![]() |
![]() |
![]() Moneda de Lluís el Pietós (778-840), durant el regnat del qual es va emetre el document en el que consta per primera vegada el nom del poble. Viquipèdia. - (Ampliar) ![]() Miniatura del "Liber Feudorum Maior" on s'hi representa Bernat I de Besalú, Tallaferro, personatge assegut i barbut, rebent l'homenatge del seu fill Guillem I, agenollat. Viquipèdia. - (Ampliar) ![]() Escut de la baronia de Creixell, format per un sol camp d'atzur sembrat de bezantes d'or. ![]() El rei Alfons II d'Aragó i I de Catalunya-Aragó, dit el Cast. Miniatura del "Recueil des poésies des troubadours, contenant leurs vies...", 1201-1300. Bibliothèque nationale de France. - (Ampliar) ![]() Goigs a la Mare de Déu de Creixell. - (Ampliar) ![]() Mare de Déu de Creixell. Imatge gentilesa de Ció Abellí. - (Ampliar) ![]() L'escultora Ció Abellí treballant en la rèplica de la Mare de Déu de Creixell. Imatge gentilesa de Ció Abellí. - (Ampliar) ![]() Ció Abellí i David Mallorquí treballant en la rèplica de la Mare de Déu de Creixell. Imatge gentilesa de Ció Abellí. - ![]() Façana principal de l'església de Sant Andreu. - (Ampliar) ![]() Creu gòtica de terme. - (Ampliar) ![]() Nau de l'església de Sant Andreu. - (Ampliar) ![]() Element antropomòrfic a l'altar de l'església de Sant Andreu. - (Ampliar) ![]() Imatge de Sant Sebastià a darrera la taula de l'altar de l'església de Sant Andreu. - (Ampliar) ![]() Església de Sant Andreu. - (Ampliar) ![]() Nau de l'església de Sant Andreu. - (Ampliar) ![]() Església de la Mare de Déu de Creixell. 1988. Joan Segur. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) |
Borrassà Història de Borrassà. Les primeres referències. Les restes arqueològiques més antigues localitzades dins el terme municipal, un enterrament, es remunten al període Neolític. També cal esmentar els fragments de ceràmica localitzats en quatre sitges datades entre el segle V i IV aC, i una més moderna d'època tardoromana, localitzades entre 1971 i 1973 durant els treballs previs de la construcció del traçat Girona - Figueres de l'AP-7. Probablement formarien part dels poblats indígenes pròxims a la zona, com per exemple el de Mas Castellar de Pontós. ![]() Testament sacramental. 28 d'abril 1085, damunt l'altar de Sant Miquel de l'església de Santa Eulàlia, situada dins el terme de la parròquia de Borrassà, fet per Pere Bernat. Biblioteca de Catalunya. - (Ampliar)
El 817 les fonts escrites esmenten Borraciano (“Sancti Andreæ quæ fundata est in villa Borraciano, in territorio bisuldunense”) (1). El document testimonia la celebració d'una assemblea en presència de dos legats de Lluís el Pietós, l’arquebisbe Nifrid de Narbona i el bisbe Crispià de Nimes, nou jutges a més de diverses autoritats. Aquesta testificació estableix la delimitació de Bàscara, possessió del bisbat de Girona. El fet que l'acte es celebrés a l'antiga església de Sant Andreu demostra la importància que ja tenia en aquell moment la població. ![]() Borrassà. Pintura de Lluís Roura, 2007. Gentilesa de l'autor. - (Ampliar)
La nissaga dels Creixell.
El llinatge dels Creixell (2) s'inicià amb Guillem Ramon de Merany, més endavant anomenat de Creixell, qui va adoptar el cognom del seu feu. Guillem Ramon es va casar amb Beatriu de Navata (1154), matrimoni del que nasqueren Dalmau, Guillem i Pere. El primer, Dalmau, va ser un destacat cavaller templer que participà a la Batalla de les Navas de Tolosa (1212) i també en diverses conquestes d'Alfons I de Catalunya-Aragó, dit el Cast, i va ser un dels testimonis del testament d'aquest rei a Perpinyà el 1194. Pere de Creixell va ser ambaixador reial a Jerusalem. ![]() 30 de juny 1339. Promesa feta pel rei Pere III a favor de la Universitat de la ciutat de Girona i dels llocs del bisbat de Girona (entre d'altres, Borrassà), de no donar, vendre, permutar, empenyorar, cedir ni alienar del domini reial els comtats de Girona i Besalú, el vescomtat de Bas ni cap lloc del bisbat de Girona. Ajuntament de Girona. - (Ampliar)
Segons algunes investigacions el castell de la baronia dels Creixell, que estava formada pels pobles de Creixell, Pontós, Romanyà i Borrassà, el situen on actualment s'alça l'església de Sant Andreu de Borrassà, dels segles XVII- XVIII, bastida damunt la construcció medieval. L'actual església és de grans dimensions, consta d'una nau poligonal amb capelles laterals, amb una portalada decorada segons l'estil barroc. El campanar és, segons la llegenda popular, el campanar més alt de l'Empodà.
La Guerra Civil de Catalunya i la Guerra Gran.
Durant el fets la Guerra civil catalana (1462-1472), el 1468 el rei Joan II assetjà el poble, atès que aquest va prendre partit pel bàndol de la Generalitat de Catalunya. ![]() Interior de l'església de Sant Andreu - (Ampliar)
De les guerres carlines a avui.
L’any 1343 s’esmenta la capella de Santa Maria del castell de Creixell, que segurament fou derruïda junt amb el castell en una data indeterminada. L'actual església de la Mare de Déu de Creixell va ser construïda durant el segle XVIII, i en el seu interior si troba una imatge d'alabastre policromat de la Mare de Déu. La original, del segle XV, va ser robada el març de 2012. Des del desembre de 2016 s'hi exhibeix una rèplica, obra de l'escultora gironina Ció Abellí amb policromia de David Mallorquí. ![]() Pantocrator de mosaic a l'església de Sant Andreu - (Ampliar)
L'església de Sant Andreu.
La referència a Sancti Anreae de Borrassà apareix esmentada en un document del 817, i també els anys 1020, 1093, 1193 i 1123. Aquesta documentació faria referència a una església romànica, damunt la qual s'edificà la del segle XVIII. ![]() Creu gòtica de terme davant l'església de Sant Andreu - (Ampliar)
Creu gòtica de la plaça de l'Església.
És una obra gòtica inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Té forma de creu llatina de pedra suportada per una columna octogonal, decorada amb un capitell reaprofitat, i assentada damunt d'un basament de planta circular. El capitell és vuitavat, de pedra calcària i està decorat amb un escut a quatre de les seves cares, atribuït a la família Creixell. Les altres cares presenten ornamentació vegetal. La creu és flordelisada, decorada per les dues cares amb motius vegetals i florals, i amb la imatge de Crist crucificat. ![]() Façana de l'església de Sant Andreu. Frontó decoratiu en alt relleu amb motius vegetals i volutes de traça geomètrica, amb dos àngels - (Ampliar)
Dites populars sobre Borrassà.
Segons una dita popular "Borrassà seria bo si no fos el prior de Lladó". L'adagi es basaria en el fet que el priorat de Lladó tenia propietats a Borrassà i se sap que abusava dels veïns. Una altra dita esmenta que "les meravelles de Borrassà só Cal Batlle i el campanar", motivada pel fet, es deia, que per la Mare de Déu d’agost, si es pujava dalt del campanar de Borrassà, de nit, es veia la llum de 25 pobles que celebraven la seva Festa Major aquesta diada. ![]() Interior de l'església de Sant Andreu - (Ampliar) ![]() Evolució demogràfica de Borrassà. Les dades dels anys 1497-1553 s'han estimat en base als focs: 1497, 34 focs; 1515, 36 focs; 1553, 41 focs. Les dades del període 1717-1981, corresponen a població de fet; a partir de 1990, població de dret. Dades recents extretes d'Idescat. - (Ampliar) Bibliografia
Notes (2) El nom de Creixell deriva de l'església que Dalmau II de Creixell, va fer construir "in meo orto de Creixello versos orientem" l'any 1219 i dedicada a la Verge Maria. D'aquesta antiga església resten uns fonaments i estava orientada cap a llevant com és la norma a l'edat mitjana. El veïnat de Creixell, el seu famós "molí del castell de Creixell" fundat el 1346 i els diversos pous dels segles XIV i XV fan creure que va ser posterior al fundat per Dalmau II de Creixell per a establir un lloc agrícola templer amb possibilitats que devinguin amb el temps un poble o veïnat, com així va ser. El 1966, Josep Grau i J. Fort de Ribot descobriren durant unes excavacions un monument funerari amb una creu gòtica i un capitell amb l'escut d'armes de la segona generació dels Creixell, precisament al costat de l'església de Sant Andreu. (Extret de "El cavaller Dalmau de Creixell", de Carles Frigola). - (Tornar al text) (Imatges base capçalera: Viquipèdia) |
![]() ![]() Escut de Borrassà. ![]() Situació del municipi de Borrassà dins la comarca de l'Alt Empordà El rei Pere el catòlic (1177-1213). "Compendio de crónicas de reyes". Viquipèdia. Retrat idealitzat de Joan II (1398-1479). Viquipèdia. - (Ampliar) Escut de Can Bonal de Borrassà. 1985-1995. Joan Segur. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) Creu gòtica de Borrassà. 1985-1995. Joan Segur. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) Mare de Déu de Creixell. Detall. Imatge gentilesa de Ció Abellí. - (Ampliar) L'escultora Ció Abellí treballant en la rèplica de la Mare de Déu de Creixell. Buidant el motlle d'escaiola per fer una rèplica en guix i poder-la passar a resina. Imatge gentilesa de Ció Abellí. - (Ampliar) Campanar de l'església de Sant Andreu. - (Ampliar) Creu gòtica de terme. - (Ampliar) Pica baptismal de l'església de Sant Andreu. - (Ampliar) Àngel. Detall del frontó decoratiu de la façana de l'església de Sant Andreu. - (Ampliar) Àngel. Detall del frontó decoratiu de la façana de l'església de Sant Andreu. - (Ampliar) Campanar de l'església de Sant Andreu. - (Ampliar) Detall de la base de la creu gòtica de terme. - (Ampliar) Element antropomòrfic a l'altar de l'església de Sant Andreu. - (Ampliar) |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice | © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |