La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

L'escultura.

Gran intèrpret del cos humà i especialment de la figura femenina, tres dels quatre treballs que Rosa Serra té a Girona, es centren en aquesta temàtica. La peça instal·lada a la cruïlla dels carrers Bonastruc ça Porta, Artillers i Figuerola, en un giratori-jardí sota les vies del tren, està construïda amb poliester i fibra de vidre i té una alçada de 2'30 metres.

Hi va ser col·locada el 30 de juliol de 1982, i, per la seva situació, hi ha que en destaca les múltiples visions que ofereix al possibilitar donar-li la volta, tant a peu com en cotxe.

L'opulència i estilització de les formes, prescindint d'aquells elements que poguessin distreure l'atenció del concepte de tors, amb unes certes reminiscències minoiques, fan que la peça esdevingui un referent seguidor de la iconografia femenina intemporal a l'àmbit mediterrani.

Signatura de l'escultora a la part baixa de la peça.

L'autora.

Rosa Serra i Puigvert, nascuda a Vic el 1944, és una escultora que pertany a la generació que va imposar una ruptura en l'escultura olotina. Es va traslladar a Olot el 1952, on actualment treballa i resideix. El 1970 va començar a treballar amb el seu primer mestre, en Lluís Curós, de qui va descobrir les possibilitats de la figura tridimensional. El 1970 entrà a l'Acadèmia de Lluís Carbonell, on estudià dibuix i pintura, i dos anys més tard començà a l'escola de Belles Arts d'Olot, on durant tres anys, hi estudià dibuix, ceràmica i gravat.

La primera exposició individual la va fer a Barcelona l'any 1972, i des de 1973 es dedicà a l'escultura. El 1976 va rebre el premi d'Escultura a la III Biennal de Bilbao. El 1985 el Comitè Olímpic Internacional li encarregà una sèrie d'escultures per als Jocs Olímpics de Seül de 1988. Ha realitzat altres escultures de temàtica esportiva per als Jocs Olímpics de Barcelona de 1992, i el 2000 l'empresa Nike li encarregà una estàtua de Tiger Woods a Oregon. També és autora de la Suite Olympique, un conjunt de 38 escultures de bronze, de la seu del COI a Lausana i de diverses peces d'aquesta temàtica situades a l'Olimpic Park de Seül i al Comitè Olímpic d'Àsia, a Kuwait.

El 2008 va rebre, en reconeixement a la seva obra, la Creu de Sant Jordi, atorgada per la Generalitat de Catalunya. En conèixer la notícia, Serra va considerar que el premi era una recompensa a la seva feina, malgrat assegura que treballar és el que més li agrada i el que li ha donat l’oportunitat de portar el nom de Catalunya arreu del món.

L'escultura, des del carrer Figuerola. Des d'aquesta perspectiva, hi ha qui hi vol veure el perfil d'uns genitals masculins; així ho exposa Jaume Fabre a Guia d'escultures al carrer, tot i que l'autora assegura que no va ser intencionat, sinó un pur fruit de l'atzar.


Back - Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés