El menú de març és un menú a pagès. Dos plats centren la composició gastronòmica: els calçots, ara n'és l'època, i un bon rostit de carns, precedits per uns embotits de pagès, i com a cloenda una crema catalana i uns bunyols de Setmana Santa, tot plegat preparat i menjat en bona companyia en una masia de Sils. Bon profit!

Entreteniments

Mentre procedim al ritual de preparar i coure els calçots, per anar fent boca, uns embotits de pagès: un llom adobat, llonganissa, paltruc negre, xoriç i unes bones llesques de pernil, i per acompanyar-ho tot plegat, un pa de pagès.

Zoom Zoom Zoom

El paltruc

Embotit elaborat a partir de la bufeta o de l'intestí gros del porc, farcit de carn de porc capolada i adobada, que s'anomena de diverses formes segons l'indret: a Girona, Maresme, Vallès Oriental i Osona generalment paltruc, al País Valencià i una part del territori català, bull, i també poltruc, peltruc, poltrú i donegal.

Tipus de paltruc

El paltruc que es consumeix a Girona, i segons el típus de carn, respon a tres varietats. El paltruc negre, anomenat també bisbe negre, o de sang, o bisbot negre, és aquell en què la carn i sang del porc, un cop cuita, agafa un color negre. Paltruc blanc, anomenat també bisbe blanc, o bull blanc o bisbot. És aquell en què s'emboteix carn magra i greix sense sang. També s'hi pot posar fetge o llengua anomenant-se, a vegades, de fetge o de llengua. Paltruc d'ou, que és la variant on el farcit és una barreja de carn magra bullida, greix i ou.

I ara anem pels plats... (Seguir)


Back-Index-Next