Imatge: El claustre romànic del Monestir, seu del Museu d'Arqueologia de Catalunya - Girona.

Veure'l-Back-Index

EL MUSEU.

La seu de Girona del Museu d'Arqueologia de Catalunya, es troba al monestir de Sant Pere de Galligants, una de les més notables mostres del romànic català del segle XII, devant la capella de Sant Nicolau i als peus del Passeig Arqueològic. No es coneix la data de fundació del monestir, però està documentat des de finals del segle X. L’actual museu ocupa el claustre i l'església romànics, i un sobreclaustre construït a la segona meitat del segle XIX. Des de 1992 forma part del Museu d'Arqueologia de Catalunya.

LA COL·LECCIÓ.

El Museu explica l’activitat humana des de l’aparició de l’home fins a l’època tardoromana, a través de materials arqueològics trobats a les excavacions de jaciments de les comarques gironines.

Els primers materials arqueològics que hi van ingressar eren procedents en bona part d'Empúries, d'excavacions fetes per la Comissió de Monuments el 1846. També s'hi van dipositar làpides i escultures romanes de Gerunda, trobades a les obres que es realitzaven aleshores a la ciutat, que s'anava recuperant dels danys ocasionats per la Guerra del Francès. Altres col·leccions ingressades en bona part durant la segona meitat del segle XIX van ser els conjunts d'epigrafia medieval de la pròpia ciutat de Girona.


© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés---------------------