Capitell nº 23

Capitell historiat. Matança dels innocents i fugida a Egipte.Matança dels innocents (2 cares). Llavors Herodes, veient-se burlat pels mags, s'indignà terriblement i va manar que matessin tots els infants de Bet-Lèhem i de tot el seu terme, de dos anys en avall, segons el temps que havia conegut exactament pels mags. (Mateu. 2:16).
Fugida a Egipte (2 cares). Després que els mags se n'hagueren tornat, un àngel del Senyor s'aparegué en un somni a Josep i li va dir «Lleva't, pren el nen i la seva mare, i fuig cap a l'Egipte, i queda-t'hi fins que jo t'ho digui; que Herodes buscarà el nen per matar-lo». Ell es llevà, prengué de nit el nen i la seva mare i se n'anà a l'Egipte; i s'hi quedà fins a la mort d'Herodes a fi que es complís allò que el Senyor havia dit per boca del profeta: Des de l'Egipte, vaig cridar el meu fill. (Mateu. 2:13-15).


La temàtica de la fugida a Egipte d'aquest capitell està relacionada amb el capitell nº 40, del claustre del monestir de Sant Pere de Galligants i amb la cara 6 del capitell nº 3b, del claustre de Convent de Sant Domènec.

A baix, a la dreta: Fugida a Egipte, il·lustració de la segona Bíblia de Ripoll (1015-1020), Biblioteca Vaticana. (Wikipèdia)


Bibliografia:

  • La Catedral de Girona. Joaquim Nadal i Farreras, i altres. Ajuntament de Girona / Lunwerg Editores, 2002. ISBN 84-7782-939-X.
  • Catedral de Girona. Marc Sureda i Jubany. Edicions Aldeasa, 2005. ISBN 84-8003-874-8

  • Pels textos bíblics: Bíblia de Montserrat, Editorial Casal i Vall, 1992. ISBN 99913-1-005-3.

    Fotografies preses per gentilesa del Capítol de la Catedral de Girona.

    Web de la Catedral  • Back-Index-Next