Inici Els municipis Paisatges naturals Cultura i lleure Gastronomia Edificis històrics i religiosos Recomanacions








Bescanó

La central modernista de Bescanó

Situació. La central hidroelèctrica Berenguer, coneguda popularment com la Central, és un edifici industrial modernista, acabat el 1917, que està situat a la carretera de Girona a Anglès, al costat del Turó dels Cavalls. A part de l'interès que té la seva estructura arquitectònica, és ben curiosa la decoració que presenta el salt d'aigua, amb figures de monstres (els dinosaures) i vegetals, visibles des de la carretera.

Zoom Zoom Zoom
(Clicar damunt les imatges per ampliar-les)
  • El poble de Bescanó
  • Església parroquial de Sant Mateu de Vilanna
  • Església parroquial de Sant Pere de Montfullà

  • Història Aquest edifici modernista és obra de l'arquitecte Joan Roca i Pinet (1885-1973). En projectar el salt d'aigua hi va incorporar una selva d'escultures modernistes: plantes i figures mostruoses, dracs, basiliscs, salamandres, el que hi vulgueu veure, sorgeixen petrificats entre salts d'aigua del baixant del canal i del torrent dels Cavalls.
    Encàrrec de D. Ramon de Berenguer i de Llobet, comte de Berenguer i marquès de Garcillano, propietaria de l'empresa Electroquímica Berenguer, qui també va construir de nova planta la central elèctrica Berenguer, als carrers Antic Roca i Migdia de Girona, avui desapareguda.
    L’escriptor Miquel de Palol va treballar més de cinquanta anys per a Ramon Berenguer i va recollir en el seu llibre "Girona i jo" el record d’aquella relació. Així, va descriure: "Don Ramon de Berenguer –un dels aristòcrates gironins més populars i simpàtics– era propietari de la central elèctrica que des de la presa de Bescanó i el petit salt d’aigua del rec Monar, a la plaça del Molí, donava llum a la ciutat: unes bombetes de filament de carbó, que a penes si aclarien més enllà d’un membre al seu entorn i que en moltes cases particulars alternava amb la fumosa flameta dels quinqués de petroli –a l’empresa del qual (sigui dit de passada) jo havia anat a raure, per a treballar-hi i aconseguir totes les alternatives possibles per a perdurar-hi més de cinquanta anys de la meva vida [...]. Miquel de Palol, "Girona i jo", Pòrtic. Barcelona, 1972.
    El mateix Miquel de Palol descriu la maquinària i l'ambient de treball d'una central de l'època: "A la planta baixa hi havia tots els primitius aparells que eren necessaris. Dinamos i transformadors, garrells de distribució o parallamps protectors, s'estrenyien en un local reduït, amb un ordre científic que avui ens esgarrifaria. Feien un soroll continuat que eixordava... els dies pitjors, els dies de tormenta més o menys llunyana, no podia deixar d'anar a veure les descàrregues de les línies que espurnejaven en els parallamps protectors dels aparells, i embadalir-m'hi".






    Zoom

    Joan Roca Pinet, agenollat, i Miquel de Palol cap a l’any 1915, anant a Bescanó, durant la construcció de la Central Elèctrica Berenguer. Revista de Girona, n. 248, maig-juny 2008

    Zoom

    Joan Roca Pinet l'any 1919.
    Arxiu Familia Roca Pinet - COAC

    Zoom Zoom Zoom
    (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)
    Zoom Zoom Zoom
    (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)
    Zoom Zoom Zoom
    (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

    Zoom Zoom Zoom
    (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)


  • Web oficial del municipi de Bescanó

  • Back - Back