La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Maria Mesa i la capella. A l'inici de la baixada de la Font del Bisbe, entre les ruïnes de la Torre Gironella, els seguidors de la vident Maria Mesa varen aixecar, amb pedres de les restes de la torre, una capella per venerar les suposades aparicions marianes que hi havien tingut lloc. Maria Mesa Hernàndez, nascuda el 12 d'abril de 1926 a Alcúdia de Guadix, Granada, casada, amb vuit fills, arribada a Girona durant l'onada migratòria dels anys 50-60 del segle passat, va viure a les barraques de Montjuïc, posteriorment a Sant Narcís, al carrer Güell, i, mé tard (2010) al barri de la Font de la Pólvora, al carrer Hortènsia (1).

Vista actual de la capella a la Torre Gironella

(Ampliar) - Vista actual de la capella a la Torre Gironella.

Les aparicions. La vident afirmava que havia tingut aparicions de la Mare de Déu a l'església del barri de Sant Narcís, on vivia, i a casa seva, però que li havia demanat d'anar a pregar diàriament a la Torre Gironella, cosa que va fer fins que van començar les aparicions. Mesa feia el Viacrucis al Camí de les Creus i, de tornada, es produïen, després de resar el rosari, aparicions que només ella veia, davant l'expectació dels seus acompanyants: tres amigues, alguns fills, i Juan Gázquez (2), personatge enigmàtic, que és qui dirigia les pregaries i, segons les fonts, la cerimònia en general, i a qui algú va batejat com a manager de la vident.
La primera aparició va tenir lloc el 4 de febrer de 1975, i les successives sempre varen ser en un dia 4. Cal remarcar que l'Església, des de bon començament va negar el reconeixement d'aquestes aparicions. L'article més combatiu d'aquestes suposades manifestacions, va ser el de Modest Prats, titulat "Amb vergonya, temor i respecte", publicat al setmanari Presència; el 08/02/1975, que finalitzava dient "De tota aquesta història hi ha una persona que s'enduu el meu respecte: aquesta bona dona i el seu sofriment. La condemna, l'escarni i l'insult si me'ls permetia anirien pels que l'han utílitzada, amb tan poca discreció que hi han embolicat fins i tot el dia 4 de febrer, aníversari, per si no ho sabeu, de l'entrada a Girona de les tropas comanades pel general Alonso Vega".

A la dreta de la foto, l'impulsor principal dels espectacles, Juan Gázquez Palenzuela. 1975

(Ampliar) - A la dreta de la foto, l'impulsor principal dels espectacles, Juan Gázquez Palenzuela. 30/01/1975. Sebastià Martí. CRDI - Ajuntament de Girona.

La 'litúrgia' de les trobades. Segons explicava F. Francisco, en un article publicat al setmanari "Presència" el 08/02/1975, en acabar el Viacrucis, els assistents s'adreçaven cantant l'himne de Fàtima cap al lloc de l'aparició, on una colla de curiosos dia rera dia s'hi anava agrupant, tot esperant l'arribada de la vident. Començaven a resar rosaris fins que Maria Mesa donava mostres d'entrar en un estat de trànsit. Immediatament s'agenollava, avançava encarcarada amb els ulls ben oberts i la mirada fixa en un punt en el buit, amb els braços estirats aguantant fortament un Sant Crist.

Concentració de gent a l'indret on suposadament varen tenir lloc les aparicions marianes. 1975

(Ampliar) - Concentració de gent a l'indret on suposadament varen tenir lloc les aparicions marianes. 1975. Narcís Sans Prat. CRDI - Ajuntament de Girona.

En aquell moment es formava un gran silenci d'expectació. Els seus acompanyants també s'agenollaven, pregant silenci i demanant que tothom s'agenollés, cosa que ningú feia, llevat de les persones més properes a Maria Mesa. La vident, immòbil, murmurava unes paraules inintel·ligibles, i els més propers li posaven medalles, rosaris i cartes al damunt, i també una de les acompanyants un micro d'un cassette, per tal de gravar el que ella responia a la Mare de Déu. Després, tornava a avançar, sempre de genolls, i amb el Sant Crist al davant i la mirada perduda en el buit, obrint-se pas entre la gent com si cerques algú. Els seus acompanyants deien que ningú no es mogués, que estava provant d'assenyalar algunes persones determinades que la Mare de Déu li deia. La majoria, però, es decantaven per tal de no ser assenyalats.
Després queia estesa a terra, amb els ulls tancats. Havia arribat el desmai, que segons la mística, segueix a l'estat d'èxtasi, i així s'acabava la visió. Acabat així alguns espectadors començaven a desfilar cap a casa, mentre d'altres ho aprofitaven per fer preguntes a les acompanyants de la vident i sobretot a Juan Gázquez, mentre Maria Mesa s'anava refent asseguda damunt una pedra ajudada per alguna amiga. Després informava del que la Mare de Déu li ha dit.

Les 'aparicions' a la Torre Gironella. 1975

(Ampliar) - Les 'aparicions' a la Torre Gironella. 30/01/1975. Sebastià Martí. CRDI - Ajuntament de Girona.

La petjada de Jesucrist. El 4 de febrer de 1978, Jesucrist, davant cinc testimonis, va deixar en el fang una petjada de sang, però només Mesa va observar com imprimia la petjada en el sòl. La resta de testimonis van testificar que havien vist com es formava. Ràpidament, en dies sucessius, l'indret es va convertir en un punt de pelegrinatge i pregària amb gent que esperava ser partícip d'una aparició. S'hi van arribar a reunir unes 1.500 persones i va ser necessària la presència de la policia per evitar, sobretot, accidents als blocs de pedra de la Torre Gironella.
En l'aparició del dimarts 4 de juliol de 1978, segons Mesa, Jesucrist lamentava la "poca importància" que s'havia donat a la seva petjada. La resposta va ser l'enrajolament del punt exacte, i la col·locació d'una làpida de marbre amb un peu i una espelma, emmarcada amb la inscripció: "Aquí, el 4 de febrer de 1975, el Senyor ens deixà sobre el fang l'empremta sagnant del seu sant peu" en català, castellà, francès i anglès. Cal tenir en compte que durant el període de màxima efervescència de les aparicions, s'hi reunien moltes persones vingudes de la Catalunya Nord i d'altres indrets d'Europa, com Suïssa, d'on varen arribar persones malaltes esperant un miracle que les guarissin

Concentració de gent a l'indret on suposadament varen tenir lloc les aparicions marianes. 1975

(Ampliar) - Concentració de gent a l'indret on suposadament varen tenir lloc les aparicions marianes. 1975. Narcís Sans Prat. CRDI - Ajuntament de Girona.

En un primer període, i coincidint sempre amb el dia 4, es van produir 12 aparicions de Jesús i 72 de la Mare de Déu. La darrera aparició de la Verge va ser el 4 d'agost de 1981, un dimarts; el missatge que va comunicar a la vident era de comiat. Amb el propòsit de conservar la memòria d'aquests fets, hi ha constituïda l'associació "Movimiento Mariano María Milagrosa". El día 8 de Mayo de 1998, vigília de la inauguració de la mostra Temps de Flors, la imatge de la Mare de Déu va ser col·locada damunt el fragment de ruïnes de la Torre Gironella situada per sobre de la teulada de la capella. Finalitzada l'exposició de flors, va ser baixada i tornada al seu indret habitual dins la capella.

Concentració de gent a l'indret on suposadament varen tenir lloc les aparicions marianes. 1975

(Ampliar) - Concentració de gent a l'indret on suposadament varen tenir lloc les aparicions marianes. 1975. Narcís Sans Prat. CRDI - Ajuntament de Girona.

L'anunci dels estigmes. El 23 de març de 1989 Maria Mesa va anunciar que Jesucrist s'apareixeria el dia següent a dos quarts de tres de la tarda, a la Torre Gironella. "Pujarem dalt del turó i, enmig del Viacrucis, sentiré de cop i volta que Nostre Senyor baixa com un llamp del cel i entra dins el meu cos. Llavors entraré en un estat en el qual la propietària del meu cos no seré jo, se m'obriran els dos palmells i em començarà a rajar molta sang de les mans. Patiré molt, perquè a més em carregarà la creu i l'hauré de portar al damunt", publicava Gaspar Hernández al diari El Punt el 23/3/1989.
D'aquests suposats estigmes no n'hem trobat cap més referècia documental, però a la fotografia de Maria Mesa a la capella de la Torre Gironella, apareix amb els palmells de les mans ensangonats.


Notes

(1) - Domicili esmentat a l'article "Sóc una persona igual que tots vosaltres", de Joaquim Bohigas, on la va entrevistar, publicat al Diari de Girona el 08/02/2010. [Tornar al text]

(2) - Juan Gázquez Palenzuela, que havia estudiat al Seminari, era casat i veí de Girona. Membre, aleshores, de la Institució dels Germans de Sant Joan de Déu, vetlladors de malalts, sembla que va cursar estudis a l'Hospital Psiquiàtric de Sant Boi del Llobregat. S'estengué molt també la notícia entre els concurrents a "l'aparició", que Gázquez era el delegat a Girona de la revista "Fuerza Nueva". En ser preguntat per un locutor de Radio Barcelona al respecte, ell ho negà. Segons pròpia confessió, va estat dues vegades a les "aparicions" de Montcada i Reixac i a les del Palmar de Troya, de Sevilla. [Tornar al text]

Article publicat al diari El Punt el 05/01/1984

(Ampliar) - Article publicat al diari El Punt el 05/01/1984.


Bibliografia.
- "El show de les aparicions". Article de F. Francisco Busquets, publicat al setmanari Presència, el 08/02/1975.
- "La Verge encara s'"apareix" darrera de la catedral". Article publicat al diari El Punt el 17/11/1979.
- "Ahir es compliren deu anys de les 'aparicions' de la Verge a Girona". Article publicat al diari El Punt el 05/01/1984.
- "La vinguda de Déu". Gaspar Hernández. Article publicat al diari El Punt el 23/03/1989.
- "Llegendes urbanes". Article de Jordi Vilamitjana publicat al Dominical del Diari de Girona del 08/09/2002.
- "Fàtima". Article de Jordi Vilamitjana, publicat al Diari de Girona el 13/05/2005.
- "La fe per les aparicions de la Verge continua 35 anys després". Article de Joaquim Bohigas, publicat al Diari de Girona el 08/02/2010.

Maria Mesa en estat de trànsit per les suposades aparicions de la Mare de Déu a Torre Gironella. 1975

(Ampliar) - Maria Mesa en estat de trànsit per les suposades aparicions de la Mare de Déu a Torre Gironella. 30/01/1975. Sebastià Martí. CRDI - Ajuntament de Girona

Maria Mesa en estat de trànsit per les suposades aparicions de la Mare de Déu a Torre Gironella. 1975

(Ampliar) - Maria Mesa en estat de trànsit per les suposades aparicions de la Mare de Déu a Torre Gironella. 30/01/1975. Sebastià Martí. CRDI - Ajuntament de Girona

Maria Mesa. Fotografia a la capella de la Torre Gironella

(Ampliar) - Maria Mesa. Fotografia a la capella de la Torre Gironella.

Concentració de gent a l'indret on suposadament varen tenir lloc les aparicions marianes. 1975

(Ampliar) - Concentració de gent a l'indret on suposadament varen tenir lloc les aparicions marianes. 1975. Narcís Sans Prat. CRDI - Ajuntament de Girona.

Exvot dedicat al Nen Jesús de Praga a l'interior de la capella

(Ampliar) - Exvot dedicat al Nen Jesús de Praga a l'interior de la capella.

Imatge de la Mare de Déu ('La Miraculosa') a l'interior de la capella

(Ampliar) - Imatge de la Mare de Déu ('La Miraculosa') a l'interior de la capella.

Imatge del Sagrat Cor a l'interior de la capella

(Ampliar) - Imatge del Sagrat Cor a l'interior de la capella.

Imatges religioses a l'interior de la capella

(Ampliar) - Imatges religioses a l'interior de la capella.

Imatge del Padre Pio a l'interior de la capella

(Ampliar) - Imatge del Padre Pio a l'interior de la capella.


Localització 41º 59' 13" N
2º 49' 45" E

[Més imatges]------Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés