La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El carrer, o carretera (1) , de Santa Eugènia, és la comunicació natural de la ciutat amb les properes poblacions de Bescanó, Anglès, La Cellera, fins arribar a Olot. La via s'inicia a la plaça del Marquès de Camps i segueix de forma gairebé rectilínea, fins els confins del municipi, on enllaça amb el veí de Salt.

Façana principal del complex anomenada la Farinera Teixidor.

Al llarg del seu recorregut es troben diverses construccions interessants: la primera, la farinera Teixidor, obra modernista de 1910, projectada per Rafael Masó i Valentí, autor també del emblemàtic edifici anomenat "La Punxa", treball realitzat entre 1918-1922. Just al davant de l'edifici de la Farinera, s'obre la plaça de Joan Brossa, fins a l'estació d'autobusos i la del ferrocarril.

L'antiga estació del tren d'Olot, des del Parc Central.

A la mateixa alçada d'aquest edificis, i en els terrenys que havien ocupat les antigues instal·lacions del ferrocarril Girona-Olot, de les que encara es conserva l'edifici de l'antiga estació, avui esdevingut Espai jove, es troba el Parc Central, que enllaça aquest carrer amb el barri de Sant Narcís a l'alçada aproximada de l'indret anomenat "La Rodona", amb la avinguda de Sant Narcís.


Notes:

(1) Enric Mirambell, cronista oficial de la ciutat, esmenta que El carrer de Santa Eugènia era conegut com la carretera que unia el centre urbà amb la població veïna i que ara és un barri ben integrat a Girona. Quan deixàvem plaça del Marqués de Camps i molt especialment quan havíem passat el pas a nivell del ferrocarril, ja no trobàvem botigues, sinó magatzems, naus industrials i algunes zones sense edificar. Era ben marcada la distinció entre el nucli urbà de Girona i el municipi de Santa Eugènia. En qüestió de poc més de mig segle les coses han anat canviant i tota aquella zona s'ha anat edificant i poblant-se. S'ha construït en tots els terrenys que quedaven lliures o dedicats a conreus. En els moderns blocs d'habitatges s'hi han anat instal·lant tota mena de comerços i establiments de serveis, alhora que desapareixien les fàbriques i magatzems que s'hi radicaven. Ja abans de la incorporació del municipi a la capital s'havia iniciat aquest procés; però posteriorment s'anà accelerant i ja no hi ha cap distinció. Seria difícil indicar on es trobava el límit que separava els dos municipis. Ja no sabríem identificar el lloc on es trobava la caseta dels burots. .
Tornar al text



  • La farinera Teixidor. Imatges de l'edifici modernista, actual seu del diari El Punt-Avui.

  • Edifici de "La Punxa". Imatges de l'edifici obra de Rafael Masó i Valentí.

  • Rafael Masó i Valentí. Biografia de l'arquitecte gironí (1880-1935).

  • La plaça de Joan Brossa. Imatges de la plaça dedicada a Joan Brossa.

  • (En construcció, properament, segona part)


    Back



    Detall de l'edifici de "La Punxa".

    Detall de l'esgrafiat de la façana d'un edifici a l'alçada de La Rodona.

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés