Peònia. La germana petita de les estacions

El maniquí folrat a mà amb 35.000 cristalls d'Swarovsky, banyes reals de gasela, la faldilla de flors de seda.

Peònia, la germana més petita de les estacions de l'any, va néixer el Maig quan totes les flors estaven obertes, els camps plens de color i l'aire fresc celebrava les festes de la seva germana, la deesa de la primavera. Maig va regalar a Peònia la més desitjada qualitat: la bellesa.

Però Peònia no tenia una estació només per a ella, ja que les seves germanes s'ocupaven de canviar el temps i les temperatures de l'any. Només volia tenir una estació, tal com la seva germana preferida i al mateix temps envejada Primavera.

Peònia per enveja i dolentia va arribar a un acord etern amb la seva germana Hivern, demanant-li que alguns anys la festa de la seva germana Primavera no fós tan bonica, sinó plena de pluges i durant anys i anys no entenia el que passava, perquè Hivern tardava tant en acabar les seves festes nòrdiques i fredes.

Fins que Zeus en descobrir aquesta maldat, decideix castigar-la i transformar-la en una deesa amb banyes i cames de gasela, acabant així amb la seva bellesa ja que passa a ser mig deesa mig animal, caient en la burla de tots.

Peònia per protegir-se de les rialles alienes, començà a fer una olor especial que fa que tots els que se li acostin tinguin mal de cap.

Primavera, quan descobreix el càgtig que Zeus fa a la seva germana, li regala per compassió un vestit de flors per cobrir les seves potes de gasela i recobreix tot el seu dors, braços, cara i banyes amb cristalls color rosa per amagar els pèls de l'animal en què s'havia transformat.

Peònia tornà a ser bella i bonica, encara que mai deixarà de desitjar tenir una estació per a ella sola.

Així que cada vegada que vegis una Peònia, a més d'apreciar la seva bellesa, sentiràs l'olor que desprèn la seva flor i l'efecte que causa en les persones.

Text de l'artista Piotr Rybaczek, autor del muntatge.

8 de maig 2010. Cambra de la Propietat Urbana. C/ Ciutadans, 1
Index-Next