La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats
El rei d'Espanya Carles IV. Pintura de Francisco de Goya. Real Academia de la Historia, Madrid. (Wikipèdia).
Lluís XVI rei de França. (Wikipèdia).
Maria Antonieta i els seus fills. Pintura de Elisabeth Vigée-Lebrun, 1787. Château de Versailles. (Wikipèdia).
El general Antonio Ricardos, cap el 1793-1794. Oli sobre tela. 112 x 84 cm. Francisco de Goya. Museo del Prado, Madrid. (Wikipèdia).
Carles IV a cavall. Francisco de Goya. 1799. Museo del Prado, Madrid. (Wikipèdia).
El general José de Urrutia y las Casas, cap a 1798. Oli sobre tela. 200 x 133 cm. Francisco de Goya. Museo del Prado, Madrid. (Wikipèdia).
El general Jacques François Dugommier (1738-1794). Pintura póstuma del 1836, de François Bouchot. Château de Versailles. (Wikipèdia).
Dominique-Catherine, Marqués de Perignon (1754-1818) . Pintura de Philippe Auguste Hennequin. Château de Versailles. (Wikipèdia).
Barthélemy-Louis-Joseph Schérer, (1747-1804), . Pintura de Paulin Jean-Baptiste Guérin. (Wikipèdia).
Pierre-François Augereau al pont d'Arcole, 15 de novembre de 1796. Pintura de Charles Thevenin. Château de Versailles. (Wikipèdia).
Manuel Godoy, Duc d'Alcudia, l'anomenat Princep de la Pau. Pintura d'Antonio Carnicero. Museo Romàntico, Madrid. (Wikipèdia).

La Girona del segle XVIII (II).

La Guerra Gran a Girona. (I)

1. Antecedents i orígen.

La Guerra Gran, també coneguda com la Guerra dels Pirineus, Guerra del Rosselló o la Guerra de la Convenció va ser part de les Guerres Revolucionàries Franceses, i va enfrontar el Regne d'Espanya i la França revolucionària, entre els anys 1793 i el 1795. De fet, el nom de Guerra Gran no és massa adient tenint en compte les dimensions reals de l'enfrontament comparativament amb d'altres; la subjectivitat dels que la van preparar i viure va fer creure que, efectivament, seria una gran guerra.

L'origen de la Guerra Gran cal buscar-lo en la revolució francesa i l'oposició de la corona espanyola a tot el que passava al país veí. Malgrat les resistències que es donaven dins la monarquia d'anar a la guerra, l'execució del rei de França Lluis XVI el 21 de gener de 1793, després d'un intent fallit de Godoy per salvar-lo, va crear una atmosfera favorable a la intervenció militar. Per tot arreu creixia l'animositat cap als revolucionaris francesos, atiat, entre d'altres pels refugiats francesos (1) i per l'Església catòlica, degut sobre tot a l'anticlericalisme que professaven els revolucionaris.

Execució de Lluís XVI de França. (Wikipèdia)

Els components de l'exaltació ciutadana, considerant que seria una guerra patriòtica i religiosa, i també a favor de la monarquia i l'antic règim, va provocar un impuls irrefrenable, més potser que en qualsevol altre lloc a Catalunya, degut especialment a les campanyes de propaganda reaccionària que duien a terme els emigrats de la revolució.

Des de la Convenció es considerava que davant els avalots de Barcelona de 1789 i altres incidents, trobariem simpaties a Catalunya i al Pais Basc, s'afegirien a la revolució, i acomplirien l'objectiu que s'havien fixat d'eliminar els Borbons i alliberar Espanya del vell ordre.

El 7 de març de 1793, la Convenció va declarar la guerra a Espanya, i el 23 del mateix mes Espanya ho va fer a la Convenció, alhora que es decretava l'allistament voluntari. Girona, que se sabia camp de batalla imminent, va declarar-se a favor de la guerra de forma incondicional i, com a plaça forta, el febrer i l'abril de 1793 enviava missives al ministre d'Estat demanant-li la capacitat de defensa que no tenia; mancaven canons, armes, municions, tropes (2) . No obstant les peticions repetides, Girona va haver d'afrontar-ho amb els mínims de què disposava.

L'exèrcit de Catalunya es va preparar l'abril de 1793, format per 25.000 homes i un centenar de peces d'artilleria, comanat pel general Ricardos. Un esclat antirevelucionari a Sant Llorenç de Cerdans, que sol·licitava ajuda, va provocar que l'exèrcit travessés la frontera i que iniciés l'ocupació del Rosselló. Malgrat el caire d'aquesta intervenció, l'objectiu de la corona espanyola no era ocupar ni segregar cap territori de França, sinó només pressionar el govern republicà amb la finalitat que reinstaurés la monarquia i tornés a l'antic ordre.

Mapa del Roselló, 1745. Philippe Buache, Carte de France divisee suivant les quatres departements de Messieurs les secretaires d'État. (Wikipèdia)

2. Campanya de 1793.

El primer any de campanyes es va caracteritzar per l'èxit, en general, de l'exèrcit espanyol que, malgrat les seves insuficiències, que abocaren en victòries franceses a la Cerdanya i altres valls dels Pirineus, va aconseguir l'ocupació del Vallespir, el Conflent i bona part del Rosselló, llevat de la capital Perpinyà.

L'acció de Sant Llorenç de Cerdans del mes d'abril de 1793 es va materialitzar en la intervenció de tres columnes amb un total de 4.000 soldats, provinents de Maçanet de Cabrenys, comandats pel general empordanès Joan Escofet i pel comte de La Unión. Després d'allunyar els 700 revolucionaris que volien atacar Sant Llorenç, en menys d'un mes, l'exèrcit hauria conquerit la vall del riu Tec i dominat tot el Vallespir.

El 20 d'abril, a la batalla de Ceret, el general Ricardos va derrotar les tropes de Gautier Kerveguen, a les ordres del general Matthieu La Houlière. Aquesta batalla significa l'ocupació espanyola de la vall del riu Tec en la seva progressió per la presa de Perpinyà. El general Matthieu La Houlière, que no va suportar la humiliació de la derrota, es va suicidar, i l'exèrcit francès dels Pirineus es va separar en dos, l'exèrcit dels pirineus occidentals, comandat pel general De Flers i l'exèrcit dels pirineus orientals, comandat pel general Joseph Servan.

El gruix de l'exèrcit espanyol havia entrat a França per la zona del Pertús, defensada pel Fort de Bellaguarda, comanat pel tinent coronel Dubois Brulé. El setge va durar tres mesos, però finalment el 23 de juny la plaça va ser rendida. Aquest mateix mes també s'havien lliurat els castells de La Guàrdia, a Prats de Molló i Els Banys a Arles. Durant maig i juny tingué lloc una ofensiva en direcció a Perpinyà, amb victòries al Mas Deu, sobre les tropes franceses de Luc Siméon Auguste Dagobert el 19 de maig, i Tuir.

La batalla del Mas Deu significà la consolidació de la presa de posicions de l'exèrcit espanyol en la seva progressió per la presa de Perpinyà, tallant les comunicacions de les viles del sud amb la ciutat, i va possibilitar l'ocupació d'Argelers, Elna, Cervera i assetjà les altres places fortes de la banda costera: Sant Elm, Cotlliure i Portvendres. Durant les setmanes següentes també va caure en poder dels espanyols Vilafranca de Conflent, i la Vall del Tet, entre molts altres pobles.

Regiment d'Hussars Espanyols, organitzat a Sarrià de Ter durant la Guerra Gran. Uniforme de 1794 i estendard de 1803. Dibuixos de Joaquim Pla i Dalmau

El 17 de setembre els francesos del general Louis Charles de La Motte-Ango venceren les tropes d'Antonio Ricardos a la batalla de Parestortes, al nord de Perpinyà, el que va significar el final de la progressió espanyola al Rosselló, i el 22 tingué lloc la batalla de Trullàs, en la que Antonio Ricardos va vèncer, amb els reforços enviats pel comte d'Osuna i el Comte de La Unión, les tropes portugueses i de l'estol britànic que operava a les costes mediterrànies, l'exèrcit francès de Luc Siméon Auguste Dagobert i tingueren 3.000 morts i 1.500 presoners.

L'endemà, tot i la victòria aconseguida, s'inicià la retirada de l'exercit espanyol cap a El Voló, degut a la manca de soldats, a la necessitat d'assegurar les comunicacions amb Espanya i als 15.000 soldats de reforç obtinguts per l'exèrcit francès. En la contraofensiva els francesos varen reconquerir, entre d'altres, Banyuls i Elna, la franja costanera i assetjaren el camp d'el Voló.

A finals d'octubre tingué lloc el que s'anomena l'expedició a Roses per part dels francesos i que acabà en un total fracàs. El mes de novembre desembarcà a Roses un exèrcit de 5.000 soldats portuguesos arribats per ajudar els espanyols. El mes de desembre caigueren en poder del espanyols les places fortes de Cotlliure i Portvendres, i a finals d'aquest mes la línia s'estabilitzà seguint el curs del riu Tec. Tota la zona al sud d'aquest riu restà en poder del espanyols. Com a conseqüència en aquell moment, l'exèrcit espanyol controlava els castells del Banys, La Guàrdia, Vilafranca, Sant Elm, Portvendres, Cotlliure i Bellaguarda. L'arribada de l'hivern imposà, peró, l'aturada dels combats i la fi de la campanya.

3. Campanya de 1794.

Acabada la campanya reeixida de 1793, es va iniciar el declivi. L'aturada dels combats va ser aprofitada pels francesos per reforçar les seves tropes. A més, el general Dagobert fou substituit pel general Dugommier, vencedor del setge de Toló de l'agost de l'any anterior. Poc després va morir el general Ricardos, quan era a Madrid per demanar reforços a Godoy, i tot seguit també morí el seu substitut, el general O'Reilly.

Finalment va ser nomenat capità general de l'exèrcit del Rosselló el comte de La Unión, Luis de Carvajal y Vargas. L'estat de l'exèrcit espanyol, era tan deplorable que el comte de La Unión es va negar tres vegades a assumir el comandament degut a la manca de tropes i a la seva indisciplina. Els soldats regulars no eren suficients per fer front a les tropes republicanes, i optà per militaritzar el Principat i ressucitar el sometent.

L'exèrcit ara ja se situava a la defensiva. Al gener ja es temien possibles desastres quan comencés la campanya del 1794. La incapacitat del govern espanyol, al no donar ordres ni recursos per pendre les places fortes de Perpinyà i Salses va ser desastrosa. El mes d'abril es va fer oficial l'aixecament del sometent i a primers de maig, efectiu. En aquells moments 23.000 soldats espanyols tenien davant seu uns 66.000 soldats francesos.

Una a una anaren caient a la Cerdanya i al Rosselló les places conquerides l'any anterior. Entre el 30 d'abril i l'1 de maig es lliurà la batalla del Voló, que va donar la victòria francesa al general Jacques François Dugommier, contra les tropes espanyoles de Luis Firmin de Carvajal, Comte de La Unión, que s'hagueren de retirar a Sant Llorenç de la Muga. L'1 de maig l'exèrcit espanyol es retirà en desordre del Rosselló pel coll del Portell, únic que no estava tallat per l'exèrcit francès. La fugida de les tropes espanyoles del Rosselló només s'aturà a Figueres. Per la banda de la Cerdanya caigueren Puigcerdà i La Seu d'Urgell.

Els mesos següents foren moments terribles per a Girona. Com esmenta Lluís Maria de Puig (op. cit.), la ciutat hagué d'acollir dins els seus murs nombrosos soldats i veïns dels pobles de l'Empordà, amb tota la impedimenta de la guerra, cosa que deixà els carrers de la ciutat intransitables. Constituí un vertader caos, amb alça de preus, manca d'aliments, morts, malalts, fugitius desesperats i dones espantades.

El mes de maig es rendiden a les tropes republicanes Cotlliure i Portvendres, on el general de la Unión contava amb 400 nobles francesos de la Legió Panetier, i s'abandonaren els castells de Sant Elm, Els Banys i La Guàrdia. Només restava el castell de Bellaguarda, completament assetjat, on hi resistien 1.000 soldats.

El front es va estabilitzar en una línia que anava de Sant Llorenç de la Muga, on hi havia una important fàbrica de munició, la foneria de Sant Sebastià, fins al cap de Creus, i al mig hi havia el monestir de la Mare de Déu del Roure, abandonat, convertit en centre del comandament de l'exèrcit espanyol. El dia 6 de maig els francesos prengueren Sant Llorenç de la Muga i la seva important foneria. El 19 s'intentà la reconquesta, però aquesta acabà en fracàs.

Artilleria Volant Espanyola, organitzada a Sarrià de Ter durant la Guerra Gran. Uniforme de 1794. Dibuixos de Joaquim Pla i Dalmau

El mateix mes, l'Ajuntament de Girona va convocar tota la ciutat i es va reclutar un contingent de 100 homes, i més tard dues companyies més, que anaven al front amb una manca total de recursos. Malgrat que el cap de l'exèrcit francès havia demanat a la Convenció, i aquesta ho havia autoritzat, que la guerra fos a mort, és a dir, que no farien presoners i tothom seria passat per les armes, Dugommier i Augereau, que prosperaven per l'Empordà, provaren un discurs d'atracció dels catalans (3) ; malgrat aquest intent, es llançaren a una conquesta acarnissada i tremenda.

A començaments del mes de juny els francesos fracassaren en l'intent de prendre el pont de Campmany, en l'anomenada batalla del Llobregat. A mitjan juny els francesos saquejaren Besalú. Mentre, a la Cerdanya, l'exèrcit espanyol, va fracassar en l'intent de recuperar Bellver i Puigcerdà.

El mes de juliol, el francesos, provinents de Cantallops, atacaren els voltants d'Espolla, per intentar prendre Vilartolí i Sant Climent de Sescebes. Al mateix temps des de la muntanya del Bassegoda s'intentà un atac a Sant Llorenç de Cerdans. Els dos exèrcits s'enfrontaren a Lliurona, Albanyà i Vilarig. El 25 de juliol el general Jacques Léonard Muller, que dirigia les tropes franceses, entra al País Basc ocupant Pasaia, Hondarribia i Sant Sebastià, on va morir Dugommier, a l'espera de l'ordre d'entrada a Catalunya

El mes d'agost, uns 14.000 soldats i 6.000 sometents intentaren reconquerir Sant Llorenç de la Muga, però foren derrotats. Finalment els francesos abandonaren el poble, destruint la farga. També abandonaren La Salut i Boadella. El 17 de setembre es va lliurar a la Convenció el fort de Bellaguarda. Simultàniament l'exèrcit espanyol intentà prendre la muntanya de Mont-roig, peró l'acció va fracassar. El mes d'octubre els francesos intentaren prendre Les Escaules, i varen arribar a les portes de Terrades.

A mitjan novembre els republicans tornaren a atacar Espolla, procedents del pont de Campmany, i també en direcció a Pont de Molins. El 16 de novembre una bomba va matar el general Dugommier a Mont-roig; el seu successor al front de les tropes franceses va ser el general Catherine-Dominique de Pérignon. En aquells moments hi havia uns 40.000 soldats per bàndol combatent a l'Empordà. Encara que Sant Llorenç de la Muga havia tornat a caure en poder dels francesos i que l'ala esquerra de l'exèrcit espanyol havia sigut vençuda, el centre encara resistia.

Entre el 17 i el 20 els francesos atacaren i conqueriren el monestir del Roure, al mig de la linia defensiva de l'exèrcit espanyol. En la batalla també va morir Luis Firmín de Carvajal, comte de La Unión. Sense comandant en cap, l'exèrcit espanyol es retirà en desordre cap a Figueres, d'on fugí cap a Girona. Pedro Agustín Girón, marquès de Las Amarillas, prengué el comandament interinament. Aquell dia, només l'ala dreta va guanyar la seva batalla peró, sense recolzament, finalment es veié obligada a retirar-se. L'artilleria anà cap a Roses i la infanteria i cavalleria cap a Bàscara.

La reial foneria de Sant Sebastià, destinada a la fabricació de munició d'artilleria havia convertit Sant Llorenç de la Muga en un centre d'alt interès estratègic, i per això havia estat punt d'entrada de l'exèrcit francès en iniciar-se la Guerra Gran. A l'Empordà, al nord del riu Fluvià, només les places fortes de Roses i Figueres restaren en poder dels espanyols. La majoria dels habitants també fugiren de les seves llars cap a territoris controlats per l'exercit espanyol. El 28 de novembre es rendí el castell de Figueres, sense disparar un sol tret, amb més de 9.000 soldats al seu interior, 171 canons de gros calibre i municions i aliments per un any.

S'aconseguí crear un línia defensiva al llarg del riu Fluvià. Al nord, ja només Roses resistía, amb ajuda de la flota de guerra espanyola.

A partir d'aquell moment, i vist l'estat d'abandonament en que el govern espanyol havia deixat a Catalunya, els catalans prengueren el comandament de la guerra. Molts pobles de Catalunya es negaren a allotjar als soldats espanyols i molts sometents es negaren a acceptar les ordres dels caps militars espanyols. Finalment es va convocar, el desembre del 1794 a Barcelona, una assamblea de 55 diputats presidits pel capità general Josè de Urrutia, fill d'un noble basc que s'havia establert a Badalona, a la masia anomenada avui Can Ruti, i que va procedir a la militarització de Catalunya.

Es crearen unes juntes de sometent, que, en tres mesos posaren en peu de guerra un exèrcit de 15.000 miquelets, que amb els sometents allistats des del maig de 1794 sumaven uns 20.000 homes, a part d'altres catalans que ja servien en diferents unitats de l'exèrcit. A més, es planificà el finançament d'aquest exèrcit perque no hi haguessin els mateixos problemes que amb els somatents mobilitzats l'any abans. Aquesta assamblea no aconseguí convertir-se en una Junta que governés la provincia, peró a la pràctica la que es constituí a Girona sí que ho aconseguí, va tenir un paper hegemònic i dirigí la resistència durant la resta del conflicte.

Les unitats catalanes engegaren una guerra de guerrilles que desgastà molt els francesos, amb constants atacs per sorpresa i que resultà molt efectiva. Mentre, l'exèrcit espanyol, format en aquells moments per uns 70.000 homes, es trobava en un estat de total passivitat, sense fer cap moviment que permetés alleugerir el setge de Roses o guanyar posicions.


Notes

(1) - Lluís Maria de Puig, a "Girona, guerra i absolutisme" esmenta que molt particularment a Girona hi havia esclesiàstics fugitius de la revolució que, només a la ciutat, sumaven una cinquantena, i que no paraven de clamar en favor d'una contrarrevolució reaccionària per a la qual els gironins tenien especialment orientat el seu estat d'ànim. El nombre d'immigrats, de totes classes, aviat va ser tan alt que la gent es va procupar i començà a desitjar el seu retorn, amb una aversió creixent cap a tot el que era francès. Tornar al text

(2) - A la "Gaseta de Madrid" figurava la relació de donants de la ciutat, com, per citar-ne alguns, el "Cabildo de la Santa Iglesia de Gerona" que aportava 40.000 rals cada any, del producte de les seves prebendes, mentre durés la guerra. Josep Pérez de Tolosa, prevere de Girona, donava les seves rendes que li pertocàven per la seva dignitat de sagristà, també pel temps que durés la guerra. Francisco de Lás (Delás) y de Silvestre, regidor, gratificà tres dels vint voluntaris oferts per l'Ajuntament de la ciutat, i també oferia al rei els seus dos fills. El bisbe de Girona contribuia amb 10.000 rals; el 1794 es va donar 72.000 i més tard 75.000 més, anuals. Cal remarcar que no totes les donacions gironines apareixien al diari oficial de Madrid, on se n'anotaven molt poques de catalanes. El mes de novembre de 1793 l'Ajuntament de Girona s'adreçà al director de la Gaseta dolguent-se de que encara no s'havien publicat moltes ofertes fetes per Girona el maig; la reacció va ser una resposta que no esperava: "s'hauria passat i que si els interessava la publicació podien repetir la oferta". Extret de Lluís Maria de Puig, "Girona, guerra i absolutisme". Tornar al text

(3) - Dugommier i Augereau pensaven, erradament, que trobarien un camp adobat a la proposta de separació de Catalunya d'Espanya amb un convenciment basat en dos raonaments: que "Catalunya estava madura per a la revolució" i que el català "és enemic de l'espanyol". La República Francesa es declarà favorable a "fer de Catalunya una petita república independent sota la protecció de França", proposta que no va ser en absolut seguida pels catalans. Extret de Lluís Maria de Puig, "Girona, guerra i absolutisme". Tornar al text




Bibliografia

- La Girona del set-cents. Els límits d'una transformació (1700-1792). Ramon Alberch / Josep Quer. Quaderns d'Història de Girona, Ajuntament de Girona, 2001. ISBN 84-95187-31-0

- Girona, guerra i absolutisme. Lluís Maria de Puig. Quaderns d'Història de Girona, Ajuntament de Girona, 2007. ISBN 978-84-8496-045-4

- Guerra y propaganda a finales del siglo XVIII. José Felipe de Olivé y el "Correo de Gerona" (1795). Manuel-Reyes García Hurtado. Universitat de A Coruña, Facultat d'Humanitats, 2003.

Documentació 1794-Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés