La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Situada al cimal del carrer de Sant Llorenç, fa cantonada amb el de Claveria - Oliva i Prats. En el moment de l'expulsió dels jueus (1492) era propietat del rector de l'Aljama Lleó Avinay, el qual, conjuntament amb altres membres i regidors del Consell Jueu -Salomó Sdra, Salomó Samuel, Leví Isaac-, signaren, en presència d'altres prohoms de l'Aljama, les vendes de les propietats comunals -la darrera Sinagoga, l'hospital i els banys-, i feren donació del seu cementiri al cavaller gironí Joan de Sarriera. El pati d'aquest notable edifici privat es pot contemplar, en part, des del carrer de Sant Llorenç. Hi destaquen el pou -de l'època de l'expulsió-, la columna romànica i els finestrals gòtics que engalanen les parets que l'envolten.

Malgrat les successives reformes a què s'ha sotmès l'edifici, encara conserva al seu interior vuit entalles per a la col·locació de les mezuzahs. Algunes d'aquestes pedres foradades es troben a la cara interior del pou, i d'altres a les parets del pati, posicions significatives dels remodelats que hem esmentat.

Des del jardí d'aquesta casa -dissenyat sota una clara simbologia cabalística- es té una esplàndida panoràmica del pati anomenat del Rabins del Centre Bonastruc ça Porta i del carreró d'Hernández, aquest darrer tancat pels seus dos extrems, i per tant no accessible actualment al públic, paral·lel al de Sant Llorenç.

A les parts més baixes de l'edifici s'hi observen voltes i arcs dels que tant sols n'és visible la cimera, indicatiu del modus de construcció habitual en els segles medievals i posteriors, en que no solia enderrocar-se totalment els edificis vells per a aixecar noves construccions, sinó que omplint-los parcialment de terra i restes d'enderrocs s'utilitzaven com a basament de les noves edificacions.


Extret de "Girona. Guia del Call", Fèlix Xunclà i Tubert, Girona 1995, GI-500-95.

Imatge: Dibuix de Fèlix Xunclà, extret de la mateixa obra.

Back

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés