La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

És sabut que durant la Guerra Civil espanyola, per primer cop a la història, es va bombardejar des de l'aire sistemàticament la població civil de rereguarda en una guerra total, com s'en va dir. Amb breus mots i encertats, Judit Pujadó ho defineix al treball referenciat a la bibliografia. Es bombardejava el tros de món que acabaven de bombardejar un parell d'hores abans. Així, a les víctimes del primer cop, se n'hi podien afegir de noves: els equips de salvament que rescataven ferits, i els bombers, i les ambulàncies... I així és com es creà una espiral de dolor que havia de conduir a la desmoralització, a la rendició.

Un Savoia-Marchetti SM.81 durant un atac de bombardeig en la Guerra Civil espanyola. (Wikipèdia)

Paral·lelament a aquestes accions, es va enginyar un sistema defensiu nou. Per la manca d'avions caces republicans, que haguessin pogut impedir els vols que, des de les seves bases a Mallorca, i en un trajecte de menys d'una hora, realitzaven els pilots dels bombarders italians, es va decidir la construcció de refugis antiaeris, opció alternativa a la de fugida i abandó de les ciutats amb més risc de ser atacades.

Els refugis de Girona

La construcció dels refugis a la ciutat de Girona es va iniciar ben entrar l'any 1937, malgrat que des de finals de 1936 s'havien començat a publicar les disposicions a tenir en compte pels ciutadans. L'estiu del 1937 es varen dictar les primeres disposicions l'objectiu de les quals era que els veïns habilitessin refugis dins les pròpies llars.

El mes de novembre del mateix any es va iniciar la construcció dels refugis públics, el del Jardí de la Infància i el del carrer del Carme, realitzats per personal municipal amb un cost global de 750.000 pessetes.

El del Jardí de la Infància s'obre al públic durant l'esdeveniment Girona Temps de Flors, en què es motiu de muntatges i instal·lacions florals i al·legòriques. És un refugi de tipus cel·lular molt ben conservat.


Bibliografia

- Els refugis antiaeris gironins. Article de Judit Pujadó, publicat a Revista de Girona, nº 254, maig-juny 2009.



  • El Jardí de la Infància. Reportatge fotogràfic del jardí sota del que es troba el refugi antiaeri visitable de Girona.

  • Entrada al refugi del Jardí de la Infància.

    Fragment de l'article de Carles Rahola "Refugis i jardins".


    Back - Index

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés