La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Dins el llegendari gironí, on conviuen bruixes i monstres, herois i fantasmes, destaquen unes figures habitualment envoltades de significats sinistres, que en el nostre cas tenen connotacions romàntiques i fins i tot amables: els vampirs.

En dos indrets de la ciutat s'hi troben representacions d'aquests ésser fantàstics, envoltats d'històries misterioses: a la Rambla de la Llibertat, sota les voltes, l'anomenat Vampir de la Rambla, i al Palau dels Agullana, un escut "infamat" recolza la llegenda dels seus Vampirs.

Ampliar
(Ampliar) - El Palau dels Agullana

Els vampirs dels Agullana
A la façana posterior del Palau dels Agullana, encarat a la Torre dels Cabrera, i gairebé damunt les escales que travessen l'edifici per sota una volta, s'hi pot veure un escut ben curiós: està infamat, esborrat a cop de cisell, i s'hi endevinen dos lleons rampants flanquejant l'escut. Per damunt, s'ha salvat una figura de rat-penat.
Tot i aquestes curioses circumstàncies, el misteri resideix en què, en vendre els darrers Agullana l'edifici a les monges del Servei Domèstic, varen posar com a condició que no es podien traslladar els cossos que reposen a les dues sepultures familiars que hi havia en una cripta, sota la capella del palau. Encara que sense fonament lògic, amb un mínim d'imaginació, és inevitable relacionar els cadàvers que no es poden moure d'un lloc concret, amb el fet que aquest indret és presidit per una rata-pinyada sobre un escut conscienciosament esborrat (1).

Ampliar
(Ampliar) - Escut que dóna lloc a la llegenda del Palau dels Agullana. Detall del relleu de la llegenda a l'hotel Llegendes de Girona Catedral. Fotografia presa per gentilesa de l'hotel.

El Vampir de la Rambla
Sota les voltes de la Rambla s'hi poden observar tres mènsules amb una imagineria ben curiosa. En una s'hi representa una figura amb barret, meitat home meitat cargol, que toca una mena de flauta; en una altra, un home que toca un sac de gemecs, i, en la tercera, una testa amb una venerable barba molt llarga i ales de vampir.
La tradició relacionada amb aquesta darrera figura diu que si alguna parella es fa un regal sota seu, el vell vampir farà que l’amor floreixi en ells. Així, aquest personatge queda envoltat d'una àura romàntica i amable, allunyada de l'aspecte sinistre que podrien donar-li les ales que presenta.

Ampliar
(Ampliar) - El Vampir de la Rambla

Notes

(1) - Informació extreta de Carles Vivó ("Llegendes i misteris de Girona"), on esmenta que l'explicació històrica seria força lògica: la rata-pinyada formava part de l'escut d'un noble aragonès que es va casar amb una pubilla dels Agullana, i sembla que la resta es va repicar perquè sobresortia massa en un moment en què es va voler tapar l'escut amb una paret. Però el cas és que, ara, tan sols la rata-pinyada apareix a l'escut.
Tornar al text

 • Tres ajusticiats. Reportatge fotogràfic i article de les tres mènsules de la Rambla de la Llibertat.

 • Els escuts dels Agullana. Article sobre els escuts de la família Agullana i els que es poden observar al que havia estat el seu Palau.

 • El Palau dels Agullana. Reportatge fotogràfic i article sobre l'antic Palau de la família Agullana.

 • Ampliar

  (Ampliar) - El vampir de la Rambla

  El vampir de la Rambla. Relleu de la llegenda a l'hotel Llegendes de Girona Catedral. Fotografia presa per gentilesa de l'hotel.

  Ampliar

  (Ampliar) - Els vampirs dels Agullana. Relleu de la llegenda a l'hotel Llegendes de Girona Catedral. Fotografia presa per gentilesa de l'hotel.

  Escut infamat dels Agullana, de dimensions considerables, a la façana posterior del Palau.


  Back-Index

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés