Peus, i de porc, però el rei de la taula.

Un ingredient culinari tan humil com podria semblar el peu de porc, presenta a la gastronomia gironina una quantitat considerable de variants que avalen la bondat d'aquest exquisit component: gratinat, desossat i farcit, al forn, a la brassa, amb cargols, guisats, al cava, amb patates, i un llarg etcètera al que calen afegir les variacions que inspiren a cada cuiner/a en el moment d'enfrontar-se a aquest element típic i característic de les nostres menges.

Els ingredients.

Per a l'elaboració de la varietat presentada en aquest article, a més dels peus de porc, s'han utilitzat pinatells (també haguessin servit altres varietats de bolets carnosos, com les llanegues), ceba, tomàquets madurs, herbes aromàtiques, farigola, llorer, orenga etc., julivert, oli, all i pebre. Optativament s'hi pot afegir una copa de vi ranci.

La preparació.

Si no ho estan, es parteixen els peus de porc pel mig i pel llarg, es rentem i es posen a bullir amb força aigua i el manat d’herbes aromàtiques i el pebre. Un cop bullits, es reserven. S'inicia la preparació dels bolets netejant-los i rentat-los; si són grossos, és millor partir-los pel mig. Es passen per la paella i es reserven.

Un cop es disposa dels dos elements essencial que donen nom al plat, reservats, en una cassola es prepara un sofregit amb la ceba i els tomàquets. Seguidament s'hi afegeixen els peus amb l'aigua de bullir-los, els bolets i es deixa coure un quart d'hora aproximadament. Tot seguit s'hi tira la picada, amb els alls, el julivert i els altres ingredients que habitualment s'hi afegeixin a cada casa, i es deixa coure uns minuts. Donat el toc corrector de sal, el plat està preprat.

Plat elaborat per Marcel·la Tubert.
  • Els ingredients de la cuina gironina. Reportatge fotogràfic i article sobre els ingredients habituals en els plats propis de la cuina de Girona.

  • Peus de porc. Recepta, forma de preparació i reportatge fotogràfic dels peus de porc guisats.


  • Back-Index