D'una època en la que no existía altre mitjà de reproducció de la realitat visual que el dibuix i la pintura, ens arriba l'exposició "Paisatges de Girona. La mirada artística", mostra d'obres d'art de pintors gironins o vinculats estretament amb la ciutat, que han legat els seus treballs de temàtica paisatgística urbana de Girona, que permet documentar com era la ciutat en aquelles èpoques.

Ampliar
(Ampliar)

Emília Xargay. Girona. 1988. Bronze. Museu d'Història de la Ciutat de Girona

El primer paisatge de la ciutat

La primera pintura urbana coneguda de Girona és una pintura mural, de caràcter civil, procedent de l'atri de l'església de Sant Vicenç de Cardona, que representa una escena de bèl·lica, conservada al MNAC, sobre el setge del rei de França Felip l'Ardit de 1285, on es pot veure la porta sud de la ciutat medieval defensada per soldats a cavall en ple combat, comandats per Ramon Folch de Cardona.

Altres peces curioses són la "Pietat", de Pere Mates c. 1520, que mostra al fons les muralles i la catedral de la ciutat (veure imatge), o la panoràmica de Girona, amb el mur occidental de la catedral sense la façana, en un gravat del segle XVIII.

Ampliar
(Ampliar)

Autor desconegut. Panoràmica de Girona, amb el mur occidental de la catedral sense la façana. Segle XVIII. Estampat sobre teixit

Una selecció de pintures des de les darreries del segle XIX fins a 1988 completen la panoràmica sobre l'evolució urbana de la ciutat, sempre des d'una mirada artística.

Ampliar
(Ampliar)

François Dequevauviller. Vista de Gerona. Segona meitat segle XIX. Gravat a burí. Museu d'Història de la Ciutat de Girona

Ampliar
(Ampliar)

Eduard Vila i Fàbrega. Núvol vermell damunt gòtic. 1960. Oli s.tela. Museu d'Art de Girona

Ampliar
(Ampliar)

Autor desconegut. Setge de Girona de 1285, detall. C. 1300. Fresc i tremp sobre calç. MNAC.
  • Articles biogràfics i obres dels artistes

  • Josep Aguilera i Martí. Pintor. Salt 1882 - Girona 1955.

  • Montserrat Llonch i Gimbernat. Pintora. Girona 1928-2000.

  • Jaume Roca Delpech. Músic i pintor. Salt 1910 - Girona 1968.

  • Sobre l'exposició

  • Exposició "Paisatges de Girona. La mirada artística".  • Back-Index