Passeig Josep Canalejas, a l'altura del pont d'en Gómez. 1957

(Ampliar) - Pintor amb el seu cavallet al Passeig Josep Canalejas, a l'altura del pont d'en Gómez. 1957. Pablo Taja Bou. CRDI - Ajuntament de Girona.

Drenatge del riu Onyar. Màquina treballant sota el pont d'en Gómez. 1979

(Ampliar) - Drenatge del riu Onyar. Màquina treballant sota el pont d'en Gómez. 1979. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

El pont d'en Gómez

(Ampliar) - El pont d'en Gómez. Il·lustració de Joaquim Pla Dalmau. Diari "Los Sitios de Gerona", 29/10/1957.

Retrat dels nuvis al passeig José Canalejas. Al fons, el pont d'en Gómez. 1950

(Ampliar) - Retrat dels nuvis al passeig José Canalejas. Al fons, el pont d'en Gómez. 1950. Martí Massafont Costals. CRDI - Ajuntament de Girona.

El pont d'en Gómez durant 'Temps de Flors' 2018

(Ampliar) - El pont d'en Gómez durant 'Temps de Flors' 2018.


Localització del pont d'en Gómez
41º 59' 12" N
2º 49' 27" E

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés