La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Exposició de l'artista Pia Crozet, març-maig 2008.

"La meva arribada a Girona (1975) coincidí amb la celebració pel Capítol de la Catedral de Girona del mil·lenari del còdex del Beatus de Girona. D'aquesta època data la meva escultura (bust) en homenatge a la monja Ende, la primera dona artista coneguda a Europa, genial il·lustradora del comentari del Beat de Lièbana sobre l'Apocalipsi. Des de llavors, el meu interès per la Catedral de Girona no va decaure mai.

"Arran d'unes visites interesantíssimes a la Catedral amb el Dr. Jaume Marquès i Casanovas em vaig apassionar pels signes i marques dels murs, arcs, columnes... He dedicat molts anys a la recerca, estudi i plasmació d'aquests signes amb escultures, obra gràfica, collages, joies... El tapís Signes i marques de constructors de catedrals que avui presentem a la capella romànica de Sant Nicolau, el tretzè de la col·lecció impulsada per l'Ajuntament de Girona i dirigida pel bon amic Carles Delclaux, del Centre Cultural la Mercè de Girona, és la culminació d'aquest treball.

Des de 1975 fins ara he fet nombroses exposicions sobre aquest tema a Girona, a Barcelona... La primera, al Col·legi d'Aparelladors de Girona, fou presentada per mossèn Gabriel Roure, aleshores degà de la Catedral de Girona i arxiver catedralici.

Signatura de l'artista

"La seva disertació fou sorprenent i inoblidable, ressaltà la importància dins l'arquitectura sagrada, dels quatre sants màrtirs de Girona, coneguts arreu d'Europa, com els "quatre coronats".

Nascuts a Madremanya, tenien culte a La Pera, Corçà, Celrà, Bordils, els Àngels... Lloc on es poden admirar les entrenyables escultures que hi fan referència.

"Quan fa un any el director del taller de tapís de l'Escola Municipal d'Art Carles Delclaux em proposà fer el cartró o disseny del proper tapís de la col·lecció, un tapís de grans dimensions, vaig pensar immediatament a transcriure aquests signes, testimonis de l'arquitectura sagrada medieval, i projectar-los novament cap al futur, això sí, amb un esclat de color i de vida. Al cap d'unes setmanes, fou impressionant constatar amb quina destresa el mestre llicer Carles Delclaux formava diferents grups de colors, ajuntant fins a vint fils a cada grup, a fi i efecte de poder copsar els colors del cartró, així com la textura que li corresponia.

"Ell, format a Sant Cugat i divulgador del tapís arreu de Catalunya, que té la visió i la gran experiència del teixir, va escollir entre totes les possibilitats tècniques les que més s'ajustaven a la proposta.

A més del merescut agraïment a l'amic i director de l'obra i al seu saber, vull agrair a les quatre teixidores que han fet possible aquesta obra la seva col·laboració. Per a elles el meu afecte i màxima admiració, puig que en el treball de les mans és on veritablement es manifesta la "psicomàgia", que en definitiva és el que fa possible la realitat transcendent de l'obra... Al llarg de l'any, el tapís s'ha "carregat" de moltes energies, les quals li confereixen quelcom d'especial d'intangible.

Pia Crozet. 26 - II - 2008. - Text de la presentació de l'exposició.







Back - Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés