![]() |
![]() |
![]() |
||
![]()
El baluard de Sant Pere, també anomenat de Santa Maria, es va construir el 1638, a l'espai entre l'Onyar i el portal de França, per defensar-lo. Estava envoltat per un fossat i una fina muralla de baixa alçada (banqueta) que li permetia tenir un camí cobert en el perímetre exterior, entre el fossat i la banqueta. ![]() (Ampliar) - Un tram de la muralla amb el portal de França i la plaça de Sant Pere. A la dreta, el talús del ferrocarril amb el pont sobre el riu Onyar i la Devesa. 1900. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. Durant la Guerra del Francès (1808-1809) la primera Esquadra de la Companyia de Santa Bàrbara va ser destinada a la plaça de Sant Pere, i havien de tenir cura de la bateria de Sant Narcís, el baluard de Sant Pere, el baluard de les Sarraïnes i els llocs intermedis fins la porta de Sant Cristòfol. Aquesta primera Esquadra estava comandada per Llúcia Jonama de Fitz-Gerald, amb les sargentines Rita Sala i Ignacia Alsina i les esquadristes Ana Detrell y Maria Mató. ![]() (Ampliar) - Detall de 'Plan des attaques de Gironne, depuis le 22 décembre que la tranchée a esté ouverte jusqu'au 23 janvier 1711 que la place s'est rendu'. Amb la lletra D s'indica el baluard de Sant Pere. 1711. Bibliothèque nationale de France. ![]() (Ampliar) - Detall de 'Plan du Siège de Gironne par l'Armée de sa Majesté en Catalogne en 1809. Amb la lletra Q s'indica el baluard de Sant Pere. 1809. Bibliothèque nationale de France. ![]() (Ampliar) - Fragment del baluard de Sant Pere. 2021. Fotografia de Jaume Prat, gentilesa de l'autor.
El portal de França estava situat al final, sortint cap a Pedret, a la plaça de Sant Pere. La seva importància raïa en què permetia l'entrada a la ciutat des del nord. Estava protegit per una garita al costat dret, per un original tambor de forma allargada i disposa d'un pont llevadís. ![]() (Ampliar) - Plànol de Cos de Guàrdia del portal de França o de Santa Maria. 1747. Ministerio de Cultura. ![]() (Ampliar) - Cos de Guàrdia del portal de França, actual Centre Jove de Salut. 2011. Daniel Vila. CRDI - Ajuntament de Girona. ![]() (Ampliar) - Cos de Guàrdia del portal de França, actual Centre Jove de Salut. 1985. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. ![]() (Ampliar) - Plaça de Sant Pere. Al fons s'observa el portal de França i, a la muntanya de Montjuïc, el fort de Sant Joan. 1905. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
Bibliografia. |
![]()
(Veure obra sencera) - Heroïnes de Santa Bàrbara. Detall del quadre 'La Companyia de Santa Bàrbara' de Ramon Martí i Alsina. 1891. Museu Nacional d'Art de Catalunya.
(Ampliar) - Fuseller del Regiment Ultònia, de guarnició a Girona durant els setges napoleònics. "Estados Militares" de 1805.
Fuseller del regiment de Sant Narcís. Guerra de Sucessió. Pintat i fotografia d'Ignasi Tor i Prunell, gentilesa de l'autor.
(Ampliar) - Detall del 'Gran Dia de Girona' de César Álvarez Dumont. Viquipèdia.
(Ampliar) - Cos de Reserva i Somatent. Guerra del Francès. 1808. Dibuix de Francesc Riart.
[Baluards i portals] |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice |
© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |