![]() |
![]() |
![]()
Capitell. Església parroquial de Beget. Museu d'Art de Girona. - ![]()
Majestat de Beget. Segle XII. Església de Sant Cristòfol, Beget. Imatge: Generalitat de Catalunya. - ![]()
Majestat de Beget. Segle XII. Església de Sant Cristòfol, Beget. - ![]()
Ramon Berenguer III (1082-1131). "Liber Feudorum Maior". Viquipèdia. - ![]() Capitell del monestir de Sant Pere. Viquipèdia. - (Ampliar) ![]()
Jaume I (1208-1276). Gravat de la "Crònica" de Ramon Muntaner. València, 1557. Viquipèdia. - ![]()
Capbreu de les rendes del monestir de Sant Pere de Camprodon. 1343. Arxiu de la Corona d'Aragó. - ![]() Lluís XI de França (1423-1483). Musée Historique de Versailles. Viquipèdia. ![]()
Capitell de l'església de Sant Cristòfol de Beget. Viquipèdia. - ![]()
Bandoler. Cap de quadrilla. 1570-1580. Dibuix de Francesc Riart. - ![]() Arqueta de Sant Patllari, església de Santa Maria de Camprodon. Viquipèdia. - (Ampliar) ![]()
Capbreu del monestir de Sant Pere de Camprodon. 1548-1561. Arxiu de la Corona d'Aragó. - ![]() Anne-Jules de Noailles (1650-1708). Viquipèdia. ![]()
El general Luc Dagobert, Dagobert de Fontenille (1736-1794). Viquipèdia. - ![]() El mariscal Louis Gabriel Suchet (1770-1826). Viquipèdia. ![]() Les Rocases. 1930-1940. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) ![]()
Tinent del Batalló de Girona durant la Tercera Guerra Carlina. Dibuix de Francesc Riart. - ![]()
Diari 'La Frontera', editat a Camprodon. Arxiu Comarcal del Ripollès. - ![]()
Diari 'El Muntanyenc', editat a Camprodon. Arxiu Comarcal del Ripollès. - ![]()
Diari 'Picarol', editat a Camprodon. Arxiu Comarcal del Ripollès. - ![]()
Carrer de Camprodon. 1920-1930. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. - ![]()
Passeig de la Font Nova. 1900-1910. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. - ![]()
Pont i església de Sant Cristòfol de Beget. Viquipèdia. - ![]()
Retaule barroc de l'església de Sant Cristòfol de Beget. Detall. Viquipèdia. - ![]()
Torre Cavallera a Freixenet. 1911-1936. Valentí Fargnoli Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona. - ![]()
Torre Cavallera a Freixenet. Interior, 1911-1936. Valentí Fargnoli Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona. - ![]()
Joan Maragall. d'excursió amb mula a Camprodon. 1894. Autor desconegut. Biblioteca de Catalunya. - ![]()
Vista parcial de beget. 1926. Autor desconegut. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya. - ![]() Campanar de l'església del monestir de Sant Pere. Viquipèdia. - (Ampliar) ![]()
Mare de Déu de la Salut. Església de Sant Cristòfol de Beget. Viquipèdia. - ![]()
Carrer de Camprodon. 1890-1936. Autor desconegut. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya. - ![]()
Castell de Rocabruna. Viquipèdia. - ![]() Campanar i cases de Beget. 1885-1911. Emili Vintró i Casallachs. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya. - (Ampliar) ![]() Església del Remei de Camprodon. Viquipèdia. - (Ampliar) ![]() Vista general de l'església de Sant Feliu i part del cementiri de Rocabruna. 1918. Josep Salvany i Blanch. Biblioteca de Catalunya. - (Ampliar) ![]() Església de Sant Feliu de Rocabruna. Viquipèdia. - (Ampliar) ![]() Comunidor i església de Rocabruna. Viquipèdia. - (Ampliar) |
Camprodon Història de Camprodon.
L'origen del municipi cal situar-lo a finals del segle X - principi de l’XI, quan s'hi va edificar l’església de Santa Maria, per iniciativa dels abats del monestir benedictí de Sant Pere, edificat el 904, fora del clos monàstic i destinada als fidels que s’establien prop del monestir. L’abat era el senyor d’aquesta nova població; així, el 1118, l’abat Gregori demanà al comte Ramon Berenguer III autorització per a un mercat setmanal, el dilluns, a Camprodon, i també obtenia l'exclusivitat a que se'n celebrés cap més en tota la contrada, i així esdevenia la vila un petit centre comarcal. ![]() El Pont Nou sobre el Ter. - (Ampliar)
Poc abans del 1250 Jaume I va nomenat “veguer a les muntanyes de Camprodon” Ramon de Pompià i Guiu. Aquest, però no va poder ejercir la jurisdicció a la vila i a la demarcació del monestir com a seu de la vegueria; l’abat i el seu batlle s'hi oposaren fins i tot amb violència, el que va motivar la creació de la vila de la Ral dins el terme de Sant Pau de Segúries, que amb el seu mercat i amb la seva notaria va atraure gent del terme de Camprodon. ![]() Camprodon. 1903. Cèsar August Torras. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya. - (Ampliar)
Segons aquests pactes el rei era reconegut com a senyor de Camprodon per l’abat, que es reservava, però, la meitat del mercat, de les lleudes, del forn de la vila i de la fira de Sant Pere, i cadascun tindria un batlle a la vila; el castell restava domini únic del rei. L'acord també especificava d'altres concessions econòmiques a l’abat, en especial els molins, la notaria i determinats censos sobre les cases noves, i concedia una nova fira a Camprodon. ![]() 13 d'abril de 1357. Pere III a Pere de Prats, jurisperit de la ciutat de Girona. A petició de l'abat Ramon de Vallmanya del monestir de Sant Joan de les Abadesses, li encarrega que remeti a la cort el procés sobre la pràctica de la jurisdicció que el rei té a la vegueria de la Ral perquè el Consell Reial l'examini, ja que el veguer, prohoms i universitat de Camprodon volen que aquesta jurisdicció sigui tractada a la vila i vegueria de Camprodon. Ajuntament de Girona. - (Ampliar)
Des del segle XV fins a la segona meitat del segle XIX, Camprodon va patir diversos saquejos, incendis i destruccions causats per les moltes guerres que afectaren el territori. Hi ha constància documental del saqueig i incendi de la vila el 1470 a mans de Lluís XI de França, durant la Guerra Civil catalana (1462-1472). ![]() Plan de Camprodon avec les ouvrages proposés à faire. Segle XVII. Bibliothèque nationale de France. - (Ampliar)
El 1794, en el context de la Guerra Gran, entre les monarquies absolutistes europees contra la França revolucionària, el general francès Luc Siméon Auguste Dagobert de Fontenille capturà i incendià la vila, on va deixar destruïdes o seriosament malmeses 128 cases i profanades les esglésies; l’aleshores mariscal Joan Miquel Vives, unes setmanes més tard, el juny de 1794, va desallotjar els invasors. ![]() Profil des ouvrages proposés à faire à Camprodon. 1689. Bibliothèque nationale de France. - (Ampliar)
La darrera destrucció que va patir la vila va ser durant la tercera guerra carlina (1872-1876). Camprodon es trobava dins el territori adscrit al bàndol carlí del pretendent Carles VII i fou escenari d'operacions militars. L’ocuparen el 1875 i hi concentraren la fabricació del material de guerra, com pólvora i bales de canó, i hi establiren un hospital de sang. ![]() Plan de Campredon avec ses attaques. 1689. Bibliothèque nationale de France. - (Ampliar)
Amb la restauració borbònica i la pacificació social del territori, Camprodon experimentà una notable prosperitat i estabilitat. Entre la puixant burgesia catalana, Camprodon esdevingué una destinació de vacances de muntanya. Camprodon experimentà un fort creixement urbanístic i l'aparició d'immobles d'arquitectura singular. ![]() Campredon, ville forte de Catalogne, située sur la rivière du Ter, Segle XVII. Bibliothèque nationale de France. - (Ampliar)
L'alcalde de Barcelona Bartomeu Robert i Yarzábal, el conegut "doctor Robert", va ser un dels primers membres de la colònia d'estiuejants burgesos a Camprodon, quan inicià el costum cap el 1877. La proximitat del ferrocarril a Sant Joan de les Abadesses augmentà el potencial turístic de la vila. Amb tot, la Guerra Civil estroncà aquesta prosperitat turística, i fins a l'etapa del desarrollismo franquista, la vila no tornà a recuperar el turisme perdut, aquest cop com a turisme de masses. Actualment, Camprodon és una destinació important dels estiuejants de muntanya.
![]() El Pont Nou sobre el Ter. 1930-1940. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar)
A finals del segle XIX i principis del XX hi hagué un petit moviment literari i també l’aparició de periòdics quinzenals a partir de l’estiu del 1892: La Costinyola (1892), La frontera (1896), La Font Nova (1904), El Picarol (1913), La Muntanya (1914), El Muntanyenc (1924), alguns dels quals tingueren una vida efímera. El 1901 s’hi celebraren uns petits Jocs Florals. ![]() Monestir de Sant Pere. 1930-1940. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) El monestir de Sant Pere de Camprodon.
L’església del monestir de Sant Pere de Camprodon va ser edificada a l’antiga vall de Llandrius i consagrada pel bisbe Servusdei de Girona el 904. Va rebre el nom de Camp-rodó, que probablement era el del predi on es bastí el temple. Va ser consagrada com a parròquia de les vil·les o masies de Taulat, Magrià, Puigfrancor, Freixenet, Segurioles, Porreres, Creixenturri i Paradella, algunes de les quals subsisteixen com a masos, i altres més tard parròquies independents. ![]() Pont de Santa Maria. 1910-1925. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar)
El monestir va tenir una forta expansió religiosa i patrimonial i esdevingué el tercer gran cenobi ripollès, després de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Una butlla del papa Benet VIII del 1017 n'enumerava els béns, entre els quals l’església de Santa Maria, nova parròquia dels habitants entorn del monestir, i d’altres a Llanars, Vilallonga, Beget, Bolòs, Albet, la Vall de Bianya, Pruneres, Tortellà, Argelaguer, Montagut, Romanyà, Pi i Saorra de Conflent, Llo de Cerdanya, Palaldà i Vernet del Vallespir, Peralada, etc., a més de molins, drets de pesca i pastura, i fargues. El nombre de comunitaris va passar dels 17 inicials a 25 al principi del segle XII. ![]() Passeig de la Font Nova. 1900-1907. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar)
Abandonat del 1835 al 1896, es destinà a col·legi de monges i s’hi traslladà l’hospital. Aquest darrer any els arquitectes Elies Rogent i Francesc de P. del Villar redactaren un pla de restauració, i se'n consolidà alguna part, a càrrec de l’arquitecte Antoni Serrallach. L’obra total i definitiva de restauració va ser duta a terme per l’arquitecte Jeroni Martorell l’any 1932. ![]() Absis i campanar de l'església de Sant Esteve de Baget. 1911-1936. Valentí Fargnoli Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) Beget.
El poble de Beget es troba a la confluència del riu de Beget amb el torrent del Trull o de Can França. A l’est del terme, les cases, esglaonades en tres agrupacions, estan separades per les dues rieres i comunicades per dos antics ponts. ![]() 23 de gener de 1095. Donació. Arnau Arnau d'Oix, la seva esposa Ricars i els seus fills, donen a Santa Maria de Besalú el mas Cunill que tenen a la parròquia de Sant Miquel de 'Medians' (Maià?) i que limita amb terres de les parròquies de Sant Julià de Ribelles, Sant Martí de Talaixà, Sant Miquel d'Hortmoier i Sant Cristòfol de Beget. Biblioteca de Catalunya. - (Ampliar)
El conjunt és obra del segle XII, i conserva alguns elements de la primitiva edificació dels segles X-XI. Conserva la famosa Majestat de Beget, talla romànica de la segona meitat del segle XII, vestida amb túnica i cenyit el front amb corona, i els braços horitzontals dins l’estil característic de les altres majestats de l’època, i presideix l'altar major. El 1936, junt amb els altres tresors de l’església, va poder ser salvada de les destruccions revolucionàries. També s'hi conserva una pica baptismal romànica, un retaule gòtic d’alabastre, una imatge també gòtica i d’alabastre de la Mare de Déu de la Salut, del segle XIV, i un conjunt de retaules barrocs. ![]() Castell de Rocabruna. 1911-1936. Valentí Fargnoli Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) Salarça.
A la vall de la riera de Salarça, formada per la unió del torrent de Bac Morell i la riera de Bolòs, procedents de Freixenet, hi ha l’església de Sant Valentí de Salarça, un edifici romànic amb absis semicircular i campanar d’espadanya. Va ser consagrada el 1168 per Ponç de Monells, bisbe de Tortosa i abat de Sant Joan de les Abadesses, monestir que tenia la jurisdicció de la vall de Salarça i va ser sufragània de l’església de Beget. El lloc i la vall són documentats des del 937.
Rocabruna.
L’antic castell i el poble de Rocabruna es troba entre la riera de Rocabruna i el torrent de les Arçoles, que s’uneixen sota la muntanya del castell. L’església parroquial de Sant Feliu de Rocabruna és un edifici romànic del segle XII, de nau única amb volta d’arc apuntat i d’absis arrodonit, amb una porta ornada amb una ferramenta romànica i campanar quadrat, acabat en piràmide. Va ser restaurada el 1929. ![]() Castell de Rocabruna. 1911-1936. Valentí Fargnoli Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar)
El castell de Rocabruna es situa al sud de l’església, envoltat per les rieres i acabat en un roquissar; es troba molt arruïnat, però s'hi poden veure dos recintes murats protegits als angles per algunes torres rodones i amb murs que presenten filades perfectes d’aparell d’espiga (opus spicatum). Dins el segon recinte hi havia la capella de Sant Llorenç. Església de Bestracà. 1911-1936. Valentí Fargnoli Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) Les Ferreres.
Al nord del municipi hi ha el jaciment miner de les Ferreres, conegudes ja al segle XIII, quan Jaume I comprà a Bernat de Llers el castell de Sant Llorenç de la Muga i els meners del terme de la senyoria. Aquests meners havien proporcionat coure, plom i argent, i al segle XVIII es va concedir una llicència per a la seva explotació a l'aragonès José Felipe Donclaros i un militar navarrès, Juan Francisco Ruiz de Ubago, però hi hagué una sèrie de plets i irregularitats i a la llarga deixà d’explotar-se. Es tornà a fer-ho durant la Guerra Civil. Temps després es reiniciàM l’explotació durant uns vuit o deu anys. Bestracà.
L’antiga parròquia de Sant Andreu i Sant Julià de Bestracà es troba a l’extrem sudest del terme. És un edifici romànic, d’una nau i volta de canó, absis rodó i campanar d’espadanya, obra del segle XII. Tant el lloc com l’església ja són esmentats el 977, quan el comte Miró Bonfill la cedí al monestir de Sant Llorenç de Bagà. Va ser sufragània de Sant Miquel de Pera. El 1966 un grup de seminaristes de Girona, dirigits pel doctor Teixidor, hi dugueren a terme importants obres de consolidació. Posteriorment s’han completat les obres de restauració. Masia de Freixenet. Ca. 1889. Frederic Bordas i Altarriba. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya. - (Ampliar) Freixenet i Sant Antoni.
L’antiga demarcació de Freixenet, que envoltava pràcticament tota la vila de Camprodon, va rebre el nom d’un antic predi esmentat en l’acta de la consagració del monestir de Sant Pere del 904, entre altres masos i predis, com Puigfrancor i Creixenturri. Les parròquies que formaven el municipi de Freixenet, que en realitat era el terme forà de Camprodon, eren les de Cavallera, Creixenturri i Bolòs. Ermita de Sant Antoni. 1890-1923. Cèsar August Torras i Ferreri. - (Ampliar)
Dins el terme de Freixenet, s’alça la muntanya de Sant Antoni, on una primitiva capella, edificada el 1679 al puig veí de Sant Antoni Vell, va ser destruïda deu anys després, quan l’indret va ser ocupat i fortificat per les tropes franceses que havien pres Camprodon. L’actual capella de Sant Antoni va ser bastida, dalt la muntanya, el 1702, i restaurada el 1860, per iniciativa de l’ajuntament de Camprodon; té annexa una casa per a ermitans.
Façana posterior de l'església de Sant Miquel de Cavallera. 1942.Germà Garcia i Fernández. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya. - (Ampliar) Cavallera.
El veïnat de Cavallera i la parròquia de Sant Miquel de Cavallera es troba als vessants de llevant de la serra Cavallera, continuació de les serres de Conivella i de Puig Estela. La parròquia esmentada ja el 839, dins la diòcesi d’Urgell, va ser d’aquesta diòcesi fins al segle XVIII, quan passà a Vic per causes desconegudes. Consta, però, que ja el 914 el monestir de Sant Joan de les Abadesses tenia el domini de molts dels masos del terme. Fins el 1956 va ser l’última parròquia del bisbat de Vic en aquest indret, atès que tota la vall de Camprodon era de la diòcesi de Girona. L’església és un edifici romànic del segle XII, de planta rectangular, amb el presbiteri o capçalera quadrat; el 1728 s’hi van afegir dues capelles formant creuer i es construí un campanar, aterrat perquè amenaçava ruïna. Gent treballant en una era de Creixenturri, al fons el Santuari del Remei de Camprodon. 1890-1923. Cèsar August Torras. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya. - (Ampliar) Creixenturri.
El veïnat de Creixenturri i l’antiga parròquia de Sant Cristòfol de Creixenturri, santuari del Remei, i el seu castell dominaven el sector meridional del terme, a l’esquerra del Ter, entre la muntanya de Sant Antoni, la vall del Bac i el sector de Bolòs. Li donà nom el predi de Creixenturri, esmentat el 904 en l’acta de consagració del monestir de Sant Pere de Camprodon. L’antiga parròquia de Sant Cristòfol depenia del monestir, que el 1169 reclamà a Galceran de Sales el terç del delme que aquest s'havia apropiat. El 1597 passà a ser sufragània de la de Camprodon. Hi va ser traslladada la imatge de Santa Maria que es venerava a la capella del castell, quan aquest va ser enderrocat el 1554; anys després era anomenada la Mare de Déu del Forat, per tal com es trobava en una fornícula. La imatge esdevingué centre de devoció local i comarcal des de l’inici del segle XVIII, i el 1812 els amos de la masia del Mariner de Sant Pau, junt amb els propietaris del Sitjar, li edificaren una altra capella i un cambril. La vella església s’anà ampliant i va ser reemplaçada per l’actual, construïda a partir del 1849; es tracta ara d’un edifici gran, amb dos campanarets a la façana. Guillem de Penedès, de Sant Salvador de Bianya, la seva mare Garsendis i la seva muller Blanca venen a Guillem de Campilles de Camprodon tres masos de les parròquies de Sant Feliu del Bac i Sant Cristòfol de Creixenturri, amb les terres, censos i drets que els pertanyen. Camprodon, 8 de desembre de 1373. Biblioteca de Catalunya. - (Ampliar)
Dins la demarcació parroquial de Creixenturri hi ha les masies del Sitjar i el Mariner de Sant Pau. El Sitjar és documentada des del segle XIII, però la capella adjunta de Sant Bartomeu, romànica del segle XII, amb planta i presbiteri rectangular, molt ben conservada, demostra que la masia és més antiga. El gran mas, envoltat de cases annexes i coberts, ha estat reformat moltes vegades; tenia al seu costat una torre, que fou esmotxada en la Guerra del Francès, quan el mariscal napoleònic Suchet hi va fer posar canons. Església de Santa Maria de Bolós. 1972. Camil José Guiu. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya. - (Ampliar) Santa Maria de Bolòs.
El veïnat de Bolòs i la parròquia rural de Santa Maria de Bolòs s’estén darrere la serra de Nevà, fora ja de la Vall de Camprodon, bé que tradicionalment estigué adscrita al municipi de Freixenet. L’església és romànica, molt modificada a la capçalera i a l’interior. Té un esvelt campanar sobre el mur de ponent, a la fi de la nau. Fou consagrada el 1050, i al segle XIX encara tenia una feligresia de 29 masies.
Evolució demogràfica de Camprodon. Les dades dels anys 1497-1553 s'han estimat en base als focs: 1497: 92 focs; 1515, 107 focs; 1553, 123 focs. Les dades del període 1717-1981, corresponen a població de fet; a partir de 1990, població de dret. El 1717 incorpora Santa Maria de Camprodon; el 1857, Beget, Bestracà, Bolòs, Cavallera, Rocabruna i Salarça; el 1965, Freixenet de Camprodon; i el 1970, Beget. - (Ampliar) Bibliografia
Notes (Imatges base capçalera: Viquipèdia) |
![]() ![]() Escut de Camprodon. ![]() Situació del municipi de Camprodon dins la comarca del Ripollès ![]() Lluís IV, dit d'Ultramar (921-954). Viquipèdia. - (Ampliar) ![]()
2 de novembre de 1135. Testament de Guillem Seguer de Montagut [...] disposa donatius per a la Seu, les esglésies de Palazol, Sant Pau de la Calçada, Montagut, Bolós, Sant Pere de Camprodon, Santa Maria de Camprodon i Sant Pere de Rodes. Biblioteca de Catalunya. - ![]()
Majestat de Beget. Detall. Segle XII. Església de Sant Cristòfol, Beget. Imatge: Generalitat de Catalunya. - ![]() Pagès. Segle XII. Miniatura del Psalteri Hunter, Ca. 1170. Glasgow University Library. Viquipèdia. ![]() Retaule de Sant Galderic. Autor desconegut, segle XVIII. Església de Sant Cristòfol, Beget. - (Ampliar) ![]() Diner de Pere I, encunyat entre 1205 i 1213. Viquipèdia. - (Ampliar) ![]() Alfons III (1299 – 1336). Clau de volta de Santa Maria del Mar. Viquipèdia. - (Ampliar) ![]() Ballester. Mitjans del segle XIII. Dibuix de Francesc Riart. - (Ampliar) ![]() Capitell del monestir de Sant Pere. Viquipèdia. - (Ampliar) ![]() Església de Santa Maria de Bolós. Viquipèdia. - (Ampliar) ![]() Capitell de l'església de Sant Cristòfol de Beget. Viquipèdia. - (Ampliar) ![]() Josep Pujol i Barraca, en Boquica (1778-1815). Gravat publicat a "José Pujol (a) Boquica, gefe de bandidos", 1841. - (Ampliar) ![]() Ermita de Sant Valentí de Salarça. Viquipèdia. - (Ampliar) ![]() Bartomeu Robert i Yarzábal (1842-1902). Museu Nacional d'Art de Catalunya. - (Ampliar) ![]() La Torre Cavallera. Viquipèdia. - (Ampliar) ![]() Francesc C. Maristany i Garriga, urbanitzador del Passeig Maristany. Ca. 1880. Viquipèdia. - (Ampliar) ![]() Diari 'La Costinyola', editat a Camprodon. Arxiu Comarcal del Ripollès. - (Ampliar) ![]() Diari 'La Font Nova', editat a Camprodon. Arxiu Comarcal del Ripollès. - (Ampliar) ![]() Diari 'La Montanya', editat a Camprodon. Arxiu Comarcal del Ripollès. - (Ampliar) ![]() Isaac Albéniz (Camprodon, 1860 - Cambo-les Bains, França, 1909). Ramon Casas. Museu Nacional d'Art de Catalunya. - (Ampliar) ![]() Campanar i cases de Beget. 1885-1911. Juli Vintró i Casallachs. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya. - (Ampliar) ![]() Monestir de Sant Pere de Camprodon. Ca. 1890. Lluís Paluzie i Lucena. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya. - (Ampliar) ![]() Interior de l'església de Sant Cristòfol de Beget. - (Ampliar) ![]() Carrer de Camprodon. 1910-1925. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) ![]() Sortida de la processó. 1910-1918. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) ![]() Planta del monestir de Sant Pere. 1906. Extret de "Las Casas de religiosos en Cataluñ"a durante el primer tercio del siglo XIX". - (Ampliar) ![]() El Pont Nou. 1910-1925. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) ![]() L'esglèsia de Sant Cristòfol de Beget. Ca. 1900. Francesc Alsina i Vila. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar) ![]() Home de Camprodon amb cavall. Ca. 1932. Autor desconegut. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar) ![]()
Castell de Rocabruna. Viquipèdia. - ![]() Entrada a la població de Beget. 1890-1936. Autor desconegut. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar) ![]() Interior de l'església de Santa Maria de Camprodon. Viquipèdia. - (Ampliar) ![]() Detall del pont nou de Camprodon sobre el riu Ter. 1900-1920. Emili Ullés i Daura. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar) ![]() Capella del Roure de Camprodon. Viquipèdia. - (Ampliar) ![]()
Carrer de Beget. Viquipèdia. - |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice | © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |