![]() |
![]() |
![]() |
||
![]() Antecedents. La proposta d'un passeig arqueològic, malgrat haver-se construït als anys seixanta del segle passat, ja la va presentar Rafael Masó, qui, com a regidor, i amb el criteri modern de respecte de la trama urbana i de conservació dels valors històrics i arqueològics de la zona, promogué el 28 de novembre de 1930 la proposta d’estudi d’un passeig arqueològic, que fes el recorregut del perímetre de la muralla carolíngia de la ciutat, des de la plaça de les Sarraïnes fins el portal de Sant Cristòfol i la Torre Gironella (1). ![]() (Ampliar) - Projecte del Passeig Arqueològic. Entrada pel baluard de Sant Cristòfol. El 27 d'abril de 1934 l'Ajuntament de Girona encarrega a l'arquitecte municipal Ricard Giralt Casadesús "el projecte de passeig Arqueològic seguint les muralles de Girona" ("L'Autonomista", 28/4/1934). En base a aquest projecte inicial es varen fer, el 1935, obres d'aplanament al sector de les muralles a tocar el baluard de Sant Cristòfol i al claustres de la Catedral. Les obres es varen interrompre al cap de poc. El novembre de 1954 els serveis tècnics municipals prepararen un nou "Anteproyecto de Paseo Arqueológico" en el que es referien als antecedents de l’any 1935 (2). El nou avantprojecte va ser sotmès l’any 1955 al tràmit de consulta institucional i s’hi constatava que "en el anteproyecto se ha recogido, en líneas generales, por estimarse muy acertado, el trazado diseñado por el Arquitecto D. Rafael Masó para la primera etapa del mismo" (3). Aquest avantprojecte, que anava acompanyat de dibuixos i gràfics, respectava el traçat de Masó però acabaria introduint criteris d'intervenció arquitectònica i de transformació paisatgística i monumental considerables amb un gust i orientació allunyats del de Masó. ![]() (Ampliar) - Carta de Pere Bosch Gimpera a Carles Rahola Llorens sobre la idea d'un Passeig Arqueològic. 1937. Fons Ajuntament de Girona.
El 1958 el governador civil Josep Pagès Costart, com a president de la Comisión de Monumentos es va interessar pels tràmits preliminars de la construcció del passeig, i l'alcalde de la ciutat, Pere Ordis Llach, es mostrava partidari que les obres comencessin el mateix any. La Dirección General de Bellas Artes hi va destinar una important subvenció i col·laboració tècnica. El 1960 la Dirección General de Arquitectura, mitjançant el seu Servicio de Ciudades Monumentales, es va afegir al projecte, i es va encarregar el treball als arquitectes especialitzats Francisco Pons Sorolla (1917-2011) i Alejandro Ferrant Vázquez (1897-1976), conjuntament amb l'arquitecte municipal Juan Gordillo Nieto. ![]() (Ampliar) - Vista de la Catedral de Girona i de l'espai que posteriorment ocuparà el Passeig Arqueològic des de la pujada de Montjuïc. 1896. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. El projecte del Passeig Arqueològic.
El 1957, l'arquitecte municipal Juan Gordillo Nieto publicava les linies que regien l'avantprojecte, que transcrivim, de forma abreujada, a continuació: ![]() (Ampliar) - Avantprojecte del Passeig Arqueològic. 1957. Arquitecte Juan Gordillo Nieto. Fons Ajuntament de Girona.
A partir de la Puerta y Baluarte de San Cristóbal continuará el paseo discurriendo junto a la muralla, hasta alcanzar el emplazamiento donde estuvo la Torre Gironella y, rodeando esta, seguirá paralelamente el gran lienzo de muralla llamado del Regente, que cierra la parte de construcción donde estuvieron los cuarteles de Alemanes; las edificaciones de
las Águilas, antigua Universidad Gerundense y las construcciones anexas al convento de Santo Domingo, pasando a suficiente altura y distancia para poder apreciar mejor la grandiosidad de este lienzo de muralla perfectamente conservado. ![]() (Ampliar) - Projecte del Passeig Arqueològic. Primer projecte parcial corresponent a l'entrada per Sarraïnes. Agost 1957. Fons Ajuntament de Girona.
También se incorpora al trazado del Paseo Arqueológico el triángulo que forma parte del patio de la antigua Universidad. La muralla llamada del Regente termina en otra gran torre circular, torre de las Aguas, de estructura medioeval, a partir de la cual, el Paseo cambiara de dirección siguiendo siempre el trazado de la muralla, siguiendo luego hasta otra puerta llamada del General Peralta, donde exteriormente comienza el paseo de este nombre y que, por su parte interior, llevará junto al Seminario y hasta la Plaza de Sto. Domingo. Sigue el Arqueológico el trazado de la muralla, en esta parte, con grandes desniveles, salvados por rampas y escalinatas, llegándose ya al sector correspondiente a las Pedreras, encontrándose en estos lienzos diversas puertas de acceso, alguna abierta, y que se utiliza, como la de Portal Nou, y otras cegadas y que se proyecta abrir de nuevo al ejecutar las obras. ![]() (Ampliar) - Projecte del Passeig Arqueològic. Primer projecte parcial corresponent al tram entre Sarraïnes i el portal de Sant Cristòfol. 1957. Fons Ajuntament de Girona.
Otro Claustro que queda vinculade al trazado es el claustro de San Pedro de Galligants y finalmente, otro que puede y
debe acoplarse al trazado, el Claustro del Convento de Santo Domingo, en la plaza del mismo nombre. ![]() (Ampliar) - Projecte del Passeig Arqueològic. Enllaç de Sarraïnes amb Sant Pere de Galligants. Desembre 1962. Arquitecte Pons Sorolla. Fons Ajuntament de Girona. Interiormente complementa el conjunto, entre otros, un itinerario ideado partiendo del Portal de Sobreportes, pasando por la Plaza de la Catedral junto a la escalinata monumental, siguiendo hasta la Plaza de los Apóstoles y, luego, por la plaza de Lladoners y la Subida de Alemanes, hasta penetrar por la Puerta Rufina en la Plaza de Santo Domingo, subiendo luego por la calle de Portal Nou hasta llegar al nuevo acceso proyectado, desde el recinto interior de la Ciudad antígua a la Plazoleta del Jardín de la Infancia. ![]() (Ampliar) - Plànol de suport per a l'elaboració del projecte Passeig Arqueològic 2a Fase. Arquitecte Pons Sorolla. 1960. Fons Ajuntament de Girona. Previsió de fases de realització.
Se proyecta dividir la ejecución de la misma en cuatro diversas etapas. La primera comprenderá el trazado desde las Sarracinas hasta la puerta de San Cristóbal, incluída la construcción del acceso desde San Pedro de Galligants con la construcción del puente sobre el río. En esta etapa se presupuestará también la restauración de la Torre de las Sarracinas. ![]() (Ampliar) - Projecte del Passeig Arqueològic. Vista de la muralla des de la Torre Júlia fins el baluard de Sant Cristòfol.
Y la cuarta y última etapa, ligada a la construcción del Paseo de acceso a las Pedreras, forma la parte final del trazado hasta enlazar con esta última Avenida. Por lo que respecta a esta termínación del Paseo Arqueológico en su parte Sur, se han estudiado dos soluciones: la primera, la que figura en el plano general, se proyecta expropiar y adquirir la totalidad de los inmuebles situados entre la actual calle de acceso a las Pedreras y la muralla, disponiendo un amplio espacio abierto para un jardín urbano que tendrá por fondo el pequeño Parque Municipal que ocupará el actual jardín anexo al Hospital Militar, combinando este acceso y superfícies verdes con el Paseo de subida a las Canteras, también en proyecto. ![]() (Ampliar) - Projecte del Passeig Arqueològic. Vista de la muralla amb la Torre del Peix (o de Sant Domènec).
Finalmente, queda el trazado de la carretera de acceso rodado cuya ejecución podria dividirse en tres o más etapas. El complemento obligado del trazado y urbanización del Paseo Arquelógico descrito, consistirá, principalmente, en una adecuada vegetación, a base de arbolado y plantaciones de carácter permanente y de una exhibición ordenada y oportuna de restos arquitectónicos o arqueológicos procedentes de las mismas excavaciones del trazado. El recorrido total aproximado del Paseo tendra una longitud de unes 1.300 metros en su trayecto principal. ![]() (Ampliar) - Projecte del Passeig Arqueològic. Vista de la zona de les Sarraïnes. Fons Ajuntament de Girona. Notes
(1) - L’acompanyaven i l’empenyeren en aquesta idea, entre d’altres, Carles Rahola i Josep de C. Serra i Ràfols. Aquest darrer, que va treballar a Girona fent l’estudi de les muralles romanes de la ciutat, l’any 1930 formulà una proposta concreta en l’article "A Girona", a la revista La Nau de 2 de desembre de 1930, en el qual proposava "la neteja del camí que ressegueix les muralles que duen a la Torre Gironella, com a futur passeig Arqueològic". En realitat, Serra Ràfols escriu a Rahola una carta el 4 de desembre de 1930, on li diu: "Li envio l’article promès a La Nau sobre Girona. Ara, vostè amb molta més perfecció, pot insistir des de La Publicitat i, si aconseguim alguna cosa, haurem contribuït a fer una obra interessant i que, dintre de la seva enorme senzillesa, serà una cosa bellíssima". Bibliografia
- "El Paseo Arqueológico Gerundense, obra importantísima". Joaquim Pla Cargol, 1961. Revista de Girona, número 16. |
![]() (Ampliar) - La Torre Cornèlia abans de la construcció del Passeig Arqueològic. 1915. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. ![]() (Ampliar) - Notícia sobre el projecte del Passeig Arqueològic publicat al diari 'L'Autonomista' el 25/1/1936. ![]() (Ampliar) - Notícia sobre els treballs del Passeig Arqueològic publicat al 'Diari de Girona d'avisos i notícies' el 4/5/1936. ![]() (Ampliar) - Notícia sobre sobre l'avantprojecte del Passeig Arqueològic publicat al diari 'Los Sitios de Gerona' el 13/2/1955. ![]() (Ampliar) - Obres del Passeig Arqueològic al tram del carrer Ferran el Catòlic, davant els edificis de les Sarraïnes i els Banys Àrabs. 1959. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. ![]() (Ampliar) - Notícia sobre la compra de l'edifici de Sarraïnes per incorporar-lo al Passeig Arqueològic publicat al diari 'Los Sitios de Gerona' el 1/3/1961. ![]() (Ampliar) - Obres del Passeig Arqueològic. Obrer treballant als peus d'un dels arcs de la muralla. 1960. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. ![]() (Ampliar) - Vista del Passeig Arqueològic. En segon terme, al centre, les Sarraïnes. 1960. Marcel Prat Prat. CRDI - Ajuntament de Girona. ![]() (Ampliar) - Vista aèria del Passeig Arqueològic. 1966. Josep Buil Mayral. CRDI - Ajuntament de Girona. ![]() (Ampliar) - Sessió fotogràfica del Manípul de Manaies. Retrat del buccinator ordinis (trompeta d’ordres) al Passeig Arqueològic. 1960. Josep Buil Mayral. CRDI - Ajuntament de Girona. ![]() (Ampliar) - Vista actual del Passeig Arqueològic. ![]() (Ampliar) - Vista actual del Passeig Arqueològic. ![]() (Ampliar) - Vista actual del Passeig Arqueològic. |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice |
Creat: 23/01/2023 |