La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Antecedents. La proposta d'un passeig arqueològic, malgrat haver-se construït als anys seixanta del segle passat, ja la va presentar Rafael Masó, qui, com a regidor, i amb el criteri modern de respecte de la trama urbana i de conservació dels valors històrics i arqueològics de la zona, promogué el 28 de novembre de 1930 la proposta d’estudi d’un passeig arqueològic, que fes el recorregut del perímetre de la muralla carolíngia de la ciutat, des de la plaça de les Sarraïnes fins el portal de Sant Cristòfol i la Torre Gironella (1).

Projecte del Passeig Arqueològic. Entrada pel baluard de Sant Cristòfol

(Ampliar) - Projecte del Passeig Arqueològic. Entrada pel baluard de Sant Cristòfol.

El 27 d'abril de 1934 l'Ajuntament de Girona encarrega a l'arquitecte municipal Ricard Giralt Casadesús "el projecte de passeig Arqueològic seguint les muralles de Girona" ("L'Autonomista", 28/4/1934). En base a aquest projecte inicial es varen fer, el 1935, obres d'aplanament al sector de les muralles a tocar el baluard de Sant Cristòfol i al claustres de la Catedral. Les obres es varen interrompre al cap de poc. El novembre de 1954 els serveis tècnics municipals prepararen un nou "Anteproyecto de Paseo Arqueológico" en el que es referien als antecedents de l’any 1935 (2). El nou avantprojecte va ser sotmès l’any 1955 al tràmit de consulta institucional i s’hi constatava que "en el anteproyecto se ha recogido, en líneas generales, por estimarse muy acertado, el trazado diseñado por el Arquitecto D. Rafael Masó para la primera etapa del mismo" (3). Aquest avantprojecte, que anava acompanyat de dibuixos i gràfics, respectava el traçat de Masó però acabaria introduint criteris d'intervenció arquitectònica i de transformació paisatgística i monumental considerables amb un gust i orientació allunyats del de Masó.

Carta de Pere Bosch Gimpera a Carles Rahola Llorens sobre la idea d'un Passeig Arqueològic. 1937

(Ampliar) - Carta de Pere Bosch Gimpera a Carles Rahola Llorens sobre la idea d'un Passeig Arqueològic. 1937. Fons Ajuntament de Girona.

El 1958 el governador civil Josep Pagès Costart, com a president de la Comisión de Monumentos es va interessar pels tràmits preliminars de la construcció del passeig, i l'alcalde de la ciutat, Pere Ordis Llach, es mostrava partidari que les obres comencessin el mateix any. La Dirección General de Bellas Artes hi va destinar una important subvenció i col·laboració tècnica. El 1960 la Dirección General de Arquitectura, mitjançant el seu Servicio de Ciudades Monumentales, es va afegir al projecte, i es va encarregar el treball als arquitectes especialitzats Francisco Pons Sorolla (1917-2011) i Alejandro Ferrant Vázquez (1897-1976), conjuntament amb l'arquitecte municipal Juan Gordillo Nieto.
El 1960 s'iniciaren les obres del primer tram del Passeig a les Sarraïnes, i havien de seguir fins la la Torre Gironella, les Àligues i l'antic convent de Sant Domènec.

Vista de la Catedral de Girona i de l'espai que posteriorment ocuparà el Passeig Arqueològic des de la pujada de Montjuïc. 1896

(Ampliar) - Vista de la Catedral de Girona i de l'espai que posteriorment ocuparà el Passeig Arqueològic des de la pujada de Montjuïc. 1896. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

El projecte del Passeig Arqueològic. El 1957, l'arquitecte municipal Juan Gordillo Nieto publicava les linies que regien l'avantprojecte, que transcrivim, de forma abreujada, a continuació:
"En el anteproyecto se recogió el trazado diseñado por el arquitecto Rafael Masó para la primera etapa del mismo, empezando dicho trazado a partir de la Plaza de las Sarraïnes, pasados los Baños Árabes, penetrando a través del Arco de las Sarraïnes, siguíendo a lo largo del antiguo baluarte del mismo nombre, contorneando también el jardín de la parte exterior de los Claustros de la Catedral entre las torres Cornelia y Julia y pasando a través de amplia abertura practicada en la muralla que asciende desde el río Galligants hasta la torre últimamente citada, desde cuyo paso podrá seguirse mediante un doble paseo, situando uno de sus brazos junto al lienzo de muralla que va desde dicha torre hasta el Baluarte y Portal de San Cristóbal, y el otro siguiendo esta misma dirección pero separado de la muralla unes 30 metros, uniéndose además ambos junto a la muralla ascendente con el acceso-escalinata que llevará, siguiendo aquella al Galligants y por su margen hasta el amplio puente que cerca de los ábsides de Sant Pere de Galligants cruza el río, siguiendo este Paseo, tras atravesar las murallas, hasta la Plaza de Santa Lucía, constituyendo este nuevo acceso otra iniciación del Paseo Arqueológico de gran espectacularidad y belleza.

Avantprojecte del Passeig Arqueològic. 1957. Arquitecte Juan Gordillo Nieto

(Ampliar) - Avantprojecte del Passeig Arqueològic. 1957. Arquitecte Juan Gordillo Nieto. Fons Ajuntament de Girona.

A partir de la Puerta y Baluarte de San Cristóbal continuará el paseo discurriendo junto a la muralla, hasta alcanzar el emplazamiento donde estuvo la Torre Gironella y, rodeando esta, seguirá paralelamente el gran lienzo de muralla llamado del Regente, que cierra la parte de construcción donde estuvieron los cuarteles de Alemanes; las edificaciones de las Águilas, antigua Universidad Gerundense y las construcciones anexas al convento de Santo Domingo, pasando a suficiente altura y distancia para poder apreciar mejor la grandiosidad de este lienzo de muralla perfectamente conservado.
En este sector de la muralla y antes de llegar a la Torre Gironella existe un acceso al recinto de comunicación de los cuarteles de Alemanes con la citada Torre, recinto en el que se halla también otra Torre Romana de planta cuadrada y, en el lado opuesto, la puerta llamada de la Reina Juana y otra Torre cuadrada que se conserva en parte y que se llamó del Telégrafo. Estas ruinas son sumamente interesantes y en el correspondiente proyecto parcial se intentaré reconstruirlas en parte y efectuar por lo menos aquellas obras de consolidación mas necesarias.

Projecte del Passeig Arqueològic. Primer projecte parcial corresponent a l'entrada per Sarraïnes. Agost 1957

(Ampliar) - Projecte del Passeig Arqueològic. Primer projecte parcial corresponent a l'entrada per Sarraïnes. Agost 1957. Fons Ajuntament de Girona.

También se incorpora al trazado del Paseo Arqueológico el triángulo que forma parte del patio de la antigua Universidad. La muralla llamada del Regente termina en otra gran torre circular, torre de las Aguas, de estructura medioeval, a partir de la cual, el Paseo cambiara de dirección siguiendo siempre el trazado de la muralla, siguiendo luego hasta otra puerta llamada del General Peralta, donde exteriormente comienza el paseo de este nombre y que, por su parte interior, llevará junto al Seminario y hasta la Plaza de Sto. Domingo. Sigue el Arqueológico el trazado de la muralla, en esta parte, con grandes desniveles, salvados por rampas y escalinatas, llegándose ya al sector correspondiente a las Pedreras, encontrándose en estos lienzos diversas puertas de acceso, alguna abierta, y que se utiliza, como la de Portal Nou, y otras cegadas y que se proyecta abrir de nuevo al ejecutar las obras.
Sigue después el Paseo contorneando la muralla, penetrando en lo que es hoy patio del Hospital Militar y descendiendo luego junto a la misma hasta encontrar el paseo de acceso a las Pedreras, por donde se llegará al llamado Jardín de la Infáncia. Todo el trazado vendrá revalorízado por la disposición de vegetación apropiada y de elementos decorativos auxiliares.
Como complemento que revalorizarán los Claustros anexos a diferentes Iglesias o Monasterios que jalonan su trazado y que podran ser visitadas al mismo tiempo al efectuar el recorrido. Entre todos destaca, en primer lugar, el Claustro de la Catedral. A este Claustro monumental podria llegarse desde el Arqueológico por un paso abierto en los jardines que lindan con la muralla entre las Torres Cornelia y Julia y a las cuales abre una puerta que da directamente a los Claustros.

Projecte del Passeig Arqueològic. Primer projecte parcial corresponent al tram entre Sarraïnes i el portal de Sant Cristòfol. 1957

(Ampliar) - Projecte del Passeig Arqueològic. Primer projecte parcial corresponent al tram entre Sarraïnes i el portal de Sant Cristòfol. 1957. Fons Ajuntament de Girona.

Otro Claustro que queda vinculade al trazado es el claustro de San Pedro de Galligants y finalmente, otro que puede y debe acoplarse al trazado, el Claustro del Convento de Santo Domingo, en la plaza del mismo nombre.
Cuanto antecede se refiere al trazado del Paseo Arqueológico propiamente dicho, pero cabe completarlo medíante una serie de recorridos secundarios, exterior uno de ellos, interiores los demás, situados estos dentro del recinto amurallado del barrio antiguo de Girona.
Se ha ideado proyectar un paseo o pista utilizable para coches y demás tráfico rodado que, partiendo de la plaza de San Pedro y pasando junto a los ábsides de esta Iglesia, seguirá el camino hacia San Daniel atravesando seguidamente el Galligants, ascendiendo luego por la margen opuesta hasta llegar, tras unos rodeos a las proximidades de la Torre Gironella, coincidiendo a partir de ahí en parte con el trazado del Arqueológico antes descrito, para separarse después del mismo al nivel de la Torre de las Aguas y volviendo nuevamente a él, síguiéndolo hasta el final hasta llegar al Paseo de acceso a las Pedreras y hasta la calle del Carmen. Claro está que el trazado indicado en los planos, es solo informativo, pues al estudiar el correspondiente proyecto parcial se fijará exactamente su recorrido.

Projecte del Passeig Arqueològic. Enllaç de Sarraïnes amb Sant Pere de Galligants. Desembre 1962. Arquitecte Pons Sorolla

(Ampliar) - Projecte del Passeig Arqueològic. Enllaç de Sarraïnes amb Sant Pere de Galligants. Desembre 1962. Arquitecte Pons Sorolla. Fons Ajuntament de Girona.

Interiormente complementa el conjunto, entre otros, un itinerario ideado partiendo del Portal de Sobreportes, pasando por la Plaza de la Catedral junto a la escalinata monumental, siguiendo hasta la Plaza de los Apóstoles y, luego, por la plaza de Lladoners y la Subida de Alemanes, hasta penetrar por la Puerta Rufina en la Plaza de Santo Domingo, subiendo luego por la calle de Portal Nou hasta llegar al nuevo acceso proyectado, desde el recinto interior de la Ciudad antígua a la Plazoleta del Jardín de la Infancia.

Plànol de suport per a l'elaboració del projecte Passeig Arqueològic 2a Fase. Arquitecte Pons Sorolla. 1960

(Ampliar) - Plànol de suport per a l'elaboració del projecte Passeig Arqueològic 2a Fase. Arquitecte Pons Sorolla. 1960. Fons Ajuntament de Girona.

Previsió de fases de realització. Se proyecta dividir la ejecución de la misma en cuatro diversas etapas. La primera comprenderá el trazado desde las Sarracinas hasta la puerta de San Cristóbal, incluída la construcción del acceso desde San Pedro de Galligants con la construcción del puente sobre el río. En esta etapa se presupuestará también la restauración de la Torre de las Sarracinas.
La segunda etapa comprenderá las construcciones a realizar desde la Puerta y Baluarte de San Cristóbal hasta la Torre de las Aguas, comprendida la restauración o consolidación de los distintes edificios situades junto a la Torre Gironella y las obras a efectuar en dicha Torre, que podrían consistir en la reconstrucción de la misma, lo que daría una monumentalidad y una belleza incomparable al conjunto, pero cuyo presupuesto creemos será francamente prohibítivo.
La tercera etapa comprender´ las obras de restauración de la parte de muralla comprendida entre la Torre de las Aguas y el llamado Portal Nou, y la reconstrucción de parte de algunos lienzos de muralla entre la Torre de las Aguas y el Paseo del General Peralta.

Projecte del Passeig Arqueològic. Vista de la muralla des de la Torre Júlia fins el baluard de Sant Cristòfol

(Ampliar) - Projecte del Passeig Arqueològic. Vista de la muralla des de la Torre Júlia fins el baluard de Sant Cristòfol.

Y la cuarta y última etapa, ligada a la construcción del Paseo de acceso a las Pedreras, forma la parte final del trazado hasta enlazar con esta última Avenida. Por lo que respecta a esta termínación del Paseo Arqueológico en su parte Sur, se han estudiado dos soluciones: la primera, la que figura en el plano general, se proyecta expropiar y adquirir la totalidad de los inmuebles situados entre la actual calle de acceso a las Pedreras y la muralla, disponiendo un amplio espacio abierto para un jardín urbano que tendrá por fondo el pequeño Parque Municipal que ocupará el actual jardín anexo al Hospital Militar, combinando este acceso y superfícies verdes con el Paseo de subida a las Canteras, también en proyecto.
El acceso a la ciudad antigua se logrará mediante una puerta que se abrirá en la muralla. La segunda solución menos ambiciosa y mas factible, consiste en adquirir o expropiar tan sólo las casas de la calle de acceso a las Pedreras, situadas en su lado Norte, para abrir una amplia calle de 16 metros de anchura, calle que enlazaría con el Paseo de acceso a las Canteras y con el Paseo Arqueológico, iniciado junto a la parte de muralla recayente al Hospital Militar, acometiendo al itinerario interior de la Ciudad, mediante amplio portal que se abriría en la muralla y, además, por una doble escalinata ajardinada que partiría de la Plazoleta del Jardín de la Infancia.

Projecte del Passeig Arqueològic. Vista de la muralla amb la Torre del Peix (o de Sant Domènec)

(Ampliar) - Projecte del Passeig Arqueològic. Vista de la muralla amb la Torre del Peix (o de Sant Domènec).

Finalmente, queda el trazado de la carretera de acceso rodado cuya ejecución podria dividirse en tres o más etapas. El complemento obligado del trazado y urbanización del Paseo Arquelógico descrito, consistirá, principalmente, en una adecuada vegetación, a base de arbolado y plantaciones de carácter permanente y de una exhibición ordenada y oportuna de restos arquitectónicos o arqueológicos procedentes de las mismas excavaciones del trazado. El recorrido total aproximado del Paseo tendra una longitud de unes 1.300 metros en su trayecto principal.
Estos son, en lineas generales, los antecedentes que han motivado la redacción del anteproyecto descrito, las consideraciones y necesidades que han llevado a adoptar la solución proyectada y las etapas en que se dividirá el proyecto y la realización de las obras del Paseo Arqueológico. En realidad las obras ya estan iniciadas, pues se trabaja actualmente junto a los muros de la Iglesia de San Pedro de Galligants y en la urbanización de la Plazoleta de Santa Lucia junto a la Iglesia románica de San Nicolás, lugar vinculado estrechamente al trazado del Arqueológico.

Projecte del Passeig Arqueològic. Vista de la zona de les Sarraïnes

(Ampliar) - Projecte del Passeig Arqueològic. Vista de la zona de les Sarraïnes. Fons Ajuntament de Girona.


Notes

(1) - L’acompanyaven i l’empenyeren en aquesta idea, entre d’altres, Carles Rahola i Josep de C. Serra i Ràfols. Aquest darrer, que va treballar a Girona fent l’estudi de les muralles romanes de la ciutat, l’any 1930 formulà una proposta concreta en l’article "A Girona", a la revista La Nau de 2 de desembre de 1930, en el qual proposava "la neteja del camí que ressegueix les muralles que duen a la Torre Gironella, com a futur passeig Arqueològic". En realitat, Serra Ràfols escriu a Rahola una carta el 4 de desembre de 1930, on li diu: "Li envio l’article promès a La Nau sobre Girona. Ara, vostè amb molta més perfecció, pot insistir des de La Publicitat i, si aconseguim alguna cosa, haurem contribuït a fer una obra interessant i que, dintre de la seva enorme senzillesa, serà una cosa bellíssima".
No és gens estrany, doncs, que la idea que ja havia promogut el 1930 i que bullia al cap de Masó, des de feia temps, esdevingués més que una idea quan després de les eleccions de gener de 1934 obtingueren la majoria a l’Ajuntament els regionalistes amics seus. Serra i Ràfols contesta una carta de Masó i li diu que 2el que em dieu del Passeig Arqueològic, ja sabeu, ho trobo admirable, i per la nostra part estem a la disposició de l’Ajuntament en tot el que puguem: informes, propaganda, etc" (6 d’abril de 1934). Masó insisteix i Serra i Ràfols li diu el 22 de juny de 1934: "He llegit el vostre document sobre el Passeig Arqueològic de Girona, que trobo molt bé en totes les seves parts, i que us retorno interclús" (document de 1931). L’Ajuntament li encarregà un avantprojecte, que proposà el 1935 i que va donar peu a unes primeres obres elementals suspeses arran de l’esclat de la Guerra Civil.
(Joaquim Nadal i Farreras, a l'article "El Passeig Arqueològic", Revista "El roure" núm. 40) - Tornar al text

(2) - "Dicha aspiración... dio lugar en el pasado, a la formación de un croquis o anteproyecto concebido por el ilustre Arquitecto gerundense D. Rafael Masó Valentí, llegándose después y a base de dicho anteproyecto a iniciar unas obras de explanación en el sector anexo a las murallas, junto a la puerta y baluarte de San Cristóbal y a los Claustros de la Catedral, obras que se realizaron bajo los auspicios del Excmo. Ayuntamiento de Gerona a últimos de 1935 paralizándose algún tiempo después".
(Joaquim Nadal i Farreras, a l'article "El Passeig Arqueològic", Revista "El roure" núm. 40) - Tornar al text


Bibliografia

- "El Paseo Arqueológico Gerundense, obra importantísima". Joaquim Pla Cargol, 1961. Revista de Girona, número 16.
- "Inauguración del Paseo Arqueológico". 1964. Revista de Girona, núm. 29. ISSN 0211-2663.
- "El Paseo Arqueológico de Gerona". Juan Gordillo Nieto, 1957. Revista de Girona, núm. 3.
- "El Paseo Arqueológico de Gerona". Jaume Marquès Casanovas, 1963. Annals de l'Institut d'Estudis Gironins, Vol. XVI.


Història

La Torre Cornèlia abans de la construcció del Passeig Arqueològic. 1915

(Ampliar) - La Torre Cornèlia abans de la construcció del Passeig Arqueològic. 1915. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Notícia sobre el projecte del Passeig Arqueològic publicat al diari 'L'Autonomista' el 25/1/1936

(Ampliar) - Notícia sobre el projecte del Passeig Arqueològic publicat al diari 'L'Autonomista' el 25/1/1936.

Notícia sobre els treballs del Passeig Arqueològic publicat al 'Diari de Girona d'avisos i notícies' el 4/5/1936

(Ampliar) - Notícia sobre els treballs del Passeig Arqueològic publicat al 'Diari de Girona d'avisos i notícies' el 4/5/1936.

Notícia sobre sobre l'avantprojecte del Passeig Arqueològic publicat al diari 'Los Sitios de Gerona' el 13/2/1955

(Ampliar) - Notícia sobre sobre l'avantprojecte del Passeig Arqueològic publicat al diari 'Los Sitios de Gerona' el 13/2/1955.

Obres del Passeig Arqueològic al tram del carrer Ferran el Catòlic, davant els edificis de les Sarraïnes i els Banys Àrabs. 1959

(Ampliar) - Obres del Passeig Arqueològic al tram del carrer Ferran el Catòlic, davant els edificis de les Sarraïnes i els Banys Àrabs. 1959. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Notícia sobre la compra de l'edifici de Sarraïnes per incorporar-lo al  Passeig Arqueològic publicat al diari 'Los Sitios de Gerona' el 1/3/1961

(Ampliar) - Notícia sobre la compra de l'edifici de Sarraïnes per incorporar-lo al Passeig Arqueològic publicat al diari 'Los Sitios de Gerona' el 1/3/1961.

Obres del Passeig Arqueològic. Obrer treballant als peus d'un dels arcs de la muralla. 1960

(Ampliar) - Obres del Passeig Arqueològic. Obrer treballant als peus d'un dels arcs de la muralla. 1960. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Vista del Passeig Arqueològic. En segon terme, al centre, les Sarraïnes. 1960

(Ampliar) - Vista del Passeig Arqueològic. En segon terme, al centre, les Sarraïnes. 1960. Marcel Prat Prat. CRDI - Ajuntament de Girona.

Vista aèria del Passeig Arqueològic. 1966

(Ampliar) - Vista aèria del Passeig Arqueològic. 1966. Josep Buil Mayral. CRDI - Ajuntament de Girona.

Sessió fotogràfica del Manípul de Manaies. Retrat del buccinator ordinis (trompeta d’ordres) al Passeig Arqueològic. 1960

(Ampliar) - Sessió fotogràfica del Manípul de Manaies. Retrat del buccinator ordinis (trompeta d’ordres) al Passeig Arqueològic. 1960. Josep Buil Mayral. CRDI - Ajuntament de Girona.

Vista actual del Passeig Arqueològic

(Ampliar) - Vista actual del Passeig Arqueològic.

Vista actual del Passeig Arqueològic

(Ampliar) - Vista actual del Passeig Arqueològic.

Vista actual del Passeig Arqueològic

(Ampliar) - Vista actual del Passeig Arqueològic.

Back-Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

Creat: 23/01/2023