La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Situat al capdamunt de les popularment anomenades Escales o Pujada de la Pera, en ple Call jueu, via procedent de la reforma urbanística del segle XVI, que va estructurar els accessos a la Catedral, el conjunt de la font de la Pera és una obra escultòrica visible des del carrer de la Força.

Consta, a la part alta, d'una imatge barroca de la Mare de Déu de la Pera, del 1785; el nom, tant de la imatge com de la font i les escales, es deu a la fruita que la verge mostra amb la mà dreta. L'escultura actual va substituir l'original del segle XVI, actualment perduda.

L'aspecte actual de l'escultura procedeix de la restauració de 1947, any en què es restituí el cap i un braç del nen Jesús que varen ser destruïts l'any 1936 durant la Guerra Civil. Aquesta última remodelació, promoguda pel governador civil Luis Mazo Mendo, va ser duta a terme, tot seguint el disseny de Joan Carrera Dellunder, pels germans Josep i Jordi Oliver Viver conjuntament amb el seu pare Joan Oliver de Bezzi, autor del brollador de vuit caps de la Plaça del Marquès de Camps, les escultures de la façana de Can Norat, i la columna i el lleó del Lleó del Mercat, entre d'altres. No obstant, l'escultor que va fer la imatge barroca que contemplem actualment fou Joan Figarola.

El conjunt escultòric, estratègicament situar en el xamfrà de la cisterna que limita la Plaça dels Apòstols, es completa amb la font amb dos brolladors en forma de cap de lleó i una làpida amb uns versos en llatí que fan referència a l'aigua que brolla. La làpida, que porta data de l'any 1525, prové de la porta de la mina del Capítol, prop de la Torre Gironella, i els caps de lleó ver ser realitzats l'any 1947 per l'escultor Lluís Casellas Pichon, seguint l'estil dels originals.


Back - Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés