Borinot negre (Xylocopa violacea)

El borinot negre són insectes d'un brillant color metàl·lic negre-blavós, i sovint d'uns dimensions considerables, entre 2,5 i 3 cms de llargada. El seu vol provoca un zum-zum característic. Una gran superfície de la part superior de l'abdomen dels borinots negres no té pèls, a diferència dels abegots, l'abdomen dels quals està completament cobert de pèls de color groguenc. També es diferencia de les abelles de mel en que no són insectes socials; se'l sol considerar una espècie solitària.

Se'l pot trobar tant en parcs i jardins, com a les zones d'habitatges de la ciutat, on ha estat fotografiat l'exemplar de les imatges, treballant a les petúnies d'un test en una terrassa. El borinot negre té l'hàbit de foradar la fusta, especialment en varietats toves, a arbres i posts, per fer-hi galeries en les que cria les seves larves.

En altres èpoques era un animal considerat de mal averany, i es pensava que quan entrava en una casa portava el fúnebre anunci d'alguna mort propera. Potser per aquesta creença, o perquè foradava els cairats de fusta, solia ser tradició arreplegar el dia de Sant Joan branques de magraner per matar-los, els anomenats pals borinoters.

L'aspecte més interessant d'aquest insecte és el color blau metal·litzat de les seves ales, el que el converteix en una veritable joia de la natura. S'alimenta, com tants altres borinots i abelles, del pol·len i el nèctar de les flors, motiu pel que és un important element pol·linitzador.

Aquest insecte també és anomenat abella fustera pel motiu exposat d'excavar galeries dins de branques de fusta tova, en les quals diposita els seus ous, cadascun en una cel·la tapada per un envà de material vegetal mastegat amb les seves poderoses mandíbules.

Back