La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El 18 d'octubre de 1940, diada de Sant Lluc, la ciutat de Girona va viure una de les pitjors inundacions de la seva història. Les fortes pluges de llevant que vauren caure durant aquell mes i el desglaç dels Pirineus, varen fer que el 17 el Ter s'acabés desbordant. Les aigües varen créixer amb força, sobretot a la zona del Güell al seu pas per la Devesa. Aquell 18 d'octubre del 1940 el Ter va arribar a portar més de 2.350 metres cúbics per segon.

Plaça del Mercadal inundada. Dos homes en una piragua naveguen per la plaça. 1940

(Ampliar) - Plaça del Mercadal inundada. Dos homes en una piragua naveguen per la plaça. 1940. Foto Lux. CRDI - Ajuntament de Girona.

Els veïns de la zona contemplaven la crescuda del riu des del pont de Can Vidal que unia la zona del Camp de Mart amb el carrer Figuerola. Amb el riu Ter totalment fora de la conca i arrassant-ho tot al seu pas, els rius Güell, Onyar i Galligants també es van desbordar en trobar les desembocadures cap al gran riu totalment obstruïdes. Els historiadors expliquen que el Ter es va arribar a situar set metres per sobre del seu nivell habitual. L'aigua desbordada al parc de la Devesa va assolir fins a tres metres d'alçària.
La força de l'aigua era tanta que la construcció va acabar cedint i es va enfonsar emportant-se moltes persones riu avall. Algunes varen morir ofegades. Amb el pas de les hores la situació es va anar complicant; va caldre rescatar persones aïllades per l'aigua i, fins i tot, a més de l'exèrcit, una brigada de salvament marítim de Sant Feliu de Guíxols va haver de desplaçar-se a Girona per col·laborar en les tasques de socors.

El pont del Rellotge en primer terme, la caseta i els arbres de la Devesa al fons. 1940

(Ampliar) - El pont del Rellotge en primer terme, la caseta i els arbres de la Devesa al fons. 1940. Foto Lux. CRDI - Ajuntament de Girona.

Precisament, durant els treball de rescat, va morir l'alferes Hermógenes Huarte, que es va llançar al Güell per intentar rescatar algunes persones, però hi va acabar perdent la vida arrossegat per la força de l'aigua, en un punt on van morir set persones més.
Al llarg dels dies següents es va anar trobant un rosari de cadàvers de persones de totes les edats que havien mort ofegades per culpa de la crescuda dels rius gironins. El conegut com “l'aiguat de Sant Lluc” va tenir un balanç tràgic per a la ciutat; en l'episodi van morir entre vuit i quinze persones, segons les fonts.
Pel que fa a la ciutat, durant aquells dies d'octubre bona part dels seus carrers varen quedar anegats d'aigua. Algunes de les zones més afectades varen ser la Rambla, la plaça de la Independència, el pont del Pes de la Palla, el carrer del Carme, la plaça del Vi, i la Cort Reial, on l'aigua va pujar fins als dos metres.

vista del riu Onyar durant l'aiguat de l'any quaranta on apareix el pont del Pes de la Palla superat per l'aigua. A la dreta s'observa la rambla Verdaguer i algunes persones amb paraigües contemplant el riu. 1940

(Ampliar) - vista del riu Onyar durant l'aiguat de l'any quaranta on apareix el pont del Pes de la Palla superat per l'aigua. A la dreta s'observa la rambla Verdaguer i algunes persones amb paraigües contemplant el riu. 1940. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Mica en mica les aigües es van anar retirant i es va poder constatar la magnitut de la tragèdia. La piscina de la Devesa, els habitatges d'aquella zona i de Pedret, les vies de comunicació, tot havia sucumbit a la força devastadora de l'aigua. Les pluges de l'octubre de 1940 també havien fet estralls en molts altres punts de la demarcació gironina, sobretot a la zona d'Olot.
Aquells aiguats no feien res més que empitjorar una situació força dura; feia poc mós d'un any que havia acabat la Guerra Civil, un conflicte que havia durat tres anys, deixant el país devastat i exhaust. Els primers temps de la posguerra van ser duríssims i un desastre com aquelles inundacions eren un entrebanc més en un camí gens fàcil.

Carrer de la Cort Reial i plaça de l'Oli inundats. A la part central, Daniel Ros Mundet acompanyat de dos nois. Les persones ens donen una idea del nivell on arribaren les aigües. A l'esquerra, s'observen cartells del General Franco i de Primo de Rivera. 1940

(Ampliar) - Carrer de la Cort Reial i plaça de l'Oli inundats. A la part central, Daniel Ros Mundet acompanyat de dos nois. Les persones ens donen una idea del nivell on arribaren les aigües. A l'esquerra, s'observen cartells del General Franco i de Primo de Rivera. 1940. Foto Lux. CRDI - Ajuntament de Girona.

Tot això passava quan faltaven deu dies per Sant Narcís. Davant la greu situació l'Ajuntament va decidir suspendre les festes previstes durant els dies de les Fires. Ningú estava per celebracions, i calia començar la reconstrucció immediatament, sobretot els ponts de mitja província que havien quedat malmesos.
A Girona es va decidir que el que es feia a l'Onyar portés el nom de l'alferes Huarte, mort en acte de servei. Les obres van començar el gener de 1941 i l'any següent ja estava enllestit. Les autoritats el van inaugurar el 3 de juny. La seva construcció va costar 273.000 pessetes.
El 1972 les autoritat van decidir substituir el pont per una passera només per a vianants, amb un nou disseny que incorporés una lleugera arcada per evitar acabar com el seu antecessor. Posteriorment, a la ciutat hi ha hagut inundacions els anys 1962, 1963 i 1970, però cap amb la virulència que va tenir l'aiguat de Sant Lluc.

Plaça de Sant Agustí inundada. Només sobresurt el monument als Defensors de Girona. Al fons es veuen els cinemes Coliseu i Albéniz. 1940

(Ampliar) - Plaça de Sant Agustí inundada. Només sobresurt el monument als Defensors de Girona. Al fons es veuen els cinemes Coliseu i Albéniz. 1940 Foto Lux. CRDI - Ajuntament de Girona.

Inundació dels Quatre Cantons i del carrer Ballesteries. 1940

(Ampliar) - Inundació dels Quatre Cantons i del carrer Ballesteries. 1940. Foto J. Ribot. CRDI - Ajuntament de Girona.

Inundació dels Quatre Cantons i del carrer Ballesteries. 1940

(Ampliar) - Inundació dels Quatre Cantons i del carrer Ballesteries. 1940. Foto J. Ribot. CRDI - Ajuntament de Girona.

Inundació de la plaça del Mercadal, al carrer Santa Clara. 1940

(Ampliar) - Inundació de la plaça del Mercadal, al carrer Santa Clara. 1940. Foto J. Ribot. CRDI - Ajuntament de Girona.


"La Girona de l'aigua". Exposició. Article i reportatge fotogràfic de l'exposició l'any 2016 al Museu d'Història de Girona.

"La Girona de l'aigua". Inauguració. Article i reportatge fotogràfic de la inauguració de l'exposició al Museu d'Història de Girona.

Els ponts de l'alferes Huarte. Article històric i reportatge fotogràfics dels ponts que han estat dedicats al militar que perdre la vida durant l'aiguat d'octubre de 1940.

Aiguat. Carles Vivó Siqués. 1980

(Ampliar) - Aiguat. Carles Vivó Siqués. 1980. Museu d'Història de Girona.

Interior del porxo de la plaça de Sant Agustí (plaça de la Independència) inundat. 1940

(Ampliar) - Interior del porxo de la plaça de Sant Agustí (plaça de la Independència) inundat. 1940. Foto Lux. CRDI - Ajuntament de Girona.

Projecte del pont de l'alferes Huarte
(Ampliar) - Projecte del pont de l'alferes Huarte. Ajuntament de Girona.
Obres de construcció del pont de l'alferes Huarte, que comunica la plaça Calvet i Rubalcaba amb el carrer del Carme. 1941
(Ampliar) - Obres de construcció del pont de l'alferes Huarte, que comunica la plaça Calvet i Rubalcaba amb el carrer del Carme. 1941. Fons Josep Jou i Parés. Col·lecció Ajuntament de Girona.
Obres de construcció del pont de l'alferes Huarte, que comunica la plaça Calvet i Rubalcaba amb el carrer del Carme. 1941
(Ampliar) - Obres de construcció del pont de l'alferes Huarte, que comunica la plaça Calvet i Rubalcaba amb el carrer del Carme. Al fons, el convent de Sant Francesc de Paula. 1941. Fons Josep Jou i Parés. Col·lecció Ajuntament de Girona.
Obres de construcció del pont de l'alferes Huarte, que comunica la plaça Calvet i Rubalcaba amb el carrer del Carme. 1941
(Ampliar) - Obres de construcció del pont de l'alferes Huarte, que comunica la plaça Calvet i Rubalcaba amb el carrer del Carme. 1941. Fons Josep Jou i Parés. Col·lecció Ajuntament de Girona.
Desbordament del Ter a la Devesa. 1940

(Ampliar) - Desbordament del Ter a la Devesa. 1940. Foto J. Ribot. CRDI - Ajuntament de Girona.

El Pirineo. Dissabte 19 d'octubre de 1940

(Ampliar) - El Pirineo. Dissabte 19 d'octubre de 1940. CRDI - Ajuntament de Girona.


--- Back-Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés