12. Capella de la Verge dels Dolors, abans de Sant Vicenç

Capella bastida entre el 1313 i el 1319. S'hi mostra un retaule de la Mare de Déu dels Dolors, obra de Pau Costa (1717), amb pintures de Viladomat, o del seu taller (c. 1733-1737), promogut pels canonges Cristòfol i Genís Pagès.

El pintor Viladomat

El pintor Antoni Viladomat i Manalt, fill del daurador Salvador Viladomat i de Francesca Manalt, va néixer a Barcelona l'abril de 1678 i morí a la mateixa ciutat el 22 de gener de 1755, essent un dels pintors més famosos del segle XVIII.

L'any 1693 s'incorporà al taller del pintor Joan Baptista Perramon, amb qui treballà fins a obtenir, als vint-i-quatre anys, el mestratge. El 1698 decorà l'església dels jesuïtes de Tarragona i el 1703 va pintar la capella de Sant Pau de la Casa de la Convalescència de Barcelona. També és autor, entre moltes altres obres, de la Capella dels Dolors, a la basílica de Santa Maria, a Mataró.

Part superior del retaule, amb Santa Llúcia, Sant Vicenç i un sant bisbe.

L'escultor Pau Costa

L'escultor Pau Costa també és autor del retaule de la capella de l'Assumpció. És un dels autors dels retaules més rellevants de Catalunya al segle XVIII. Nascut a Vic el 1672 i mort probablement a Cadaqués el 1727, format al taller de l'escultor Pau Sunyer, amb tant sols 16 anys ja va fer el retaule de Sant Libori a Vic, població per a la que també va realitzar el retaule major del monestir de Santa Teresa finalitzat el 1707 i el de Sant Benet per a la seva catedral.

La seva obra, sempre religiosa, es va estendre per tot Catalunya, a Olot li encarregaren el retaule del Roser per a l'església de Sant Esteve i per a l'església de Santa Maria de Cadaqués en va realitzar un altre el 1725. Algunes de les seves obres foren cremades durant la guerra civil espanyola del 1936, como els altars de l'església de Sant Martí a Cassà de la Selva, del que només es varen salvar quatre columnes salomòniques. La seva gran obra va ser el retaule major per a l'església parroquial de Santa Maria a Arenys de Mar (1706-1710).

El fill de Pau Costa, Pere Costa i Cases -Vic 1693-Berga 1761- va ser un altre dels arquitectes i escultors més importants del període barroc català. Es va formar professionalment a la ciutat de Barcelona on va tenir un taller, i va ser el primer escultor català que va ingressar a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid d'on va ser nomenat membre l'any 1754.

Va treballar en nombrosos retaules de tot Catalunya, com el de la capella de Sant Agustí de Barcelona i el de Sant Ramon del Portell. Aquest va ser el tracista de la façana de la Catedral de Girona el 1730, executant les imatges que envolten la rosassa, els símbols de la Fe, l'Esperança i la Caritat.

L'any 1741 va començar l'execució del retaule de l'altar major del monestir de Sant Ramon del Portell a la comarca de La Segarra, el qual va ser destruït durant la guerra civil espanyola de 1936. Una de les seves escultures més conegudes és la del grup de La Caritat col·locada al portal barroc de la capella de l'antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona. Els seus últims anys de vida es va instal·lar a la ciutat de Berga, on va realitzar el retaule major per a la seva església.

Les imatges representen la Pietat flanquejada per Sant Vicenç de Paül, a l'esquerra, i Santa Eulàlia, a la dreta. Damunt, Sant Vicenç, antic titular de la capella, flanquejat per Santa Llúcia a l'esquerra i un sant bisbe a la dreta.

Les pintures són als laterals i representen la missa de Sant Felip Neri, a l'esquerra, i la predicació de Sant Vicenç de Paül, a la dreta.


Bibliografia:

  • La Catedral de Girona. Joaquim Nadal i Farreras, i altres. Ajuntament de Girona / Lunwerg Editores, 2002. ISBN 84-7782-939-X.
  • Catedral de Girona. Marc Sureda i Jubany. Edicions Aldeasa, 2005. ISBN 84-8003-874-8

    Fotografies preses per gentilesa del Capítol de la Catedral de Girona.

    Web de la Catedral

  • Plànol de situació de la capella dins la nau de la catedral.

    Conjunt de la capella amb el retaule.

    Detalls de la talla de la Pietat.

    Detall de la figura de Sant Vicenç de Paül.


    Index