![]() |
![]() |
![]() Dolmen de Vinyes Mortes I. 1a meitat 3000 aC. Jean-Pierre Dalbéra, Viquipèdia - (Ampliar) ![]() El rei Lotari I de França (941-986). Viquipèdia ![]() El papa Benet VIII (?-1024), Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Segell de Ponç Hug IV d'Empúries (Ca. 1264-1313), Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Pàgina del manuscrit 486 BC de la "Crònica" de Bernat Desclot. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Escut d'armes de Joan I d'Empúries (Ca. 1338-1398). ![]() Escultura gòtica de Sant Pere, procedent del monestir de Sant Pere de Rodes, en un altar a l’interior de l'església de Santa Maria de les Neus de Port de la Selva. 1925. Joan Subias Galter. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Concessió dels drets d'ancoratge i la 'treta del dret nou de peix y coral' a Benet Torrent negociante de Port de la Selva, 1772. Publicat per F. Marés, op. cit. - (Ampliar) ![]() El rei Carles III (1716-1788). Viquipèdia ![]() Testament d'Antoni Porcallas, patró pescador del Port de la Selva. 1816. Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà - (Ampliar) ![]() Josep Maria de Sagarra i de Castellarnau (1894–1961). Viquipèdia ![]() Josep Vicenç Foix i Mas, J.V.Foix (1893-1987). Viquipèdia ![]() Església de Santa Maria de les Neus. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Excursionistes del GEiEG. En segon terme l'església de Santa Helena de Rodes. 1940. Salvador Crescenti Miró. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Interior de l'església de Santa Helena de Rodes. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Interior en ruïnes del monestir de Sant Pere de Rodes. 1925. Joan Subias Galter. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Interior en ruïnes del monestir de Sant Pere de Rodes. 1925. Joan Subias Galter. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Vaques pasturant a l'entorn de les ruïnes de l'església de Santa Helena de Rodes. 1925. Joan Subias Galter. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Capella de Santa Helena de Santa Creu de Rodes. 1989. Joan Segur. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Interior de l'església del monestir de Sant Pere de Rodes en ruïnes. 1911. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) |
El Port de la Selva Història d'El Port de la Selva.
Monuments megalítics i restes arqueològiques.
Al municipi, com en d'altres situats a l'Albera, abunden els vestigis d'assentaments prehistòrics, como els dolmens de Taballera, de Mores Altes, de la Cendrera, de la Pallera, de la Riera Pujolar, de la Roca Galera, de Roca Miralles, del Mas de la Mata, del Mas Godó... ![]() Dolmen de Mores Altes II. Segona meitat 4000 aC. Ajuntament de Port de la Selva. - (Ampliar)
El dolmen de Mores Altes I és un sepulcre de corredor amb cambra trapezoïdal llarga amb un passadís estret, de pissarra. La llosa superior d’aquest dolmen presenta una decoració amb cassoletes unides entre elles fent petites canals. El túmul devia ser circular. Per la cambra trapezoïdal llarga amb passadís estret, el megàlit pertany a la segona fase dels sepulcres de corredor de l’Alt Empordà-Rosselló, segona meitat del 4000 aC. ![]() Vista del Port de la Selva des del moll d'en Balleu. 1911. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)
De cases de pescadors a poble independent.
Les primeres referències històriques de l'actual municipi són del 974, en una donació de Gausfred I d'Empúries-Rosselló feta aquell any al monestir de Sant Pere de Rodes, on s'esmenta el portus quod dicunt Armi-rodas. Inicialment, el poble més important de la contrada era el de Santa Creu de Rodes; en alguns documents és anomenat el Port de Santa Creu. En una donació del 1116 al monestir es parla de Portum Crucis. La decadència de Santa Creu des del segle XIV donà la primacia de la rodalia a la vila de la Selva de Mar o de Dalt. L'origen de la població es basa en cases de pescadors que vivien a Selva de Mar i a altres pobles dels entorns, cases en les que guardaven el peix i els estris de pesca, situades com tota la zona sota el domini del monestir de Sant Pere de Rodes. ![]() Certificat de sanitat emès per l'ajuntament de Port de la Selva. 1798. Publicat per Federico Marés, op. cit. - (Ampliar) Les aspiracions de la gent del Port de la Selva, que invocaven la prosperitat de la pesca i del comerç marítim, l’augment de població, l’existència de duana, ronda de tabac i gabella de la sal, i les dificultats de control sanitari en no disposar de funcionaris de justícia, que afavoria els atacs corsaris, varen ser finalment ateses, i per una cèdula reial signada per Carles III el 31 de juliol de 1787 la població va ser convertida en vila reial amb independència municipal, jurisdiccional i administrativa, amb sobirania sobre el terme fixat el 1779. En aquell moment al barri del port hi havia uns 820 habitants, mentre que la Selva de Mar només en tenia 750. L’augment de població va ser important fins el 1860, amb 1.436 habitants, i es mantingué encara fins el 1900, amb 1.441, moment en què s’anà produint un descens gradual, les causes del qual cal cercar-les en la plaga de la fil·loxera de 1879, que en pocs anys anorreà les vinyes, i l’èxode cap a zones industrials. Al segle XVIII els boscos de l'entorn havien sigut substituïts per vinyes, i després d'aquella plaga, només les valls i les zones baixes de les muntanyes es van recuperar per al conreu. ![]() Carrer de la Font, a Port de la Selva. Al fons, el campanar de l'església de Santa Maria de les Neus. 1911. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)
El primer espigó del Port de la Selva es va construir el 1637-1638, i va portar problemes a la pesca de la tonyina perquè desplaçà les zones i va desfer la platja de Port de Reig. A principis de segle XX hi havia 278 pescadors, que el 1975 ja havia baixat a 82; el 2019 La confraria de Pescadors tenia una flota de deu embarcacions. A mitjan segle XIX, a la pesca es va afegir el comerç d'oli i vi. ![]() Bombardeig de Port de la Selva per avions Savoia Marchetti SM-79. 1938-1939. Ufficio storico de l'Aeronautica Militare de Roma - (Ampliar)
El castell de Sant Salvador o de Verdera.
Està situat al cim més alt de la serra de Rodes a 670 m, i és una fita termenera entre els municipis de Palau-saverdera, la Selva de Mar i el Port de la Selva. S'hi distingeixen dues etapes constructives i històriques que expliquen la diversitat de noms amb què és conegut. Una primera etapa, plenament romànica, des del segle IX fins a finals del segle XIII, en la qual es construí el primitiu castell roquer, inicialment comtal i després monacal, que els documents de l'època anomenen "castell de Verdera", i una segona etapa, des de l'últim quart del segle XIII, en la qual va ser ampliat i fortificat en mans dels comtes d'Empúries, per tornar, en el segle XV, a les dels abats de Sant Pere, i en la que és anomenat "castell de Sant Salvador". Aquesta era l'advocació de l'església construïda dintre del clos del castell durant la primera meitat del segle XI i que el convertí en un castell-santuari. El canvi de denominació respon a una renovació en profunditat de l'estructura constructiva de la fortificació i al canvi de senyoria que l'acompanyà. ![]() Castell de Sant Salvador de Verdera. Al peu, a la dreta, el monestir de Sant Pere de Rodes. Viquipèdia - (Ampliar)
A finals del segle XIII ressorgiren les disputes entre el comte i l'abat per la possessió de la fortalesa. Abans de 1283 el comte d'Empúries Ponç Hug IV se n'emparà, en el marc d'una política de recuperació del poder comtal que el duria a greus enfrontaments amb el bisbe i amb Jaume II. Les protestes de l'abat portaren, el 27 de febrer de 1283, a una concòrdia per la qual el comte confirmava les donacions de Gausfred. En el cas del castell, s'hi estipulava que els comtes podrien ocupar-lo en cas de guerra, com de fet ja es feia. ![]() Castell de Sant Salvador vist des de Santa Creu de Rodes. Viquipèdia - (Ampliar)
El 1299 l'abadia recorre als tribunals episcopals del bisbe de Girona contra el comte d'Empúries per múltiples ocupacions de jurisdiccions i de béns, entre les quals s'esmenta la del castell de Sant Salvador. La sentència condemnà el comte i l'amenaçà d'excomunió el 1301, forçant-lo a signar una concòrdia amb l'abat el 1303 per la qual renunciava a totes les ocupacions a excepció de la de Sant Salvador, que continuà en situació de condomini tàcit i en mans del comte. En el seu testament, el 1309, Ponç Hug indemnitzà Sant Pere de Rodes per l'ocupació del castell i li oferí garanties de no-agressió. ![]() Vista del Port de la Selva. 1910. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)
El poble de Santa Creu de Rodes i l'església de Santa Helena.
És un nucli de població abandonat situat a la vessant de llevant de la muntanya de la Verdera, dins la serra de Rodes, a un km de distància del monestir de Sant Pere de Rodes i al costat de l'església de Santa Helena. ![]() Far de la punta s'Arenella, a Port de la Selva. 1911. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) Durant els segles XIV i XV assoleixen gran importància els seus mercats als quals s'apleguen els habitants de les poblacions de la rodalia. La seva decadència va tenir un precedent en la gran Pesta Negra de l'any 1345, quan moriren 24 monjos del proper cenobi. La població ja havia minvat al segle XIII degut als atacs dels pirates i, segons una vella tradició, molts dels seus habitants participaren en la conquesta de Mallorca i s'hi establiren; segurament el barri de Santa Creu de la Ciutat de Mallorca, on hi ha una església dedicada a Santa Helena, va ser fundat per la gent de Santa Creu de Rodes; consta en el memorial que el 1780 els veïns del Port de la Selva s'adreçaren al rei demanant el títol de Vila Reial, i també a l'obra del viatger Francisco Zamora que visità aquesta rodalia el 1790. ![]() Barques a la sorra a Port de la Selva.. 1911. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)
El 1455 l'església de Santa Creu, també coneguda com Santa Helena, era servida per tres capellans i s'hi havia aplegat una comunitat de donats; en canvi el 1572 va deixar de fer les funcions parroquials i esdevingué sufragània de la de Sant Esteve de Mata, ara Sant Sebastià, de la Selva de Mar. En aquest moment no hi devia viure ningú al poble. L'abat Pere Joan Desgüell va impulsar la repoblació d'aquest nucli al segle XVIII, obligant els habitants de Port de la Selva i de la Vall de la Santa Creu a oir les misses i ser enterrats en aquesta església parroquial, però no va reeixir. El 1623 l'abat intentava refer la vida del poblat obligant als habitants de la rodalia d'acudir-hi per als afers religiosos. Quan el poble quedà del tot deshabitat l'església es convertí en santuari de Santa Helena; s'hi celebrà el darrer aplec el 3 de maig de 1880. El monestir de Sant Pere de Rodes. El més notable de l’Empordà i un dels més coneguts de tot el país, s’hi han realitzat importants campanyes de restauració. El conjunt de les seves edificacions es dreça en un vessant de la muntanya de Verdera, a 520 m d'alçada. Per la seva situació, el monestir i el camí que hi mena des del collet de Santa Helena, on hi ha les restes de l’antic poble de Santa Creu de Rodes, són un mirador natural sobre el litoral marítim que es prolonga des del cap de Creus cap al nord fins a les llunyanes platges del Rosselló. Article principal: El monestir de Sant Pere de Rodes ![]() Evolució demogràfica del Port de la Selva. Les dades dels anys 1497-1553 s'han estimat en base als focs: 1497, 40 focs; 1553, 62 focs. Les dades del període 1717-1981, corresponen a població de fet; a partir de 1990, població de dret. Dades recents extretes d'Idescat. - (Ampliar) Bibliografia (Imatges base capçalera: Viquipèdia) |
![]() ![]() Escut oficial d'El Port de la Selva. ![]() Situació del municipi d'El Port de la Selva dins la comarca de l'Alt Empordà ![]() Dolmen de Vinyes Mortes I. 1a meitat 3000 aC. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() El papa Joan XV (?-996). Viquipèdia ![]() El papa Benet VI (?-974). Viquipèdia ![]() Inscripció sobre la porta del castell de Sant Salvador de Verdera, avui desapareguda. Publicat a "Geografia general de Catalunya" de Botet i Sisó, 1913 - (Ampliar) ![]() Escut d'armes del comtat d'Empúries. ![]() Diner de Jaume II (1267-1327). Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Adrien Maurice de Noailles, duc de Noailles (1678-1766). Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Reintegrament al monestir de Sant Pere de Rodes dels drets sobre la jurisdicció de la Vila de Port de la Selva, 1790 - (Ampliar) ![]() Filoxera de la vinya (Daktulosphaira vitifoliae). Viquipèdia ![]() Cens electoral imprès del Port de la Selva. 1890. - (Ampliar) ![]() Joaquim Cervera, barquer de J.V. Foix. El Port de la Selva. 1987. Joan Castro. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Segell municipal de Port de la Selva. Publicats a "Geografia General de Catalunya", Joaquim Botet i Sisó (1908-1918). ![]() Església de Santa Helena de Rodes. Pere López, Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Castell de Sant Salvador. 1925. Joan Subias Galter. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Interior en ruïnes del monestir de Sant Pere de Rodes. 1925. Joan Subias Galter. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Claustre del monestir de Sant Pere de Rodes. 1925. Joan Subias Galter. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Torre de Santa Creu de Rodes. 1989. Joan Segur. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Arcs, columnes i capitells esculpits de l'interior de l'església del monestir de Sant Pere de Rodes. 1880. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice | © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |