Les postres

I per finalitzar, un assortiment de postres clàssiques: bunyols de Setmana Santa, crema catalana, i pastís de pinya.

Zoom Zoom Zoom

Bunyols de Setmana Santa

Sembla que l'orígen d'aquests dolços, centrats en la Quaresma, i tradicionalment preparats el Dijous Sant, es troba en la necessitat popular d'endolcir els dies perquè el període quaresmal fos més passatger. A més, el seu aspecte és sobri, adequat a les dates, lluny de la fastuositat del tortell o de la Mona de Pàsqua.

[Més informació]

La crema catalana

Per a la preparació del plat calen els següents ingredients: 6 ous, 1 litre de llet, 10 gm de midó o maisena, 150 gm de sucre, 1 branca de canyella i pell de llimona.

Per la preparació , posem en una olla al foc la llet, juntament amb una pell de llimona i la branca de canyella; la deixem bullir i apaguem el foc de seguida. Després, la deixem refredar i la colem. Agafem els ous i separem els rovells de les clares. En una cassola o cassó on farem la crema, i fora del foc, barregem els rovells amb el sucre i ho remenem molt bé fins que la barreja comenci a tornar-se d’un color més clar. A part, diluïm el midó o la maisena amb una mica de llet, afegint-lo als rovells barrejats amb sucre, ho remenem bé i hi afegim a poc a poc la llet colada. Ho posem a un foc molt suau i, sense parar de remenar, ho portem al punt d’ebullició; cal vigilar que no ens arribi a bullir, perquè els ous es tallarien. Abans de servir-la, cal refredar-la.

El pastís de pinya

Una de les variants de la preparació d'aquestes postres comporta els següents ingredients: 1 pot petit de pinya, 125 gm de sucre, 125 gm de farina, 4 ous, 3 o 4 cullerades de llet i un sobre de llevat.

Posem a escalfar el forn. En un motlle rodó posem la pinya, a trossos ben posats al fons del motlle. En un pot posem els rovells juntament amb el sucre i ho remenem. Hi tirem la farina i les cullerades de llet. Afegim el llevat i tapem el pot durant el temps que muntem les clares. Ho remenem tot i tirem la pasta al motlle per damunt de la pinya. Ho tindrem al forn fort de 20 a 35 minuts aproximadament, i cada 10 ó 15 minuts anirem baixant-lo. Quan el pastís estigui i s’hagi refredat, li espolsarem el sucre glas.

  • Bunyols de Setmana Santa. Reportatge fotogràfic i recepta del bunyols, o brunyols típics de la Setmana Santa gironina.

  • La tradició dels bunyols. Història i tradicions gironines relacionades amb el dolç quaresmal per excel·lència.

  • Back-Index