La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Al carrer de la Pujada al Castell, parel·lel als Jardins de John Lennon, al marge dret pujant a Montjuïc, apareix una talla en rebaix a la roca viva que sorpèn al passejant. Damunt una àrea allisada, s'hi observa una creu nimbada d'una corona de llor i al seu voltant una inscripció, a la part superior: "1805", i una altra a la part inferior: "DIA 13 DE OCTUBRE". Sense cap nom, només una data.
El 13 d'octubre de 1805 no es registra cap efemèride important a Girona, el que fa inexplicable l'existència d'aquest memoràndum petri. L'explicació pot venir, en opinió de qui fou cronista oficial de Girona, Enric Mirambell (1922-2020), per uns fets luctuosos esdevinguts en aquest indret el 1895 i no el 1805. Els fets que provocaren que un particular promogués aquest record els narrava el "Diario de Gerona" del 15 d'octubre de 1895, fent referència a una mort per trets en aquest indret el 13 d'octubre, tal com indica el gravat a la roca viva.

La roca amb el record gravat

(Ampliar) - La roca amb el record gravat

La notícia deia que: "Anteayer á primera hora era objeto de todas las conversaciones lo ocurrido en el camino vecinal que desde la puerta de San Pedro sube hacia Montjuich, en el cual á unos ochenta pasos de aquella habia el cadáver de un hombre que presentaba un balazo en el cuello y que tenia una pistola de dos cañones cargada y amartillada.
De las versiones que circularon y de los partes oficiales que á las autoridades se dieron resulta que el interfecto, cuyos antecedentes dejaban mucho que desear y que era conocido por matutero y pendenciero, junto con tres sujetos más, a altas horas de la madrugada dieron la voz de alto al cabo del resguardo José Pascual Miralpeix, á quien al parecer agredieron en cuanto se dio á conocer, y como aquel oyese que amartillaban una pistola, haciendo uso del revólver disparó sobre el que tenia más cerca, penetrándole la bala por el cuello dejándolo muerto en el acto. Los otros tres sujetos se dieron á la fuga. El cabo del resguardo que es un ex-guardia civil con los mayores antecedentes, dió inmediatamente conocimiento de lo ocurrido á los agentes de policia que prestaban servicio en Pedret.
A las siete de la mañana el Juzgado procedia el levantamiento del cadáver y ordenaba el ingreso en la cárcel del cabo del resguardo".

Notícia publicada al 'Diari de Gerona' del 15 d'octubre de 1895

(Ampliar) - Notícia publicada al 'Diari de Gerona' del 15 d'octubre de 1895

Fa de mal suposar que si el mort era conegut per "matutero y pendenciero", se li retés un homenatge tan consistent. No obstant, la coincidència de l'indret, el dia i el mes (i fins i tot l'any, si atenem l'error en una xifra, error que no es detecta en la talla), podriem donar per bona aquesta explicació. Sobretot, a manca de qualsevol altra que presenti tantes coincidències.

Retrat de grup de membres de la Guàrdia Civil amb uniforme davant la porta de l'església de Sant Pere de Galligants. 1910

(Ampliar) - Retrat de grup de membres de la Guàrdia Civil amb uniforme davant la porta de l'església de Sant Pere de Galligants. 1910Index

Conjunt de la talla en rebaix sobre la roca

(Ampliar) - Conjunt de la talla en rebaix sobre la roca.

Detall de la creua en rebaix sobre la roca

(Ampliar) - Detall de la creu en rebaix sobre la roca.

Retrat d'estudi de Fèlix Barba Ortiz, brigada de la Guàrdia Civil. 1920

(Ampliar) - Retrat d'estudi de Fèlix Barba Ortiz, brigada de la Guàrdia Civil. 1920. Foto Lux. CRDI - Ajuntament de Girona.

Conjunt de la talla en rebaix sobre la roca

(Ampliar) - Conjunt de la talla en rebaix sobre la roca.


Localització
41º 59' 22" N
2º 49' 40" E


Conjunt de la talla en rebaix sobre la roca Detall de la talla en rebaix sobre la roca Conjunt de la talla en rebaix sobre la roca

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés