La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Durant les festes nadalenques, a la plaça de la Constitució a tocar la de Santa Susanna del Mercadal, s'han instal·lat uns cavallets històrics, amb figures i decoració pròpies d'altres èpoques. A part dels cavalls típics, hi ha foques, cavallets de mar, seients decorats amb peixos, i amb uns sostres adornats amb imitacions de marbres i angelets pintats.

Nadal al Mercadal. Cavallets històrics

(Ampliar) - Nadal al Mercadal. Cavallets històrics.

Història dels cavallets

Els primers cavallets, o "carrusel" coneguts apareixen en un baix relleu de l'Imperi Bizantí datat cap a l'any 500, que mostra un grup de persones dins de cistelles suspeses d'un pal central. La paraula carrusel té els seus orígens en l'italià garosello, petita batalla, usada pels crouats per descriure un exercici d'entrenament per a combat i un joc comú entre els genets turcs i àrabs cap al 1100. D'alguna manera aquest dispositiu pot ser considerat un mecanisme per a l'entrenament de la cavalleria; reforçava la preparació dels genets per a la batalla en atacar amb espases de fusta a ninots que representen a l'enemic.

Els croats van descobrir aquest mètode i van portar la idea a les corts Europa. El carrusel es va mantenir en secret dins dels castells i no eren mostrats al públic.

Per a la cavalleria turca i àrab, es va construir un carrusel cap a l'any 1680 com a aparell d'entrenament que consistia amb cavalls de fusta suspesos de bigues suportades per una columna central. Els genets apuntaven amb llances, provant d'enfilar anells situats al voltant dels cavallets, que eren mogut per homes, cavalls o mules.

Nadal al Mercadal. Cavallets històrics

(Ampliar) - Nadal al Mercadal. Cavallets històrics

Posteriorment es van construir uns petits carrusels que van ser construïts als jardins privats de la reialesa francesa. Així, es va instal·lar un gran aparell que va ser col·locat a París a la Place du Carrousel. Conjuntament amb un torneig de cavalleria, uns "combatents" que llançaven a uns altres boles de guix farcides de perfum, de manera que aquells que eren tocats quedaven perfumats durant dies.

A principis del segle XIX es construiren cavallets i s'instal·alen en diferents fires de l'Europa Central i Anglaterra. El 1837, el fabricant de carros Michael Dentzel, va convertir el seu negoci de vagons en una empresa de fabricació de carrusels. Els cavallets, animals i mecanismes els fabricaven durant els mesos d'hivern i la seva família i treballadors podien recórrer rutes amb el seu tren de vagons per la regió, instal·lant el seu gran carrusel (Menagerie) a diferents indrets. En aquesta mateixa època altres constructors com Heyn a Alemanya i Bayol a França també començaven a construir carrusels.

Nadal al Mercadal. Cavallets històrics

(Ampliar) - Nadal al Mercadal. Cavallets històrics

Els cavallets primitius no tenien plataforma, sinó que es penjaven els animals de pals o cadenes, els quals s'inclinaven cap a fora en girar, per efecte de la força centrífuga, simulant volar. Eren anomenats carrusels de cavalls voladors. Normalment eren propulsats per animals de tir que caminaven en cercle, o per persones estirant una corda o movent una maneta.

Cap a mitjans segle XIX, es va desenvolupar el carrusel de plataforma, on els animals i les carrosses es movien en cercle sobre una plataforma circular suspesa de l'eix o pal central, i s'en començaren a construir amb propulsió de vapor.

Amb la revolució industrial es van començar a desenvolupar mecanismes que donaven als pals dels que penjaven els animals el típic moviment de puja i baixa, al desplaçar-se al voltant del pal central. Les plataformes servien de suport a la part inferior dels pals de suspensió alhora que de plataforma per caminar-hi o per col·locar-hi altres animals, carrosses, i objectes. Era comú tenir òrgans o altres instruments musicals automàtics i aviat van aparèixer els motors elèctrics i les llums que van donar als cavallets seu estil clàssic.

Com a nota curiosa, als Estats Units, a Mèxic i a l'Argentina, el carrusel o calesita va en sentit antihorari, com a casa nostra. En canvi, a molts països europeus, com el Regne Unit o Holanda, els cavallets van en sentit contrari.










[Més imatges]----------- Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés