Els plats

Mentre s'assaboreixen els embotits, hem anat preparant els calçots, damunt un bon foc de sarments i branques de ceps, i a la cuina les darreres etapes del rostit de pollastre de pagès i botifarres.

Zoom Zoom Zoom

Els calçots

El primer pas és la preparació del foc, que serà de sarments. Amb una bona flama, es col·loquen els calçots amb les arrels i les puntes tallades, damunt una graella, girant-los fins que quedin tous i de color negrós. Se sap el punt de cocció prement-los amb els dits. Un cop trets de la graella s'emboliquen amb paper de diari perquè quedin estovats, i se serveixen entre teules per mantenir-ne l'escalfor.

Tot aquest procés obliga a preparar-los al camp, el que dóna lloc a una veritable festa. Per menjar-los, cal agafar el calçot pel tany amb una mà, i amb l'altra se li treu la primera camisa, que és negrosa i cremada pel foc, i s'unta amb la salsa.

[Més informació]

La salsa de calçots

El secret d’una bona calçotada és la salsa on hi suquem els calçots. N'hi ha tantes variants com preparadors. La recepta i preparació que indiquem és la que ens ofereix Jaume Fàbrega a "El gust d'un poble: els plats més famosos de la cuina catalana".

Ingredients: 100 gms d'ametlles torrades, 3 tomacons escalivats, 4 grans d'all escalivats, 80 cl d'oli, un raig de vinagre, una galeta maria o un trosset de molla de pa, i sal.

Es pelen les ametlles, els tomàquets i els alls. A continuació es piquen al morter afegint-hi sal, l'oli a poc a poc, com si es tractés d'allioli, i el vinagre a gust. El resultat és una salsa espessa de color vermellós característic.

El pollastre rostit

Generalment, la calçotada va seguida de carns a la brasa, però en aquesta ocasió la carn (pollastre de pagès i botifarres) ha estat superbament rostida, amb ben poc ingredients que ens distreguin d'allò que és essencial. S'acompanya el plat amb cebes, senceres, cuites de forma agermanada amb el pollastre i les botifarres.

El pollastre de pagès aporta al plat la consistència de la seva carn i les botifarres, partides pel mig, han liquat el seu brou i sabor amb el general del rostit. Per sucar-hi pa!

I ara, per arrodonir-ho tot plegat, anem per les postres... (Seguir)
Informació-Back-Index-Next